Τι έμεινε από την επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ στην Αθήνα; Ο Νταβούτογλου είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον υπουργό εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλο και τον Πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη. Πίσω από τα ωραία λόγια και τα χαμόγελα, λίγη η ουσία και η πολιτική σημασία της επίσκεψης. Για εμάς, το πιό σημαντικό το ξεκαθάρισε ο Νταβούτογλου κατά τη διάρκεια συζήτησης με Έλληνες δημοσιογράφους χθες το απόγευμα: ''Η ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μονομερώς από την Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση δεκτή από την Τουρκία. Οι δύο χώρες θα πρέπει να την οριοθετήσουν κατόπιν συνεννόησης, αφού πρώτα ρυθμίσουν τα ζητήματα των χωρικών υδάτων και της υφαλοκρηπίδας''.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου
-τόνισε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να ξεκινήσει νέο γύρο διερευνητικών επαφών από εκεί που έμεινε επί κυβερνήσεως Παπανδρέου, αν και δεν παρέλειψε να πει ότι ίσως η Αθήνα να θέλει να επανεκτιμήσει τη θέση της.
-σημείωσε ότι το Καστελόριζο δεν εντάσσεται σε αυτές τις διερευνητικές επαφές, αποσυνδέοντας ουσιαστικά το ελληνικό νησί από το Αιγαίο (''...είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για το Καστελόριζο, αλλά ως χωριστό θέμα'').
-είπε πως οι δύο χώρες πρέπει να δώσουν έμφαση στην οικονομική συνεργασία, με στόχο το εμπορικό ισοζύγιο να φθάσει ως και στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια από τέσσερα που είναι σήμερα.
-μίλησε για τον προγραμματισμό για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί ίσως και εντός του Ιανουαρίου (αλήθεια, Ελλάδα και Κύπρος έχουν τέτοιο συμβούλιο, ή θεωρούμε την Τουρκία κάτι πιό κοντινό προς εμάς;)
-μίλησε εκτενώς για την ενέργεια, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκαν οι εξελίξεις με τη μεταφορά του αζερικού φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω των αγωγών ΤΑΝΑΡ και ΤΑΡ.
Για την κατάσταση στην Συρία έγινε εκτενής συζήτηση τόσο με τον κ. Σαμαρά όσο και με τον κ. Αβραμόπουλο, με την ελληνική κυβέρνηση να εκφράζει την υποστήριξή της σε πολιτική λύση. Στην συνομιλίες με τον Νταβούτογλου τέθηκε και το θέμα των παράνομων μεταναστών που περνούν τα σύνορα από την Τουρκία (η Αθήνα ανησυχεί για την αύξηση της ροής λαθρομεταναστών, αλλά με την ''ευγενική'' διατύπωση των ανησυχιών της, η Τουρκία δεν ιδρώνει...).
Στην Άγκυρα λίγο ασχολήθηκαν με την επίσκεψη, αφού η προσοσχή είναι στραμμένη στη Συρία. Ο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, σε σχόλιό του στη ''Hürriyet'' επισημαίνει πως για την αντιπολίτευση η Τουρκία ουδέποτε είχε χειρότερο υπουργό Εξωτερικών από τον Νταβούτογλου. Άποψη που συμμερίζονται και πολλά μέλη του κυβερνώντος κόμματος, γράφει με νόημα ο Μπιράντ.
Σημειώνουμε ακόμη πως με σύνθημα "ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΜΕ" πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας χθες το βράδυ για την παρουσία Νταβούτογλου στην Αθήνα. Συμμετείχαν κυπριακές φοιτητικές οργανώσεις, ο σύλλογος ''Βετεράνοι Κύπρου ’74'', ο Σύλλογος Οικογενειών Αγνοουμένων κυπριακής τραγωδίας και άλλοι φορείς.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου