GuidePedia

0
Η αναβάθμιση της συνεργασίας Ισραήλ – Ελλάδας – Κύπρου σε τριγωνική στρατηγική σχέση είναι ο κεντρικός στόχος του Τελ Αβίβ, που συνδέεται με τη μεθαυριανή επίσκεψη της ηγεσίας του αμερικανο-εβραικού λόμπι στην Αθήνα. Ταυτόχρονα, η διαφαινόμενη αλλαγή του τοπίου και η ανάδειξη νέων ηγεσιών στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής ωθεί (και) την ελληνική κυβέρνηση σε επανα­προσδιορισμό στόχων και αναζήτηση νέων συμμαχιών.
Η ελληνική εξωτερική πολιτική «ποντάρει» στην προοπτική στήριξης από το πα­νίσχυρο εβραϊκό λόμπι, προκειμένου να επηρεάσει την αμερικανική διπλωματία και το Λευκό Οίκο, ενώ το Ισραήλ προσβλέπει στην ενερ­γειακή και αμυντική συνεργασία:
Η πρώτη επίσκεψη στην Ελλάδα της «Συνόδου των Προέδρων των Αμερικανοεβρα’ικών Οργανώσεων» (8 Φεβρουαρίου στην Αθήνα), που εκπροσωπεί τις 52 οργανώσεις του εβραϊκού λόμπι στις ΗΠΑ, χαρακτηρίζεται ιστορική εξέλιξη. Την πρόσκληση απηύθυνε ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου στο περιθώριο της επίσκεψης του στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο για τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Ο πρωθυπουργός θα δεχτεί τους προσκεκλημένους του στο Μέγαρο , Μαξίμου, σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού.
Δρομολογούνται οι διαδικασίες για τη σύγκληση για πρώτη φορά του κοινού Υπουργικού Συμβουλίου Ελλάδας – Ισραήλ. Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα έγινε γνωστό ότι η συνεδρίαση αυτή θα πραγματοποιηθεί εντός τριμήνου, ωστόσο πληροφορίες του «ΑτΚ» αναφέρουν ότι είναι πιθανότερο να γίνει τελικά το Μάιο ή αρχές Ιουνίου, για πρακτικούς λόγους που συνδέονται με το εορτολόγιο των δύο χωρών. Να σημει­ωθεί ότι ανάλογη συνεδρίαση του ισραηλινού Υπουργικού Συμβουλί­ου έγινε πριν από μερικές εβδομάδες από κοινού με υπουργούς της γερμανικής κυβέρνησης ενώ ανάλογη διαδικασία έχει θεσμοθετηθεί και μεταξύ Ισραήλ – Ιταλίας.
Καθοριστική θεωρείται η επίσκεψη που θα πραγματοποιή­σει στο Τελ Αβίβ τον ερχόμενο μήνα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος καθώς η αμυντική συνεργασία βρίσκεται σε πρώτο πλάνο. Οι Ισραηλινοί επιθυμούν να προωθήσουν εξοπλιστικά προγράμματα, εν όψει και ορισμένων απωλειών που καταγράφουν μετά την επιδείνωση των σχέσεων τους με την Τουρκία ενώ υπάρχει αμοιβαία βούληση για κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. Το Ισραήλ έχει ανάγκη για χώρο όπου θα δοκιμάσει αεροσκάφη και συστήματα, ενώ η Ελλάδα προσβλέπει σε ενίσχυση των θέσεων της για τov εναέριο χώρο της στο Αιγαίο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδόν καθημερινά υπάρχουν επαφές για ενεργειακά ζητήματα, εν όψει των αποκαλύψεων για κοι­τάσματα στη θαλάσσια περιοχή των ΑΟΖ Ισραήλ και Κύπρου, καθώς και της προοπτικής για μεταφορά φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Λεβιάθαν» στην Ευρώπη μέσω του θαλάσσιου χώρου της Ελλάδας. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε λίγες ημέρες βρέθηκαν στο Ισραήλ ο υπουργός Αγρ. Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδης και ο υφυπουργός αρμό­διος για την Ενέργεια, Γ. Μανιάτης, ενώ επίκεινται οι επισκέψεις του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Π. Γερουλάνου, αλλά και του δημάρχου θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρη.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ – ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top