GuidePedia

0
Στόλος της Ελευθερίας ΙΙ κάνει πανιά για τη Γάζα

Η επίσημη «παγκόσμια κοινότητα» πιέζει κατά της διεθνούς έμπρακτης αλληλεγγύης

Ο διεθνής «Στόλος της Ελευθερίας ΙΙ - Παραμένουμε Άνθρωποι» είναι έτοιμος να αποπλεύσει τις επόμενες ημέρες ξανά προς την Γάζα, ένα χρόνο μετά την αιματοβαμμένη επιχείρηση του Μαίου του 2010.

Δύο παλιά σκαριά βρίσκονται σε λιμάνια της Αττικής και ζεσταίνουν τις μηχανές τους, περιμένοντας την επιβίβαση Ελλήνων ακτιβιστών. Συμμετέχουν στη διεθνή αποστολή Freedom Flotilla, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια στην αποκλεισμένη από τους Ισραηλινούς λωρίδα της Γάζας και μήνυμα στήριξης στον παλαιστινιακό λαό.

Τα ονόματα που έδωσε στα πλοία της, η ελληνική αποστολή είναι συμβολικά: «Ελεύθερη Μεσόγειος» και «Τζουλιάνο». Οι 40 Ελληνες κουβαλούν μαζί τους τη θύμιση του Τζουλιάνο Μερ Καμίς, του αραβοισραηλινού σκηνοθέτη της ταινίας «Τα παιδιά της Αρνα», ο οποίος είχε ιδρύσει στον προσφυγικό καταυλισμό της ΤΖενίν, στη Δυτική Όχθη, το «θέατρο της Ελευθερίας», έξω από το οποίο δολοφονήθηκε στις 4 Απριλίου.

Ηταν ο καλλιτέχνης που μεγάλωσε στη Ναζαρέτ, γεννημένος από μητέρα Εβραία και πατέρα Παλαιστίνιο, δήλωνε 100% Εβραίος και 100% παλαινίστινιος και γι΄αυτόν ο ισραηλινός σκηνοθέτης Αμος Γκιτάι δήλωσε ότι «άνθρωποι ριζοσπαστικοί σαν τον Τζουλιάνο προσπαθούν με το ίδιο τους το κορμί να γεφυρώσουν από το χάσμα του μίσους».

Τώρα η μνήμη του, χαραγμένη σε ένα «ένα καράβι για τη Γάζα» με Έλληνες, Σουηδούς και Νορβηγούς, θα ταξιδεύσει στη Μεσόγειο.

Έχει περάσει ένας χρόνος, από εκείνη τη Δευτέρα, ξημερώματα 31 Μαΐου 2010, οπότε έγινε το αιματηρό ρεσάλτο ισραηλινών κομμάντο στη νηοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Η δολοφονία ακτιβιστών δεν έκαμψε την απόφαση ενός νέου στολίσκου να εκφράσει και πάλι την έμπρακτη αλληλεγγύη του προς τον λαό της Παλαιστίνης.

Εκτός απροόπτου, αύριο Τρίτη ή μεθαύριο Τετάρτη, αποπλέουν τα 10 πλοία για τη Γάζα. Δυο είναι φορτηγά πλοία που θα μεταφέρουν ιατροφαρμακευτικό υλικό, τσιμέντο και ένα ασθενοφόρο, ενώ τα υπόλοιπα επιβατηγά.

Συνολικά θα είναι περίπου 400 επιβάτες, ανάμεσά τους, πολιτικοί, άνθρωποι της τέχνης και των γραμμάτων, ακτιβιστές στην πλειονότητά τους, Ισπανοί, Αμερικανοί, Καναδοί, Γάλλοι, Ελληνες ενώ οι υπόλοιποι είναι Σουηδοί, Ιταλοί, Νορβηγοί και από τη Λατινική Αμερική.

«Ασκούνται πιέσεις προς τις κυβερνήσεις από το Ισραήλ για να εμποδισθεί ο απόπλους», λέει στο «Βήμα» ο Δρ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και καθηγητής στο ΤΕΙ Αθήνας κ. Βαγγ. Πισσίας. Όπως σημειώνει, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με δήλωσή του, ουσιαστικά αποθαρρύνει την αποστολή, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών κυρία Χίλαρι Κλίντον εξέφρασε επίσης την αντίθεσή της στο σχέδιο αμερικανών πολιτών να μετάσχουν, όπως και ο γραμματέας των Ηνωμένων εθνών κ. Μπαν Γκι - Μουν, αλλά και πρόσφατα ο αμερικανός πρόεδρος κ. Μπάρακ Ομπάμα.

«Δεν ζήτησε κανείς να ευλογήσει η ελληνική κυβέρνηση μια τέτοια κινηματική, ανθρωπιστική δραστηριότητα. Όμως, θα περιμέναμε από καιρό, αφού είναι ανοιχτή η πληγή του εμπάργκο στη Γάζα να λάβει το ελληνικό κράτος μια πρωτοβουλία για ανθρωπιστική αποστολή», παρατηρεί ο κ. Πισσίας. «Και αφού δεν τό ' χει κάνει θα περιμέναμε να ακούσουμε ένα μήνυμα προς το Ισραήλ: "Εχουμε κάτι άτακτους, αλλά με ανθρωπιστικά ιδεώδη, που πάνε με τα πλοία προς τη Γάζα. Μη τους κάνεις κακό. Αλλιώς θα υποστείς συνέπειες." Τόσο απλό…».

Όταν τον ρωτάμε αν έχουν αλλάξει οι συνθήκες στην περιοχή με την απόφαση για άνοιγμα του συνοριακού περάσματος της Ράφας, απαντά μιλώντας για «προπαγαδιστικές κινήσεις» των Ισραηλινών.

«Είναι ψέμμα. Όταν έγινε γνωστό ότι θα μεταφέρουμε τσιμέντο, οι Ισραηλινοί έσπευσαν να περάσουν τσιμέντα στην περιοχή. Ηταν μια θετική παρενέργεια του στολίσκου. Όμως, στην πραγματικότητα παραμένει ο αποκλεισμός. Η Ράφα ανοίγει μερικές ώρες την ημέρα, μόνο για πολίτες, ορισμένων ηλικιών ενώ δεν περνάνε εμπορεύματα. Αν κάποιος κάνει σήμερα αίτηση να βγει, θα βγει σε δυο μήνες. Με το σταγονόμετρο η βρύση και λένε για νερό…».

Δεν συμφωνεί με όσους λένε ότι η «διπλωματία των πολιτών» είναι επικίνδυνη ή μπορεί να πλήξει τα εθνικά συμφέροντα.

«Η απάντηση είναι ότι από όσα γνωρίζουμε στην ιστορία υπάρχει μια κρατική πολιτική την οποία σχεδιάζουν, με αυτό που θεωρούν εθνικό συμφέρον. Και οι Αμερικανοί με αυτό τον γνώμονα μπήκαν στο Βιετνάμ, στο Αφγανιστάν, στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ… Από την άλλη, υπάρχουν κοινωνικά κινήματα και πολίτες που στηρίζονται σε οικουμενικές αξίες».

Και προσθέτει: «Οι απαντήσεις βρίσκονται στην αρχαία ελληνική γραμματεία. Στην Ηλέκτρα, στον παιδαγωγό. Πάντα ορισμένοι άνθρωποι κινούνται διαφορετικά. Αν χαθεί αυτό, χάνεται η ανθρωπότητα και η ανθρωπιά. Για αυτό λέμε "Stay Human". Δεν είμαστε ρομαντικοί. Πιστεύουμε ότι με τις κοινωνικές εξελίξεις που συντελούνται στις αραβικές χώρες, αναδεικνύεται ένας καλός αραβικός κόσμος. Οι Άραβες είναι ένας λαός που και μαθηματικά ήξερε και τον Αριστοτέλη μετέφρασε. Το Ισραήλ τι το κόφτει και είναι φονιάς; Ολοι, και ο Μπαν Γκι - Μουν, μιλάνε για κατοχή, αλλά λένε μην ενοχλείτε γιατί σκοτώνει. Πόσο υποκριτικά είναι όλα αυτά…».

Ο κ. Πισσίας κατηγορεί μάλιστα τον πρωθυπουργό, γιατί πριν από τρία χρόνια, όταν ήταν αντιπολίτευση έλεγε «πόσο καλό στην υπόθεση του παλαιστινιακού λαού κάνει η αποστολή μας και μετά ως κυβέρνηση άλλαξε στο όνομα της δήθεν σύσφιξης των σχέσεων Ελλάδας - Ισραήλ».

Λέει και ξαναλέει ότι τα πλοία της ελληνικής αποστολής «που κράτησαν στη Χάιφα δεν τα έδωσαν πίσω, ενώ τα τουρκικά τα επέστρεψαν στον Ερντογάν».

Ο κ. Πισίας χαρακτηρίζει πολύ δύσκολη την οργάνωση του ταξιδιού γιατί οι συνθήκες είναι αντίξοες, με δεδομένο ότι η καμπάνια είχε περιορισμένα έσοδα λόγω οικονομικής κρίσης.

«Είμαστε όλοι χρεωμένοι. Έχουμε λιώσει τόσους μήνες. Δεν παίρνουμε χρήματα από κυβερνήσεις. Βέβαια, κάποιες ΜΚΟ του αραβικού κόσμου έδωσαν κάποια ενίσχυη, κυρίως φάρμακα. Πάντως, βλέπουμε ότι τους ταρακουνά η προσπάθεια μας. Ελπίζουμε να τη βγάλουμε καθαρή, γιατί μας αρέσει η ζωή και τα καλά της».

Η βίαιη επίθεση του περυσινού Μαΐου κατά της νηοπομπής προβληματίζει. Ηδη, πάντως, το περαμένο Σάββατο, ένα πλοίο απέπλευσε από την Κορσική και έρχεται να συναντήσει τα υπόλοιπα πλοία του στολίσκου στα διεθνή ύδατα του Λυβικού πελάγους.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top