«Μας ενδιαφέρει η πρόταση για διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών στη διανομή των εσόδων», είπε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτώρια Νούλαντ, απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων Τούρκου δημοσιογράφου, δηλώνοντας παράλληλα ότι οι ΗΠΑ «θα ήθελαν να δουν αποκλιμάκωση της ρητορικής και της έντασης, ώστε η διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών να προχωρήσει σε καλό περιβάλλον». Στην ερώτησή του, ο Τούρκος δημοσιογράφος, αφού παρέθετε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, συνοδευόμενο από πολεμικά ήταν 80 χλμ από την πλατφόρμα «Ομηρος» και μάλιστα ο πλοίαρχος την έβλεπε, ζητούσε να πληροφορηθεί αν η αμερικανική κυβέρνηση ήγειρε πρόσφατα το θέμα στην τουρκική.
«Δεν μπορώ να μιλήσω για το θέμα αυτό, αν έχει ή δεν έχει συμβεί σήμερα», είπε η κ. Νούλαντ. «Ξέρετε που είμαστε στο θέμα αυτό. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την υπό την ηγεσία του ΟΗΕ διαμεσολάβηση στο κυπριακό. Και αποθαρρύνουμε οποιαδήποτε ρητορική ή ενέργεια η οποία θα επηρέαζε αρνητικά μία ειρηνική διευθέτηση».
Η κ. Νούλαντ σημείωσε ότι «υπήρξε πρόσφατα μία αίτηση να εμπλακούν τα Ηνωμένα Εθνη σε κάποιου είδους διαμεσολάβηση για συμφωνία διανομής των εσόδων του κυπριακού φυσικού αερίου και αντιλαμβανόμαστε ότι τα Ηνωμένα Εθνη εξετάζουν το αίτημα. Θα θεωρούσαμε ότι θα ήταν αρκετά εποικοδομητικό, αν οι δύο κοινότητες μπορούσαν να αρχίσουν να εργάζονται στην αποκλιμάκωση των εντάσεων με ένα παρόμοιο τρόπο».
Σε ερώτηση αν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκτιμά ότι οι μονομερείς έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας βοηθούν ή πλήττουν την διαδικασία επανένωσης, η κ. Νούλαντ απάντησε:
«Μιλήσαμε γι’ αυτό πολλές φορές. Επιθυμούμε να δούμε μία ειρηνική διευθέτηση στο πρόβλημα, υπό τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών. Επιθυμούμε να δούμε τους πόρους της νήσου να διανέμονται μεταξύ των κοινοτήτων. Μας ενδιαφέρει η πρόταση για μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών στη διανομή των εσόδων. Συνολικά θα θέλαμε να δούμε αποκλιμάκωση της ρητορικής και της έντασης, ώστε η διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών να μπορέσει να προχωρήσει σε καλό περιβάλλον».
Στο ερώτημα αν οι ΗΠΑ θα υποστήριζαν μία ιδέα όπως αυτή της Ε.Ε. το θέμα να παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, η κ. Νούλαντ είπε:
«Θα υποστηρίζαμε κάποιου είδους διαμεσολάβησης, αλλά, το θεμελιώδες για μας θέμα είναι πως χρειαζόμαστε μία λύση των μακροχρονίων αυτών ζητημάτων του κυπριακού, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών».
Στην επισήμανση του δημοσιογράφου πως «ενώ η Ε.Ε. μίλησε για παραπομπή στη Χάγη», οι ΗΠΑ υποστήριξαν τις έρευνες και της γεωτρήσεις ως κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα της Κύπρου και της Noble κι αν υπάρχει διαφορά προσέγγισης μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε:
«Πιστεύω πως αν υπήρχε ένας μηχανισμός διευθέτησης με τον οποίο θα μπορούσαν να συμφωνήσουν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και θα διασφάλιζε ότι οι κοινότητες θα μπορούσαν να μοιραστούν τα έσοδα, αυτό θα ήταν κάτι που θα υποστηριζόταν. Όμως ξανά. Είμαστε ευχαριστημένοι που βλέπουμε να μιλούν για επίλυση αυτής της διαφοράς ειρηνικά, αποκλιμακώνοντας τη ρητορική και γενικότερα, βάζοντας την ενέργειά μας σε υποστήριξη της ειρηνευτικής διαδικασίας για συμφιλίωση στην Κύπρο», κατέληξε.
Ζήτησε εξηγήσεις ο πρεσβευτής της Κύπρου στην Ουάσιγκτον
Αργά το βράδυ, ο πρεσβευτής της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, Παύλος Αναστασιάδης, προέβη σε διαβήματα προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ζητώντας εξηγήσεις για τις δηλώσεις Νούλαντ. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ο αξιωματούχος με τον οποίο συνομίλησε διαβεβαίωσε ότι οι δηλώσεις δεν απηχούν στις εκπεφρασμένες τοποθετήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης κι ότι θα υπάρξει διόρθωση. Ανέφερε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προβαίνει σε έρευνες και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων, ενώ εξέφρασε ανησυχία για την παρουσία τουρκικών πολεμικών στην περιοχή.
Πάντως, μέχρι σήμερα, παρότι έχουν υπάρξει πολλές ανεπίσημες τοποθετήσεις αμερικανικών αξιωματούχων για το θέμα, η μοναδική επίσημη τοποθέτηση επώνυμου αξιωματούχου της αμερικανικής κυβέρνησης έγινε από τον Υφυπουργό Εξωτερικών, Φίλιπ Γκόρντον, τον Ιανουάριο, κατά την επίσκεψή του στη Λευκωσία.
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου