GuidePedia

0



Η “ιδιωτική κουβεντούλα” που είχαν ο Αμερικανός πρόεδρος Μ.Ομπάμα και ο Ρώσος Ν.Μεντβιέτεφ,με …ανοιχτά όμως μικρόφωνα ήταν ίσως το πιο ενδιαφέρον σημείο της συνάντησης.

Ο Ομπάμα ακούστηκε να λέει ότι «σε όλα αυτά τα θέματα, αλλά κυρίως σ΄ αυτό της αντιπυραυλικής άμυνας, είναι σημαντικό γι 'αυτόν (σ.σ ο Πούτιν) να μου δώσει χώρο ... αυτή είναι η τελευταία μου ... εκλογή, μετά την επανεκλογή μου, θα έχω περισσότερη ευελιξία."

Στα αγγλικά, ο Μεντβέντεφ απάντησε ,« καταλαβαίνω,θα διαβιβάσω τις πληροφορίες αυτές στον Βλαντιμίρ."

“Τα αμερικανικά σχέδιά για εγκατάσταση αντιπυραυλικών συστημάτων στην Κεντρική Ευρώπη δεν συνιστούν άμεση απειλή για τη Ρωσία”,επισημαίνει το Stratfor σε ανάλυσή του με αφορμή τη συζήτηση που έγινε μπροστά στ΄ ανοιχτά μικρόφωνα. “Τα συστήματα αυτά καθαυτά δεν έχουν προγραμματιστεί για να τεθούν σε λειτουργία μέχρι το 2015 στη Ρουμανία και το 2018 στην Πολωνία... Αυτό που έχει περισσότερη σημασία για τη Ρωσία είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν αυτή τη στρατηγική ως μεγέθυνση της στρατιωτικής παρουσίας της στη περιοχή".

Η Ρωσία ,σύμφωνα με όσα γράφει το Stratfor θα ήθελε oi ΗΠΑ να εμπλακούν σε μία σειρά από ζητήματα από τις Προεδρικές εκλογές,έως τη κρίση στην ΕΕ και σε κρίσεις στον ισλαμικό κόσμο,ώστε να δημιουργηθεί χώρος για να αυξήσει και η Ρωσία την επιρροή της στην Ευρώπη,χωρίς τις αμερικανικές παρεμβολές.



Αυτό το σενάριο δεν προχωρά σύμφωνα με τα σχέδια του Πούτιν. “Αντί για το κουμπί reset, ο Ομπάμα ζητά ο Πούτιν να πατήσει το κουμπί pause στις Αμερικανο-Ρωσικές σχέσεις. Το μήνυμα του Ομπάμα προς τον Μεντβέντεφ ουσιαστικά λέει ότι για τουλάχιστον ένα ακόμα έτος η Ουάσιγκτον δεν είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί σοβαρά τα ζητήματα που ενδιαφέρουν τη Μόσχα περισσότερα”,υποστηρίζει το Stratfor.

Δεν υπάρχει καμία έκπληξη στη Μόσχα που προσπαθεί να μετατοπίσει το κέντρο βάρους της πολιτικής της στη σταθεροποίηση της παρουσίας και της θέσης της στην κεντρική Ευρώπη,επιχειρώντας να υπονομεύσει το κύρος των ΗΠΑ.

Ως μέρος της στρατηγικής αυτής, η Ρωσία αύξησε την παρουσία των στρατευμάτων της στα σύνορα με τα κράτη της Βαλτικής,όπως και στη Λευκορωσία και σχεδιάζει την ενεργοποίηση των S-400 στο Καλίνινγκραντ, τον Απρίλιο.

Οι κεντροευρωπαίοι από την άλλη θέλουν τις ΗΠΑ να παίξουν το ρόλο του εγγυητή της περιφερειακής ασφάλειάς τους,αλλά οι ΗΠΑ έχουν να ασχοληθούν με μία σειρά ζητημάτων προκαλώντας μάλλον ανασφάλεια στους Ευρωπαίους που αναζητούν εναλλακτικά σχέδια.

Περίπου ίδιο είναι και το σενάριο στον Περσικό Κόλπο. Οι ΗΠΑ σύμφωνα με το Stratfor προτίμησαν να “αγοράσουν” χρόνο συνεχίζοντας τις διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά αν και ταυτόχρονα ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στη περιοχή.Η τακτική της δεν ικανοποιεί τα αραβικά κράτη του Κόλπου.

Τελικά εκεί που καταλήγει το Sratfor είναι ότι μεγαλύτερο ενδιαφέρον δεν θα έχει τι πρόκειται να κάνει μέχρι τις προεδρικές εκλογές ο Ομπάμα και ίσως ούτε να έχει τόση σημασία ποιος θα εκλεγεί σ΄ αυτές,αφού όποιος κι αν είναι,υποστηρίζει η πολιτική στα θέματα που έχουν σχέση με τη Ρωσία και το Ιράν δεν θα διαφοροποιηθούν πολύ.Μεγαλύτερη σημασία έχει πως θα εκμεταλευτούν αυτό το διάστημα της “αμερικανικής αδράνειας” η Μόσχα και η Τεχεράνη
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top