Αγριεύει η κατάσταση ανάμεσα στην Τουρκία και τη Συρία, με τον Σύρο ηγέτη, Μπασάρ Αλ Άσαντ να προβαίνει σε καταφανώς απειλητικές αναφορές εναντίον της Τουρκία και μάλιστα σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ρωσικό μέσο, το κρατικό «Russia 24»…
Περιγράφοντας την πολιτική της Τουρκίας στο συριακό πρόβλημα, ο Άσαντ χρησιμοποίησε αιχμηρή γλώσσα, λέγοντας ότι πρόκειται για «τα όνειρα ορισμένων ανθρώπων που νομίζουν ότι είναι πολλοί έξυπνοι»! Δεν θέλει πολύ φιλοσοφία για να αντιληφθεί κανείς ότι τα βέλη κατευθύνονταν προσωπικά στον πρωθυπουργό Ερντογάν και τον στενό κύκλο Ισλαμιστών του κυβερνώντος κόμματος AKP που ελέγχει την Τουρκία. Κι έδωσε ένα ενδιαφέρον παράδειγμα: Μπορεί όντως να είσαι πολύ έξυπνος και να χρησιμοποιείς τον πιο σύγχρονο ηλεκτρονικό υπολογιστή, οι προσπάθειές σου θα είναι όμως μάταιες εάν το πρόγραμμα που χρησιμοποιείς είναι απαρχαιωμένο…
Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω ο Άσαντ προειδοποίησε λέγοντας ότι αυτή η κατάσταση «δεν θα βγει σε καλό» στην Τουρκία. Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε ότι έχουν διακοπεί όλες οι επαφές με την τουρκική κυβέρνηση, όχι όμως και ο διάλογος «με άλλους πολιτικούς κύκλους στη χώρα». Η αναφορά αυτή είναι εξόχως πονηρή, αφού ναι μεν μπορεί να εννοεί πολιτικούς που δεν συμφωνούν με την προσέγγιση του Ερντογάν και την συριακή του πολιτική, μπορεί όμως να αφορά και τους Κούρδους, οι οποίοι εκπροσωπούνται στο τουρκικό Κοινοβούλιο και αποτελούν πολιτική δύναμη.Οι χώρες της περιοχής παραδοσιακά χρησιμοποιούσαν τους κουρδικούς πληθυσμούς ως εργαλεία με σκοπό να υπονομεύσουν τα καθεστώτα των γειτονικών τους χωρών όταν οι σχέσεις κλιμακώνονταν…
Μια απλούστατη σκέψη είναι η ακόλουθη: Με πόσο ενδιαφέρον άραγε οι Κούρδοι της Τουρκίας θα άκουσαν την επανάληψη της δέσμευσης του Άσαντ προς του Κούρδους της Συρίας για την παραχώρηση εκτεταμένης αυτονομίας; Ακόμη και η μερική κλιμάκωση που παρατηρήθηκε το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στο συριακό καθεστώς και τους Κούρδους δεν επαρκεί για να σταματήσει να καθιστά ελκυστική την πρόταση Άσαντ. Το εναλλακτικό σενάριο είναι ακόμα πιο εφιαλτικό για την Άγκυρα. Εάν οι Κούρδοι της Συρίας επιλέξουν μαξιμαλιστική στάση επιδιώκοντας την ανεξαρτητοποίησή τους, τότε το δεδομένο αυτό ταιριάζει «γάντι» με την κατάσταση στο Βόρειο Ιράκ (κουρδική κρατική οντότητα εν αναμονή), εξελίξεις οι οποίες θα έβαζαν φωτιά στις νοτιοανατολικές επαρχίες της Τουρκίας.
Να θυμίσουμε ότι ο κουρδικός πληθυσμός στην Τουρκία ανέρχεται στα 30 περίπου εκατομμύρια. Και ένας ακόμα ολίγον υπερβατικός αλλά «δημιουργικός συλλογισμός»: Εάν οι Αλβανοί των Σκοπίων είναι 25-30% της χώρας και ζητούν να αναγνωριστούν ως συνιδρυτική οντότητα, για ποιον λόγο να μην κλιμακώσουν τα αιτήματά τους οι Κούρδοι; Σάμπως και δεν βρίσκονταν στην Τουρκία όταν ίδρυσε τη σύγχρονη μορφή της ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ο… μέγας ειρηνοποιός και οραματιστής με το ματωμένο χατζάρι για να τα λέμε όλα όπως ακριβώς είναι χωρίς «στρογγυλεύματα»;
Κλείνοντας τη συνέντευξη, ο Άσαντ ανέφερε ότι όπλα εισέρχονται για τους αντικαθεστωτικούς από την Τουρκία και τον Λίβανο, λέγοντας πάντως ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι αυτό γίνεται με τουρκική βοήθεια… Πάντα είναι σοφό να αφήνεις ένα παράθυρο συνδιαλλαγής ανοιχτό…
πηγή
Δημοσίευση σχολίου