GuidePedia

0
Το Αζερμπαϊτζάν βρίσκεται διχασμένο ανάμεσα σε δύο από τους γείτονές του: την Τουρκία και το Ισραήλ. Η σύγκρουση μεταξύ τους, λόγω της επέμβασης του Ισραήλ την 31η Μαΐου 2010 στο Mavi Μαρμαρά, που προκάλεσε τον θάνατο
εννέα Τούρκων υπηκόων, επεκτείνεται πέρα από τα όρια των συνόρων τους. Η Τουρκία απαιτεί την υποστήριξη του φίλου της, του Αζερμπαϊτζάν, αλλά η επιλογή είναι δύσκολη γι 'αυτό, επειδή οι εμπορικές συμφωνίες του με το Ισραήλ του είναι απαραίτητες.


Πρέπει να πούμε ότι η θέση του Αζερμπαϊτζάν είναι αρκετά λεπτή: από τη μια πλευρά, η Τουρκία είναι ένας στρατηγικός σύμμαχος, η οποία το βοήθησε το 1991 κατά τη διάρκεια των συνοριακών συγκρούσεων με την Αρμενία για το Ναγκόρνο- Καραμπάχ, αλλά επίσης επειδή είναι μια από τις ελάχιστες μουσουλμανικές χώρες που διατηρεί σχέσεις με το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής και της πώλησης στρατιωτικού εξοπλισμού.

Πρόσφατα, ο Τούρκος πρέσβης κάλεσε τον «Αζερμπαιτζανό αδελφό του» να «επανεξετάσει τη σχέσεις με το Ισραήλ» . Αλλά εδώ και χρόνια, το Αζερμπαϊτζάν έχει δημιουργήσει μια διπλωματική, οικονομική και στρατιωτική συνεργασία με το εβραϊκό κράτος, και διστάζει να παραιτηθεί από τα οικονομικά οφέλη: Το Ισραήλ είναι ο δεύτερο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαϊκών προϊόντων του Αζερμπαϊτζάν και αντιπροσωπεύει το 30% των συνολικών αναγκών της χώρας.
Η Τουρκία το έχει καταλάβει καλά, και απειλεί να κόψει τη ροή του πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν προς το Ισραήλ που διέρχεται από το λιμάνι του Τσεϊχάν.

Το Αζερμπαϊτζάν επιδιώκει να διατηρήσει το στάτους κβο, το οποίο θα του επέτρεπε να γίνει ένα είδος διαμεσολαβητή μεταξύ των δύο αντιπάλων. Οι πολιτικοί αρχηγοί είναι αρκετά διαιρεμένοι για το θέμα: η αντιπολίτευση πρεσβεύει ότι έχει δίκιο η Τουρκία και ότι το Αζερμπαϊτζάν θα πρέπει να την υποστηρίξει, ενώ οι φιλοκυβερνητικοί φοβούνται ότι η στήριξη της Άγκυρας «Θα επιδεινώσει τις τουρκοϊσραηλινές σχέσεις» λόγω του θυμού που θα μπορούσε να προκαλέσει αυτή η απόφαση στο εβραϊκό κράτος.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top