Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου το 40% των ελληνικών αναγκών σε πετρέλαιο σε πετρέλαιο καλύπτονται αυτή τη στιγμή από το Ιράν
Ανάσα για την ελληνική οικονομία ήταν οι αποφάσεις που έλαβαν την Πέμπτη οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) να μην προχωρήσουν στην επιβολή εμπάρεγκο στις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν. Επειτα από τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες - μεταξύ των οποίων και του υπουργού Εξωτερικών κ. Στ. Δήμα - οι «27» αποφάσισαν να προετοιμάσουν νέα μέτρα τα οποία θα εξεταστούν σε επόμενο Συμβούλιο, ενδεχομένως τον Ιανουάριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου το 40% των ελληνικών αναγκών σε πετρέλαιο καλύπτονται αυτή τη στιγμή από το Ιράν. Τις τελευταίες ημέρες, στην ελληνική διπλωματία είχε σημάνει συναγερμός ώστε να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση που το εμπάργκο εφαρμοστεί άμεσα. Στο τραπέζι είχαν πέσει προτάσεις ακόμη και για αγορά αργού πετρελαίου από τη Λιβύη, αλλά η παραγωγή στη χώρα αυτή δεν είναι επαρκής για να καλύψειο και τις ελληνικές ανάγκες.
Την ίδια στιγμή, αφού οι υπουργοί εκφράζουν τις ανησυχίες τους μετά την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), καθόρισαν 180 πρόσωπα και όργανα ή υπηρεσίες που άμεσα ή έμμεσα εμπλέκονται με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Σχετικά με το εμπάργκο, «το Συμβούλιο συμφώνησε να επεκτείνει τις υπάρχουσες κυρώσεις εξετάζοντας, σε στενό συντονισμό με τους διεθνείς εταίρους, πρόσθετα μέτρα με στόχο το ιρανικό οικονομικό σύστημα, τον τομέα των μεταφορών, τον τομέα της ενέργειας, μέτρα κατά της Επανασταικής Φρουράς του Ιράν, και άλλους τομείς».
Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζυπέ δήλωσε ότι η ΕΕ θα εργαστεί επί της γαλλικής πρότασης για εμπάργκο στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου. Και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις ελληνικές ενστάσεις ότι ένα τέτοιο μέτρο θα αυξήσει τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου και θα χειροτερεύσει την οικονομική κρίση.
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου