Η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόσι δεν προγραμμάτισε ψηφοφορία για το κείμενο την τελευταία ημέρα συνεδρίασης του σώματος προς τις διακοπές για τις γιορτές,
ουσιαστικά θέτοντας στο ράφι την πρόταση έως τουλάχιστον τις αρχές της επόμενης χρονιάς, όταν θα είναι ακόμα πιο αμφίβολη η έγκρισή της.
Λευκός Οίκος και Στέιτ Ντιπάρτμεντ άσκησαν έντονες πιέσεις να μην ψηφιστεί, εκφράζοντας φόβους ότι θα επιδείνωνε τις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία. Η Άγκυρα είχε ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Ουάσινγκτον μετά την έγκριση του κειμένου από επιτροπή της Βουλής τον Μάρτιο. "Έχουμε καταστήσει σαφή την αντίθεσή μας σε αυτή την απόφαση", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Πι Τζέι Κρόουλι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Δημοκρατικοί βουλευτές πιέζουν να υπάρξει τέτοια απόφαση εδώ και χρόνια, αλλά δεν έχουν καταφέρει ποτέ κάποια από τις προτάσεις απόφασης που έχουν καταρτίσει να τεθεί σε τελική ψηφοφορία. Οι υπέρμαχοι της κίνησης έχουν δεσμευτεί ότι θα επαναφέρουν την πρόταση το 2011, αλλά η υπερψήφισή της θα είναι ακόμα πιο απίθανη καθώς τον έλεγχο του σώματος ανακτούν οι Ρεπουμπλικάνοι τον Ιανουάριο καθώς κέρδισαν μεγάλο αριθμό εδρών στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον ότι εάν η απόφαση εγκριθεί θα τρωθούν σοβαρά οι διμερείς σχέσεις των συμμάχων χωρών-μελών του NATO. Η κυβέρνηση Ομπάμα διατείνεται πέραν αυτού ότι η έγκριση μιας απόφασης από το Κογκρέσο ενδέχεται να εκτροχιάσει την διαδικασία "συμφιλίωσης" Τουρκίας-Αρμενίας.
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου