GuidePedia

0

Μπορεί να μη φοβούνται πλέον τα χημικά όπλα με τα οποία τους σωφρόνισε (βλ. εξόντωσε) το αιμοσταγές από κάθε άποψη καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, ωστόσο, η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ θα μπορούσε να προκαλέσει πλείστα όσα προβλήματα ασφάλειας, αφήνοντάς τους εκτεθειμένους στην εκδικητική μανία αρκετών, μηδέ της Τουρκίας εξαιρουμένης…
Ο πρόεδρος του αυτόνομου – εν αναμονή ανεξάρτητου κράτους επί της ουσίας – βόρειου Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί, κάλεσε τις δυνάμεις των ΗΠΑ να παραμείνουν στη χώρα και πέραν του 2011. Ο λόγος είναι η αποφυγή εμφυλίου πολέμου, σύμφωνα πάντα με την επιχειρηματολογία του Κούρδου αξιωματούχου.

Τις σχετικές αναφορές τις έκανα κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην πόλη Αρμπίλ, ενώπιον των Κούρδων αντιπροσώπων της οιονεί κουρδικής κρατικής οντότητας του Βορείου Ιράκ στο εξωτερικό.
Ο Μπαρζανί συνέχισε λέγοντας ότι οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ δεν είναι έτοιμες ώστε να κατοχυρώσουν συνθήκες ασφάλειας στη χώρα, ενώ το κράτος δεν μπορεί να εξασφαλίσει τα σύνορα, ενώ η Αεροπορία είναι προς το παρόν ανύπαρκτη, ελλείψει πτητικών μέσων.
Αυτό που φοβούνται οι Κούρδοι είναι το ξέσπασμα εμφυλίου με τους σουνίτες και τους σιίτες να στρέφονται εναντίον τους, αφού κατέχουν μεγάλο μέρος του πετρελαϊκού πλούτου της χώρας. Ιδίως οι σουνίτες του κεντρικού Ιράκ, δεν διαθέτουν τίποτε, ενώ οι σιίτες τελούν ουσιαστικά υπό την απόλυτη επιρροή της Τεχεράνης.
Προς το παρόν, η κυβέρνηση του Ιράκ αναμένεται να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους Αμερικανούς για την παραμονή ενός αριθμού στρατιωτών μέχρι το 2011, αν και ουδείς γνωρίζει εάν ο σιίτης κληρικός, Μούκταντα Αλ Σαντρ ο οποίος ελέγχει την πολιτοφυλακή «Στρατός Μέχντι» θα εξαπολύσει εκ νέου επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων όπως απειλεί.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι πλέον οι Αμερικανοί διαπιστώνουν στην πράξη, ότι οι φοβίες που τους οδήγησαν στον πρώτο Πόλεμο του Κόλπου να μην επιχειρήσουν την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, ήταν πραγματικές και τώρα καλούνται να πληρώσουν το τίμημα της κάλυψης του κενού ισχύος που δημιουργήθηκε, αφού όλα δείχνουν ότι δεν πρόκειται να καλυφθεί από φίλιες δυνάμεις…
Με αυτά τα δεδομένα, το κουρδικό τμήμα φαντάζει ως το μοναδικό μέρος όπου είναι καλοδεχούμενα τα αμερικανικά στρατεύματα, ενώ και η ίδρυση κουρδικού κράτους μόνο αρνητική εξέλιξη δε συνιστά για τα συμφέροντα της Δύσης (ο όρος με τον τρόπο που χρησιμοποιείται εδώ, προφανώς δεν συμπεριλαμβάνει την Τουρκία).


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top