GuidePedia

0
Οι Έλληνες αποφασίζουν για την Ευρώπη


Στην Ελλάδα, στη σημερινή ψηφοφορία του Μεσοπρόθεσμου στη Βουλή και στα εκτετάμενα επεισόδια στο Σύνταγμα, είναι στραμμένο το ενδιαφέρον του γερμανικού Τύπου, στον οποίο κοινή παραδοχή είναι ότι οι Έλληνες βουλευτές καλούνται να αποφασίσουν σήμερα για το μέλλον της Ευρώπης.
Συγκεκριμένα, ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeine Zeitung που έχει τίτλο "Η ΕΕ εντείνει τις πιέσεις προς την Ελλάδα" αναφέρεται στη χθεσινή έκκληση του Επιτρόπου Όλι Ρεν για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, ενώ για τα επεισόδια η εφημερίδα αναφέρει ότι: "Τα ελληνικά συνδικάτα άρχισαν από χθες 48ωρη απεργία. Παρ' όλα αυτά, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία υπογραμμίζουν ότι αυτές οι απεργιακές κινητοποιήσεις είναι πολύ κατώτερες από μία γενική απεργία. Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων σημειώθηκαν βίαια επεισόδια. Καμιά δεκαριά αυτόνομοι που συμμετείχαν σε ειρηνική διαδήλωση επιτέθηκαν με μπουκάλια και πέτρες στην αστυνομία".
Η Bild, στην ηλεκτρονική της σελίδα, χαρακτηρίζει "τεστ αντοχής του ευρώ" τη σημερινή ψηφοφορία και εστιάζει στις επιπτώσεις που θα είχε η καταψήφιση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος: "Οι 300 Έλληνες βουλευτές ψηφίζουν σε λίγο το μεγαλύτερο πακέτο περικοπών στην ιστορία της Ελλάδας: 78 δισεκατομμύρια μέχρι το 2015. Έμμεσα όμως η ψηφοφορία αποφασίζει και για το μέλλον του ευρώ", επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Να αποτραπεί η επέκταση της κρίσης
Παράλληλα, η εφημερίδα εκτιμά ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα χρεοκοπήσει, "οδηγηθεί δηλαδή σε μια μη ελεγχόμενη χρεοκοπία", τότε "θα υπάρξει κατακόρυφη πτώση των μετοχών και των συναλλαγματικών ισοτιμιών, το ευρώ θα κάνει μια βαθιά βουτιά, και η ΕΕ θα πρέπει με κατεπείγοντα μέτρα να αποτρέψει την επέκταση της κρίσης".
Σε άλλο άρθρο της, με τίτλο "Οι Έλληνες επιτίθενται στην αστυνομία", γίνεται διεξοδική αναφορά στα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας.
Η εφημερίδα Die Welt σε άρθρο της, με τίτλο "Εναντίον του λαού ή εναντίον ολόκληρου του κόσμου;", επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στο ερώτημα τι θα γίνει, εάν οι Έλληνες βουλευτές δεν ψηφίσουν υπέρ.
Οι Έλληνες δεν επιθυμούν την ευρωβήθεια
Στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, με τίτλο "Ημέρα της οργής, ημέρα της ελπίδας", αναλύεται το αδιέξοδο του μέσου Έλληνα και τα προβλήματα της κυβέρνησης να επιβάλει τις ιδιωτικοποιήσεις και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
"Μόνον εάν η ελληνική βουλή ψηφίσει σήμερα τις περικοπές μπορεί να αποφευχθεί η χρεοκοπία της Ελλάδας. Όμως οι Έλληνες δεν επιθυμούν την ευρωβοήθεια. Φαίνεται σαν να προτιμούν να χρεοκοπήσουν, παρά να ζήσουν υπό τον ζυγό της Ευρώπης" αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Στηλιτεύει παράλληλα τη στάση των Ελλήνων πολιτικών, οι οποίοι, όπως υποστηρίζει, "εξακολουθούν να είναι διχασμένοι και κοντόφθαλμοι όσο ποτέ άλλοτε". "Όμως έχουν μεγάλη ευθύνη, γιατί ψηφίζουν όχι μόνον για τη έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, αλλά και για το μέλλον της Ευρώπης", υπογραμμίζει.
Πως μπήκε η Ελλάδα στην ΕΟΚ
"Το 1981 εντάχθηκε η Ελλάδα στην τότε ΕΟΚ, παρά την άρνηση της Κομισιόν που θεωρούσε ότι η χώρα από οικονομικής άποψης δεν είναι δυνατόν να ενταχθεί στην ΕΟΚ. Οι Έλληνες χρωστούν την ένταξή τους στην σθεναρή υποστήριξη του Γερμανού καγκελάριου Χέλμουτ Κολ και του Γάλλου προέδρου Βαλερί - Ζισκάρ ντ' Εστέν. Τότε όλοι έκαναν λόγο για την επιστροφή της Ευρώπης στις ρίζες της. Η ειρωνεία της ιστορίας θέλει τώρα να εξαρτάται η τύχη του ευρώ από τους Έλληνες πολιτικούς", καταλήγει το ρεπορτάζ.
Οι γερμανικοί Financial Times, στο πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο τους, μιλούν για "στρατηγική στροφή", επισημαίνοντας ότι η μέχρι τώρα πολιτική διαχείρισης της ελληνικής κρίσης ήταν ένα συνεχές ζιγκ-ζαγκ.
Το γαλλικό μοντέλο
Σύμφωνα με τους FT, "το γαλλικό μοντέλο αντίθετα στέλνει στις χρηματαγορές ένα σημαντικό μήνυμα, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλη θα είναι η συμμετοχή των τραπεζών στο ευρωπακέτο στήριξης της χώρας: η Ελλάδα θα απελευθερωθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα από την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων ομολόγων της και μπορεί έτσι να επικεντρωθεί στις μεταρρυθμίσεις (που πρέπει να εφαρμόσει)".
Αυτό, συνεχίζει το δημοσίευμα, "ενδέχεται να είναι ο καθοριστικός παράγοντας για ένα νέο ξεκίνημα. Γιατί οι διαρκείς περικοπές, οι αυστηρές ρήτρες και τα υψηλά επιτόκια παρέτειναν απλώς την κρίση. Το αντίθετο μας συμφέρει όλους: χαμηλά επιτόκια και ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για να ορθοποδήσει η ελληνική οικονομία και να αποκτήσει τη δυναμική που χρειάζεται για να μειωθεί το χρέος. Και τότε θα ήταν αποδεκτό και στην Ελλάδα να συνεχιστούν οι περικοπές. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται άλλες πιέσεις, αλλά πρόγραμμα για την ανάπτυξη της οικονομίας της. Αυτή θα ήταν εξάλλου η ιδανική εναλλακτική λύση σε νέα πακέτα στήριξης".


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top