Με κάθε απόφασή του, θα μας εκπλήσσει όλο και περισσότερο.
Τελικά ο Πρωθυπουργός της χώρας μας, θα μας τρελάνει... Με κάθε απόφασή του, θα μας εκπλήσσει όλο και περισσότερο. Εκεί λοιπόν που με αυξανόμενο ρυθμό ακούγονταν οι φωνές των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που ζητούσαν κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ήρθε η δήλωση του, στην ομιλία στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, να ταράξει ακόμη περισσότερο τα φουρτουνιασμένα νερά της πολιτικής ζωής του τόπου και να θολώσει το πολιτικό τοπίο αυτής της χώρας.
Προαναγγέλλοντας λοιπόν το δημοψήφισμα για τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου και για τα μέτρα που θα τη συνοδεύουν, ζήτησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από εμάς τους πολίτες να πούμε το «μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι» στη νέα δανειακή σύμβαση.
«Έχουμε εμπιστοσύνη στους πολίτες», η εντολή τους θα μας δεσμεύσει όλους, πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Λέμε "όχι" στις εθνικές εκλογές τώρα γιατί θα ήταν υπεκφυγή και θα οδηγούσε σε διχόνοιες. Παράλληλα, ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης εν όψει των επόμενων αλλαγών, λέγοντας ότι «περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία και η έκφραση της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση».
Εκεί λοιπόν που οι περισσότεροι στο περιστύλιο της Βουλής, ζητούσαν πολιτικές κινήσεις από μέρους της κυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός σε μια κίνηση «ρελάνς», προανήγγειλε χθες το απόγευμα την διενέργεια του δημοψηφίσματος, χωρίς όμως να προσδιορίσει το ακριβές ερώτημα που θα κληθούμε να δώσουμε «το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι». Στην ίδια δε συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ο «άρχων» της οικονομίας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος άφηνε να εννοηθεί πως το κούρεμα κατά τον ίδιο είναι «δώρο των Ευρωπαίων προς το ελληνικό Έθνος» και δεν υπάρχει καμία λογική να αρνηθούν.
Μάλιστα, ενόψει δημοψηφίσματος έθεσε διλήμματα στον ελληνικό λαό σχετικά με το πόσο επιθυμούμε να έχουμε μικρό χρέος ή να «παραμείνουμε στη Δύση». Επίσης σε μετέπειτα εμφάνιση του στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. χαρακτήρισε την εξαγγελία του δημοψηφίσματος, ως κίνηση εκτόνωσης και λύτρωσης. Βέβαια δεν μας εξήγησε από ποιόν και για ποιους.
Επίσης ανέφερε πώς δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, πλην αυτών που έχουν αποφασισθεί στο πολυνομοσχέδιο. Οι άνθρωποι της Ευρώπης όμως άμεσα τον διέψευσαν τονίζοντας με νόημα «Είναι μια ακόμη Ελληνική απάτη. Το διακύδευμα του δημοψηφίσματος είναι αν θα πάρετε μερικά ακόμα μέτρα, ή θα τρέχετε με μια πέτρα στο χέρι για να βρείτε ρύζι για το παιδί σας από το σούπερ μάρκετ. Τότε θα γίνετε Αργεντινή» Πρόσθεσαν επίσης στελέχη της Κομισιόν ότι «το ότι υπήρχε οικονομικό πρόβλημα, δηλαδή πρόβλημα οικονομικής επιβίωσης της Ελλάδας, το γνωρίζαμε. Τώρα ο ίδιος ο πρωθυπουργός θέτει ένα πολιτικό πρόβλημα.
Το πολιτικό ... πρόβλημα της παραμονής της Ελλάδας στο κοινό νόμισμα και την Ε.Ε.». Δηλαδή μας δείχνουν ξεκάθαρα από τώρα την πόρτα της εξόδου από την ΕΕ, την πόρτα της εξόδου από το ευρώ. Σε όλα τα δελτία ειδήσεων φιλοξενηθήκαν δηλώσεις του Τρισε και του κ. Σαρκοζί που καταμαρτυρούσαν την διάθεση της ΕΕ για την προώθησή μας προς την έξοδο, ενώ ο αρμόδιος Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόϊμπλε, δήλωνε πως η χώρας μας απώλεσε μέρος της Εθνικής κυριαρχίας.
Το πρόβλημα όμως αγαπητές φίλες και φίλοι προσδιορίζεται, κατά την άποψή μου, στο ζήτημα της χρησιμότητας του δημοψηφίσματος, αφού όταν θα διεξαχθεί στον Γενάρη του 2012, (σύμφωνα με τον κ. Καστανίδη) θα έχουν πρώτα μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου ολοκληρωθεί οι απαραίτητες ενέργειες για την σύνταξη της νέας δανειακής σύμβασης, ενώ μέχρι το Δεκέμβριο, θα γίνει η επικύρωση της συμφωνίας από τα εθνικά Κοινοβούλια. Άρα λοιπόν σε τι πράγμα θα αποφανθεί ο Ελληνικός λαός με το δημοψήφισμα, όταν θα έχει ήδη επικυρωθεί από την Βουλή και θα θεωρείται υποχρεωτική η εφαρμογή του.
Πως λοιπόν ο κυρίαρχος Ελληνικός λαός θα ψηφίσει υπέρ ή κατά μια συμφωνίας με δημοσιονομικά ζητήματα και λεπτομέρειες που μπορεί να αναθεωρηθούν από μέρα σε μέρα όπως τουλάχιστον έδειξε η εμπειρία του πρώτου Μνημονίου (μόλις 30 μέρες μετά) και με σκοτεινά σημεία που βλέπουν οι αναλυτές και τα οποία δεν είναι σίγουρο ότι θα διευθετηθούν μέχρι τότε;
Όμως ο κ. Παπανδρέου ζητά από τον λαό να πει ένα «ναι» στην απόφαση στο νέο Μνημόνιο, την ώρα δηλαδή που οι αναλυτές, οι αγορές αλλά και οι ιδιώτες, που εξετάζουν αν θα δεχτούν τις απώλειες στα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν. Επίσης πως θα κληθεί να αποφασίσει ο «κυρίαρχος λαός», αφού η συμφωνία για το νέο Μνημόνιο, θα πρέπει να γίνει δεκτή από τους «ομολογιούχους» (κατόχους ελληνικών ομολόγων), τους ιδιώτες και τα τραπεζοπιστωτικά ιδρύματα. Μάλιστα σε δηλώσεις του, ο Διοικητής της Εθνικής τράπεζας, μίλησε για «τσαρλατάνους» και «μάγους» της πολιτικής, προαναγγέλλοντας με έμμεσο τρόπο την αντίθεση στο κούρεμα από πλευράς τραπεζών.
Πώς λοιπόν περιμένουν στην κυβέρνηση ότι θα συμμετέχουν οι ιδιώτες στην διαπραγμάτευση για μια συμφωνία, όταν δεν γνωρίζει κανείς αν θα ισχύσει τελικά; Πόσο αξιόπιστη φαίνεται μια χώρα στα μάτια των εταίρων της όταν «αδειάζει» με μια τόσο απρόσμενη και αιφνιδιαστική κίνηση, μια συμφωνία που σύμφωνα με τα λεγόμενα της διαπραγματεύτηκε σκληρά στις Βρυξέλλες;
Ήδη η δήλωση του Πρωθυπουργού για δημοψήφισμα, όσο και αν αναγνωρίζεται από πολλές πλευρές πως είναι ένας καλός πολιτικός ελιγμός, ήταν αρκετή για να οδηγήσει τις διεθνείς αγορές πάλι σε κατηφόρα…
Τα πρώτα μηνύματα από τις διεθνείς αγορές με την εξαγγελία του δημοψηφίσματος είναι άκρως αρνητικά. Αλήθεια πως περιμένει ο πρωθυπουργός να δεχτούν οι αγορές την παράταση της αβεβαιότητας για την χώρα μέχρι τον Ιανουάριο;
Είμαι της άποψης πως το αναγγελθέν δημοψήφισμα θα είχε νόημα πριν η χώρα μπει στο Μνημόνιο, τότε που υπήρχαν ακόμα τα περιθώρια για διαπραγμάτευση και κινήσεις της Ελλάδας στις αγορές. Τότε βέβαια η κυβέρνηση δεν έκανε το κόπο να ρωτήσει τον Ελληνικό λαό και πέρασε το Μνημόνιο από την Βουλή. Μάλιστα όπως όλοι γνωρίζουμε η πρώτη δανειακή σύμβαση δεν ετέθη ποτέ στο σύνολο της σε ψηφοφορία, αλλά εξουσιοδοτήθηκε για την εφαρμογή της ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου...
Πως λοιπόν θα κληθούμε να ψηφίσουμε για ένα ερώτημα στο οποίο η αρνητική απάντηση δεν ξέρουμε που θα οδηγήσει, αφήνοντας την χώρα, για άλλη μια φορά, στις ορέξεις των κερδοσκόπων ;
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου