Υπερέβη τις προσδοκίες η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Πάνου Παναγιωτόπουλου με τον Αμερικανό ομόλογό του Leon Panetta στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές από το ΥΠΕΘΑ το κλίμα στη μεταξύ των δύο ανδρών συνάντηση ήταν εξαιρετικό επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί τον τελευταίο καιρό στις ελληνοαμερικανικές αμυντικές σχέσεις.
Πρόοδος η οποία μεταφράζεται με την προσφορά δωρεάν και αξιόμαχου εκ μέρους των ΗΠΑ στρατιωτικού υλικού προς την Ελλάδα, υλικού που όπως υπογραμμίζεται από το ΥΠΕΘΑ έχουν άμεση ανάγκη προμήθειας οι ΕΔ.
Να σημειωθεί πως η αμερικανική προσφορά που ισχύει για την Ελλάδα στο συνολικό της πακέτο, αφορά αποκλειστικά και μόνο τις ελληνικές Ένοπλές Δυνάμεις και καμία άλλη χώρα και η αξία υπερβαίνει τα 3 δις.$ για αυτό το λόγο θεωρείται ως λίαν σημαντική.
Πιο συγκεκριμένα ο Αμερικανός υπουργός διεμήνυσε στον Π. Παναγιωτόπουλο πως η προσφορά του αμερικανικού στρατιωτική υλικού εξακολουθεί να ισχύει στο ακέραιο και η πρωτοβουλία ανήκει τώρα πια στην ελληνική πλευρά για την υλοποίησή της.
Η δωρεάν αμερικανική προσφορά έχει να κάνει με μια σειρά συστημάτων και όπως έγινε γνωστό από αμερικανικές πηγές ιδιαίτερα το θέμα των μαχητικών αεροσκαφών F-15C/D αριθμό των οποίων αποσύρει το παρόν διάστημα η αμερικανική Αεροπορία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί πολύ πιο σύντομα ακόμη και από αυτή των Μ1Α1 η οποία όπως έχουμε γράψει κατ΄ επανάληψη έχει διανύσει το μεγαλύτερο της απόστασης που τη χωρίζει από την υλοποίησή της σε ότι αφορά τις διαδικασίες που πρέπει να γίνουν.
Να σημειωθεί ότι μαχητικό χαρακτηρίζεται από τους αξιωματικούς του ΓΕΑ ως "μαχητικό Ανατολικής Μεσογείου", λόγω της μεγάλης ακτίνας δράσης που έχει και της δυνατότητας να μένει πολλές ώρες σε περιπολία στην αχανή Α.Μεσόγειο, χωρίς ανάγκη ανεφοδιασμού.
Το παραπάνω μπορεί να σημαίνει ακόμη και το γεγονός ότι η αμερικανική Αεροπορία έχει. ήδη προχωρήσει σε μια καταρχήν εξέταση και αξιολόγηση των υπό παραχώρηση αεροσκαφών προς την Π.Α. –δουλειά την οποία κανονικά θα έκανε κλιμάκιο της- έτσι ώστε να επισπευτούν οι διαδικασίες παραχώρησης,
Εκτός όμως από τα 400 άρματα μάχης Μ1Α1 αλλά και τα μαχητικά F-15C/D η αμερικανική προσφορά περιλαμβάνει επιπλέον αεροπορικό υλικό αλλά και υλικό που αφορά το ΣΞ.
Σε ότι αφορά το πρώτο τα 60 ελικόπτερα UH-60A/L βρίσκονται και αυτά στο επίκεντρο της δωρεάν προσφοράς –και μάλιστα από την ελληνική πλευρά έχουν το χαρακτήρα του επείγοντος- δεδομένων των προβλημάτων στις παραδόσεις των ΝΗ-90 αλλά και του γεγονότος ότι τα 16+4 ΝΗ-90 δεν θα μπορέσουν σε καμία περίπτωση να καλύψουν τις ανάγκες που θα προκύπτουν από την απόσυρση 80 και πλέον παλαιών UH-1 της ΑΣ.
Παράλληλα η αμερικανική προσφορά συμπληρώνεται από αριθμούς M-113 ITV, με αντιαρματικά βλήματα TOW, Τ/Θ οχήματα διοίκησης πυροβολικού M-577 αλλά και αμφίβια ΤΟΜΑ AAV-7A1 που αριθμός των οποίων πρόκειται επίσης να αποσυρθεί από το σώμα των Αμερικανών Πεζοναυτών
Η δήλωση του Έλληνα υπουργού Αμύνης μετά το πέρας της συνόδου του ΝΑΤΟ
Μετά το πέρας της συνόδου των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στις στις Βρυξέλλες. ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, κ. Άντερς Φογκ Ράσμουσεν –επίσης και κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου των Υπουργών του ΝΑΤΟ, εδώ στις Βρυξέλλες, αλλά και κατά τις σύντομες, πολύ ενδιαφέρουσες διμερείς συναντήσεις με πολλούς συναδέλφους, όπως τον Αμερικανό Υπουργό Άμυνας κ. Λίον Πανέτα, τον Γάλλο, τον Γερμανό, τον Βρετανό, τον Βέλγο- είχα την ευκαιρία να αναδείξω το αυτονόητο:
Ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι μία χώρα που αυτή την περίοδο περνάει οικονομικές δυσκολίες -όπως συνέβη στο παρελθόν και με άλλες χώρες- δυσκολίες, τις οποίες θα ξεπεράσουμε. Αλλά το πιο σημαντικό για τη χώρα μας, είναι ότι αποτελεί μια χώρα-κλειδί για τα θέματα ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή στην οποία ανήκουμε αλλά και στις περιοχές με τις οποίες γειτονεύουμε: Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, Μεσόγειο, Αραβικές χώρες.
Η Ελλάδα χάρη στη γεωστρατηγική και γεωγραφική της θέση, χάρη στο λαό της και τις πολύ δυνατές Ένοπλες Δυνάμεις, είναι μια χώρα που έχει προσφέρει πολλά και θα συνεχίσει να προσφέρει στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και γενικότερα στον Δυτικό κόσμο και κατά τούτο πρέπει να έχει τη στήριξη των συμμάχων της, να έχει την προσοχή και το σεβασμό τους.
Πέρα από αυτά, θέλω να υπογραμμίσω ότι είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε ουσιαστική παρέμβαση -μεταξύ των άλλων- και για το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για την πατρίδα και τον λαό μας, το οποίο θίγει την ασφάλεια των συνόρων. Αφού θέσαμε το θέμα στην Υπουργική Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ζητήσαμε να απασχολήσει και το ΝΑΤΟ - πέρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση- και να έρθει σύντομα ως θέμα ατζέντας σε μία από τις επίσημες Συνόδους των Υπουργών Άμυνας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας»
πηγή
Δημοσίευση σχολίου