GuidePedia

0

Με μια εξαιρετική διπλωματική διατύπωση ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, παρενέβη στις εξελίξεις και το επικίνδυνο αδιέξοδο που έχει προκληθεί εξαιτίας του πυρηνικού προγράμματος της χώρας του, δημιουργώντας κάποιες ελπίδες ότι η πολεμική σύγκρουση ίσως και να μπορούσε τελικά να αποφευχθεί.
Τι είπε όμως ο Χαμενεΐ; Κατηγόρησε τη Δύση ότι ψεύδεται όταν λέει ότι οι επαχθείς οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας θα αρθούν σε περίπτωση που η χώρα εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Για να μη δημιουργήσει αρνητικές εντυπώσεις μάλιστα στο εσωτερικό της χώρας και να τηρήσει τις λεπτές ισορροπίες, πρόσθεσε ότι «οι εχθροί» και τα μέσα ενημέρωσης που ελέγχουν, συν ορισμένους κύκλους εντός της χώρας του, υπερβάλλουν όταν αναφέρονται στην έκταση των επιπτώσεων των κυρώσεων στη χώρα.

Σε μια πρώτη ανάγνωση η εν λόγω αναφορά φαντάζει «επιθετική». Ας δούμε όμως μια εναλλακτική ανάγνωση της φρασεολογίας που χρησιμοποίησε: Η ανάποδη ερμηνεία του «ψεύδεται ότι οι κυρώσεις θα αρθούν» πολύ μοιάζει με έμμεση έκκληση «δοκιμάστε μας για να δείτε»! Δηλαδή, αποτελεί πρόσκληση για νέες διαπραγματεύσεις με τη Δύση με τη συμφωνία να μην είναι προδιαγεγραμμένη, αλλά το Ιράν να είναι πλέον διατεθειμένο να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα, ή απλώς να το θέσει απολύτως υπό τις προβλέψεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) και σε αντάλλαγμα να αρθούν όλες οι κυρώσεις ταυτοχρόνως με την ένταξη του Ιράν στο διεθνές οικονομικό – εμπορικό παιχνίδι.
Η ομιλία του Χαμενεΐ δεν έγινε τυχαία, καθώς αναμένεται στην Τεχεράνη ο επικεφαλής της ΙΑΕ, Ιάπωνας Γιουκία Αμάνο, με σκοπό να ξεκινήσει εκ νέου πυρηνικές συνομιλίες και να ελεγχθούν οι πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας για ενδεχόμενες. Και σίγουρα είναι καλύτερο να συζητήσει με κάποιον διεθνή θεσμό και όχι να εμπλακεί σε συζητήσεις με τις χώρες που κατηγορούνται ότι ετοιμάζουν επίθεση εναντίον του και για λόγους «εικόνας» και διότι με τον τρόπο αυτό θα κερδίσει χρόνο, αφού στη συνέχεια νομοτελειακά θα πρέπει να συζητήσει τουλάχιστον με την ομάδα «5+1».
Θεωρείται βέβαιο ότι η ένσταση από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας θα είναι ότι το Ιράν για μια ακόμη φορά επιδιώκει να κερδίσει χρόνο για να ολοκληρώσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, οπότε οι ενέργειες της Τεχεράνης δεν υπάρχει περιθώριο να είναι αναβλητικές, καθότι εάν δεν πείσει οι συνέπειες θα είναι βαριές. Παράλληλα, βρίσκεται όντως σε ασφυκτική οικονομική πίεση που δημιουργεί τον κίνδυνο κοινωνικής έκρηξης και καθεστωτικής αποσταθεροποίησης.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top