GuidePedia

0

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ανακοίνωσε στις 15 Μαΐου ότι οι εννεαήμερες διαπραγματεύσεις απέτυχαν να οδηγήσουν σε πολιτική συμμαχία στην Αθήνα. Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα θα πραγματοποιήσει νέες βουλευτικές εκλογές στις 17 Ιουνίου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, ένας συνασπισμός αριστερών κομμάτων, που κέρδισε τη δημοτικότητά του λόγω της απόρριψης των μέτρων λιτότητας και ήρθε δεύτερος στις εκλογές της 6ης Μαΐου, θα μπορούσε να γίνει ο ηγέτης της επόμενης ελληνικής κυβέρνησης.

Χρησιμοποιώντας τον φόβο των συνεπειών που μπορεί να έχει για την υπόλοιπη Ευρώπη η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να υπάρξουν παραχωρήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά τη λιτότητα. Ωστόσο, δεδομένης της ανάγκης της Ελλάδας για οικονομική στήριξη από την Ε.Ε. και της ευρείας επιθυμίας των Ελλήνων να παραμείνουν στο ευρώ, οι ελιγμοί του θα είναι περιορισμένοι και το πολιτικό μπλοκ θα αναγκαστεί να επιδιώξει κάποιον συμβιβασμό με τις Βρυξέλλες.

Η άρνηση του ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, να αποδεχθεί μια ελληνική δέσμευση για περικοπή δαπανών φέρεται να αποτέλεσε τον βασικό λόγο για τον οποίο ναυάγησαν οι διαπραγματεύσεις. Η δημοτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος απορρίπτει την απαίτηση των Βρυξελλών για μέτρα λιτότητας σε αντάλλαγμα πόρους διάσωσης ύψους 130 δισ. ευρώ, αυξήθηκε κατά περίπου 11% -στο 27%- κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Η στρατηγική του ήταν να προσελκύσει την ψήφο των κεντροαριστερών ψηφοφόρων, οι οποίοι δεν αντιτίθενται στη συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, αλλά ζητούν άμβλυνση της διεθνούς πίεσης προς τη χώρα. 
Αυτή η εκτίναξη της δημοτικότητας του ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί τη χειρότερη ιστορικά επίδοση των παραδοσιακών πολιτικών κομμάτων της Ελλάδας στις εκλογές της 6ης Μαΐου. Πιθανότατα τα κόμματα αυτά θα αποδυναμωθούν ακόμα περισσότερο στις επόμενες εκλογές.
Στην περίπτωση όπου ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να εξασφαλίσει την ηγεσία στην επόμενη κυβέρνηση της Ελλάδας, θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την πολιτική αλλαγή που φαίνεται να σηματοδότησε η νίκη του Francois Hollande στις γαλλικές προεδρικές εκλογές. Το ελληνικό κόμμα ευελπιστεί πως η νίκη των Γάλλων σοσιαλιστών θα δημιουργήσει μια ευκαιρία για την Ευρώπη να μειώσει τις πιέσεις της για λιτότητα στην Ελλάδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι επίσης σίγουρος ότι ο φόβος της αστάθειας που θα προκύψει στην Ευρώπη εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από την ευρωζώνη θα είναι αρκετός για να εξασφαλιστεί η υπαναχώρηση των Βρυξελλών σε ό,τι αφορά τη λιτότητα. Η βασική ανησυχία της Ευρώπης στην παρούσα φάση δεν είναι απαραίτητα πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αλλά οι συνέπειες που θα είχε στις αποδόσεις των ομολόγων άλλων προβληματικών χωρών, όπως της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας.

Τις περασμένες εβδομάδες οι αγορές έβαλαν στο στόχαστρο την Ισπανία λόγω της αδυναμίας του τραπεζικού της συστήματος, ενώ περισσότερη αβεβαιότητα στην ευρωζώνη απλώς θα επιδείνωνε την ήδη εύθραυστη κατάσταση της Μαδρίτης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προσπαθήσει να καθησυχάσει τις αγορές λέγοντας πως η υπόλοιπη ευρωζώνη θα μπορούσε να διαχειριστεί την έξοδο της Ελλάδας, όμως στην πραγματικότητα οι συνέπειες ενός τέτοιου ενδεχομένου είναι εν πολλοίς άγνωστες.
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιλεγεί ώστε να ηγηθεί της επόμενης ελληνικής κυβέρνησης, το περιθώριό του για ελιγμούς θα είναι περιορισμένο. Πρώτον, η Αθήνα χρειάζεται την ευρωπαϊκή διάσωση. Χωρίς αυτήν, η Ελλάδα θα στερέψει από λεφτά σε λιγότερο από έναν μήνα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα εκταμιεύσει άλλες δόσεις του δανείου μέχρις ότου η χώρα συμφωνήσει να συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις της. Ταυτόχρονα, οι δηλώσεις Hollande για αναπτυξιακά μέτρα στην ευρωζώνη δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι η Γαλλία είναι πρόθυμη να υποχωρήσει έναντι της ελληνικής κυβέρνησης.

Επιπλέον, αν και οι Έλληνες απορρίπτουν τη λιτότητα, πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι οκτώ στους δέκα θέλουν να διατηρήσουν το ευρώ. Όποια νέα κυβέρνηση προκύψει θα έχει να αντιμετωπίσει αυτήν την αντίφαση: μια κοινωνία που θέλει τα οφέλη της συμμετοχής στην ευρωζώνη, αλλά αρνείται να πληρώσει το τίμημα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση φοβάται ότι μελλοντική έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα προκαλέσει ασφυκτικές πιέσεις από τις αγορές σε άλλες μεγαλύτερες χώρες, γεγονός που δεν μπορεί να καλυφθεί από τους διαθέσιμους πόρους. Οι Έλληνες πολιτικοί, από την πλευρά τους, χρειάζονται τους ευρωπαϊκούς πόρους για να συνεχίσει να λειτουργεί η χώρα.

Αν και τραβάνε στα άκρα την κρίση με την Ε.Ε., τελικά θα αναζητήσουν κάποιον συμβιβασμό που θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν να λαμβάνουν τους αναγκαίους πόρους.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top