GuidePedia

0

Θανάσης Αθανασίου

Παράγοντας αστάθειας για την περιοχή χαρακτηρίζεται, από αναλυτές, η Τουρκία. Η Άγκυρα δεν είναι έτοιμη να εμπλακεί σε οποιασδήποτε μορφής επεισόδιο με το Τελ-Αβίβ, ωστόσο καλλιεργεί την εικόνα του "αποφασιστικού αντιπάλου", κρίνει ο διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών. Αιτιολογώντας τη θέση του είπε  ότι οι δυνάμεις της Τουρκίας δεν βρίσκονται συγκροτημένες σε ένα σημείο,  αλλά σε όλο το μήκος της τεράστιας ακτογραμμής που διαθέτει και αυτό αποτελεί σοβαρό μειονέκτημα. Από την πλευρά του, το PKK θα αρπάξει μια τέτοια ευκαιρία, σε περίπτωση αποδυνάμωσης, με ολέθριες συνέπειες για την Τουρκία. Το Ισραήλ παρουσιάζεται έτοιμο να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη τουρκική πρόκληση, ενώ εξαιρετικά επικίνδυνο εγχείρημα είναι για την Τουρκία, η εμπλοκή σε στρατιωτική αναμέτρηση με το Ισραήλ. Παρόλα αυτά, η Τουρκία συνεχίζει να υφίσταται "αψυχολόγητη δύναμη".

  • Παράγοντας αστάθειας η Τουρκία
  • Καλλιεργεί την εικόνα του αποφασιστικού αντιπάλου
  • Ζήτημα γοήτρου
  • Πόσο έτοιμη είναι  η Τουρκία να εμπλακεί σε στρατιωτική αναμέτρηση με το Ισραήλ;
  • Τα μειονεκτήματα της Τουρκίας
  • Χωρίς ένωση δυνάμεων δεν υπάρχει ισχύς
  • Η Βαριοπούλα εμπόδιο για την Τουρκία
  • Το PKK …«σε επιφυλακή»-Περιμένει την Τουρκία στη γωνία
  • Το Ισραήλ δεν επαναπαύεται έστω και αν υπογραφεί ανακωχή
  • Ο ΥΠΑΜ χειρίζεται την αμυντική πολιτική και ο ΥΠΕΞ την εξηγεί
  • Η ιστορία επαναλαμβάνεται με διαφορετικούς «ήρωες»…
  • Οι Ισραηλινοί «φυλάνε τα ρούχα τους»
  • Έτοιμο το Ισραήλ να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη Τουρκική πρόκληση
  • Επικίνδυνο για την Τουρκία να εμπλακεί σε στρατιωτική αναμέτρηση με το Ισραήλ
  • Παρόλα αυτά συνεχίζει να είναι "αψυχολόγιτη"
Την στάση της Τουρκίας και το μέγεθος του πλήγματος το οποίο θα δεχτεί σε περίπτωση που αποφασίσει να εμπλακεί σε θερμό επεισόδιο με το Ισραήλ, καθώς και την ετοιμότητα της να αντεπεξέλθει ενός τέτοιου επεισοδίου, αναλύει το Sigmalive σε συνεργασία με τον Διευθυντή του Κυπριακού Κέντρου Μελετών, αναλυτή Χρήστο Ιακώβου.
 «Αποκαλυπτική και καταναγκαστική(coersive diplomacy)» χαρακτηρίζει την Τουρκική διπλωματία, όπως εκτυλίσσεται τις τελευταίες εβδομάδες, ο Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών(ΚΥΚΕΜ) Χρήστος Ιακώβου, υπογραμμίζοντας ότι  η κυβέρνηση των «ηπίων» ισλαμιστών της Άγκυρας εκλαμβάνει και εξυφαίνει τη λογική των μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες τους.

Παράγοντας αστάθειας η Τουρκία
Σε παράγοντα αστάθειας στην περιοχή, εξελίσσεται η Τουρκία, κραδαίνοντας την απειλή πολέμου στην Κύπρο, εξωθώντας στα άκρα τη σχέση της με το Ισραήλ, επιχειρώντας την ενίσχυση της στρατιωτικής της παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε στο Sigmalive, αποκωδικοποιώντας την Τουρκική στάση, ο κ. Ιακώβου.

 Ζήτημα γοήτρου για την Τουρκία

Η συστηματική απειλή χρήσης βίας από την Τουρκία, η οποία έγινε ιδιαίτερα πυκνή κατά τη διάρκεια της μεταψυχροπολεμικής περιόδου, έχει σαν στόχο να δημιουργήσει μία δυναμική που να επιφέρει τα μέγιστα πολιτικά αποτελέσματα, ανέφερε ο διευθυντής του ΚΥΚΕΜ.
Καλλιεργεί την εικόνα του αποφασιστικού αντιπάλου
Πρόσθεσε δε, ότι η Τουρκία επεδίωξε και πέτυχε παράλληλα, όσον αφορά στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, να καλλιεργήσει για τον εαυτό της, την εικόνα ενός αποφασιστικού αντιπάλου που είναι σε θέση, ανά πάσα στιγμή να επιβάλει τη θέλησή της, χρησιμοποιώντας το πλεονέκτημα από το στρατιωτικό συσχετισμό δυνάμεων.
Επί του παρόντος, επιχειρεί να επεκτείνει αυτή την «καταναγκαστική διπλωματία» και στις σχέσεις με το Ισραήλ. Η Τουρκία θεωρεί ότι αυτή η αντιπαράθεση ενισχύει τη διπλωματική της θέση στο μουσουλμανικό κόσμο και διευρύνει το πεδίο πολιτικής της δράσης σε αυτό που αποκαλεί «αστείρευτο στρατηγικό βάθος».

Πόσο έτοιμη είναι  η Τουρκία να εμπλακεί σε στρατιωτική αναμέτρηση με το Ισραήλ;

Δεδομένου ότι το Ισραήλ αδιαμφισβήτητα θα αντιδράσει με στρατιωτικά μέσα, σε περίπτωση που αμφισβητηθεί η κυριαρχία του, γεννάται το ερώτημα πόσο έτοιμη είναι η Τουρκία να εμπλακεί σε στρατιωτική αναμέτρηση με το Ισραήλ, έστω και περιορισμένη, προκειμένου να υποστηρίξει τους στρατηγικούς της στόχους στην περιοχή.

Τα μειονεκτήματα της Τουρκίας

Σοβαρότατο μειονέκτημα της Τουρκίας αποτελεί η μεγάλη σε μήκος ακτογραμμή, την οποία διαθέτει, πράγμα που την αναγκάζει να έχει διεσπαρμένες τις  δυνάμεις του πολεμικού της ναυτικού από την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο μέχρι τον Εύξεινο Πόντο. Η διασπορά του ναυτικού της, εγείρει το ερώτημα σε σχέση με τις δυνατότητες να αντεπεξέλθει σε ένα γενικευμένο πόλεμο στην Ανατολική Μεσόγειο.
Χωρίς ένωση δυνάμεων δεν υπάρχει ισχύς
Με στρατιωτικούς όρους, παρόλο που η Τουρκία μπορεί να υπερέχει στο πολεμικό ναυτικό, εντούτοις  η αναγκαστική πολυδιάσπαση των ναυτικών της δυνάμεων, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι υστερεί σημαντικά στην πολεμική αεροπορία έναντι του Ισραήλ, αποτελούν ένα εξ αρχής ουσιαστικό μειονέκτημα.
Εξαιρετικά δύσκολο καθίσταται να λειτουργήσουν αποτελεσματικά οι επιχειρήσεις του ναυτικού, χωρίς το πλεονέκτημα της ισχύος της πολεμικής αεροπορίας.

Η Βαριοπούλα εμπόδιο για την Τουρκία

Άλλο μειονέκτημα της Τουρκίας είναι ότι το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της έμπειρης ηγεσίας του Τουρκικού πολεμικού ναυτικού, βρίσκεται σήμερα στη φυλακή λόγω της υπόθεσης «Βαριοπούλα».
Το PKK …«σε επιφυλακή»-Περιμένει την Τουρκία στη γωνία
Επιπλέον, τυχόν στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας με το Ισραήλ θα δώσει την ευκαιρία στο ΡΚΚ να αναδιπλωθεί σε ένα γενικευμένο πόλεμο με το Τουρκικό κράτος, με αρνητικές επιπτώσεις για τη σημερινή στρατηγική υπερεξάπλωση της Άγκυρας.
Πιο έτοιμο για μία αναμέτρηση με την Τουρκία καθίσταται το Ισραήλ, σύμφωνα με τον διευθυντή του ΚΥΚΕΜ, λόγω του δόγματος εθνικής ασφάλειας που καθορίζει μία συγκεκριμένη κουλτούρα. Για δεκαετίες, η μεγιστοποίηση της προτεραιότητας της εθνικής ασφάλειας, για τις Ισραηλινές κυβερνήσεις, είχε σαν αποτέλεσμα την αλληλεξάρτηση πλείστων των πολιτικών και στρατιωτικών αποφάσεων. Μέσα σε αυτή τη σχέση, η διπλωματία υποτάχθηκε, ευθύς εξ αρχής, στην στρατηγική αντί το αντίθετο όπως συμβαίνει στον δυτικό κόσμο.
Η αντίληψη ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε μόνιμο καθεστώς «λανθάνοντος πολέμου» και όταν ακόμη δεν υπάρχουν εχθροπραξίες, έδιδε μεγαλύτερη προτεραιότητα στην εθνική επιβίωση και την καθιστούσε τον κεντρικό σκοπό, τόσο της στρατιωτικής στρατηγικής όσο και της διπλωματίας, τόνισε ο κ. Ιακώβου.

Ο ΥΠΑΜ χειρίζεται την αμυντική πολιτική και ο ΥΠΕΞ την εξηγεί

Οι πολιτικοί στο Ισραήλ θεωρούσαν, τη διπλωματία ως «εργαλείο για τον πολιτικό χειρισμό της σύγκρουσης», ενώ ο Μπεν Γκουριόν διαμόρφωσε αυτή την άποψη το 1955 όταν προσδιόρισε τη θεσμική σχέση μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας, εξουσιοδοτώντας τον υπουργό άμυνας να χειρίζεται την αμυντική πολιτική και τον υπουργό εξωτερικών να εξηγεί αυτή τη πολιτική. Καθόρισε δηλαδή αρμοδιότητες και της μοίρασε στα δύο Υπουργεία.
Το Ισραήλ δεν επαναπαύεται έστω και αν υπογραφεί ανακωχή
Η αντίληψη αυτή αποτελεί, σύμφωνα με τον Χ. Ιακώβου, τη συνεπή πολιτική όλων των Ισραηλινών κυβερνήσεων για αρκετά χρόνια και ταυτόχρονα είναι η ουσία της μόνιμης αντιπαράθεσης με τα νομικά επιχειρήματα των Αράβων. Η αντιπαράθεση αυτή εντοπίζεται στο γεγονός ότι το Ισραήλ συνεχίζει να θεωρεί ότι το καθεστώς πολέμου υφίσταται, έστω και μετά από υπογραφή συμφωνίας ανακωχής ή συμφωνίας κατάπαυσης πυρός.
Η ιστορία επαναλαμβάνεται με διαφορετικούς «ήρωες»…
«Φυλάνε τα ρούχα τους» oι Ισραηλινοί
Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της Τουρκίας, είπε ο κ. Ιακώβου. Η εμπειρία, πρόσθεσε ο αναλυτής, που βίωσε το Ισραήλ με το Ιράν από τα τέλη της δεκαετίας του 1940 μέχρι την επανάσταση του 1979, διαμόρφωσε μια αντίληψη στους σχεδιαστές στρατηγικής της χώρας, που υπαγορεύει τη λογική ότι έστω και αν υπάρχει στρατηγική σχέση μεταξύ του Ισραήλ και ενός μουσουλμανικού κράτους, αυτή μπορεί να έχει ημερομηνία λήξης και η σχέση αυτή μπορεί να μετατραπεί σε αντιπαράθεση εν μία νυκτί.
Συνεπώς, κατέληξε ο κ. Ιακώβου, το Ισραήλ ήταν πιο έτοιμο να αντιμετωπίσει αυτήν πρόκληση από την Τουρκία απ΄ ότι η Τουρκία να εμπλακεί σε μία στρατιωτική αναμέτρηση με το Ισραήλ. 
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top