GuidePedia

0
Σε σχόλιο για τον σάλο που ξέσπασε εντός και εκτός Κύπρου με αφορμή την επίμαχη δήλωση του στην Ουάσιγκτον ότι στην πραγματικότητα οι «αποκαλούμενες μητέρες πατρίδες εισέβαλαν και οι δύο στην Κύπρο», προέβη για πρώτη φορά ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την διάρκεια της δεξίωσης στο Προεδρικό για τα 50χρονα της κυπριακής Δημοκρατίας, ο Δημήτρης Χριστόφιας ανέφερε χαρακτηριστικά: «απόψε γιορτάζει η Κυπριακή Δημοκρατία. Γι αυτό και δεν έχω διάθεση να σχολιάσω κακίες, διαστρεβλώσεις και κακεντρέχειες».

Μπορεί η απάντηση να ήταν σύντομη, άφησε ωστόσο πολλά υπονοούμενα…

Το διάγγελμα Χριστόφια για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας
Τουρκία και τουρκοκυπριακή πλευρά, ας μας δοκιμάσουν και θα εκπλαγούν, διεμήνυσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας στο διάγγελμά του για την 50η επέτειο για την Ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπενθυμίζοντας ότι ο ιστορικός συμβιβασμός της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι κίνηση «καλής θέλησης προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, για τον οποίο δεν μετανιώνουμε».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε παράλληλα ότι δεν έχει καμία διάθεση να προβεί στις όποιες παραχωρήσεις σε ξένους και καμιά διάθεση δικαιώματα και ελευθερίες που μπορούν να ασκούν οι Ευρωπαίοι πολίτες στην Κύπριοι, οι Κύπριοι να μην μπορούν να ασκήσουν και να έχουν μόνιμους περιορισμούς και απαγορεύσεις.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε επίσης πως ενώ η Τουρκία συνεχώς διατυμπανίζει ότι θέλει λύση μέχρι το τέλος του χρόνου δυστυχώς, πόρρω απέχουν οι πράξεις από τις διακηρύξεις της και η όλη συμπεριφορά της αποδεικνύει ότι δεν είναι έτοιμη για λύση.

''Με τα λόγια φτιάχνονται ωραίες εικόνες, δεν χτίζονται κάστρα. Εμείς όμως είναι κάστρο που θέλουμε να κτίσουμε, κάστρο ευημερίας για το σύνολο του λαού μας. Ανεξαρτήτως των δυσκολιών, είμαστε πανέτοιμοι για λύση. Κατηγορηματικά απορρίπτουμε και με αποφασιστικότητα αντιπαλεύουμε τη διαίρεση και τη διχοτόμηση'', υπογράμμισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

''Η Τουρκία ας αποφασίσει να κάνει τα απαραίτητα βήματα, ας ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και εμείς είμαστε έτοιμοι. Το έχω πει πολλές φορές και θα το επαναλάβω: Τουρκία και τουρκοκυπριακή πλευρά, ας μας δοκιμάσουν και θα εκπλαγούν'', τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε πως δείγμα της μεγάλης αποφασιστικότητας για την επίτευξη λύσης σύντομα, είναι οι τρεις προτάσεις που έχουμε καταθέσει. ''Προτάσεις ισορροπημένες και ρεαλιστικές, που προβλέπουν όφελος και κίνητρα για όλους τους εμπλεκόμενους, περιλαμβανομένης και της Τουρκίας. Αν η Τουρκία τις αποδεχθεί, τότε η διαδικασία του διαλόγου θα επισπευθεί και θα δημιουργηθεί μεγάλη δυναμική για τη λύση'', επεσήμανε.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε πως ''δεν αποκρύβουμε ότι η υπό εξέλιξη διαπραγμάτευση δεν προχωρά όπως θα θέλαμε. Δεν αποκρύβουμε ότι συναντούμε προβλήματα, τόσο με τις θέσεις και τις προσεγγίσεις της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, όσο και με την πολιτική της Τουρκίας έναντι της Κύπρου και του Κυπριακού''.

Υπογράμμισε πως ''εμείς θα επιμένουμε, όπως έχουμε χρέος άλλωστε. Θα επιμένουμε σε μια λύση βασισμένη στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου. Θα επιμένουμε στη συμφωνία μας με τον προηγούμενο Τουρκοκύπριο ηγέτη για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως την καθορίζουν τα Ηνωμένα Εθνη, για ένα κράτος, μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα. Θα επιμένουμε μέχρι τέλους, διότι μόνον έτσι θα επανενωθεί ο τόπος και ο λαός μας και θα τερματιστεί η κατοχή''.

Η λύση του Κυπριακού, υπέδειξε, «επιβάλλει συνέπεια σε αρχές, αλλά και επίδειξη ρεαλισμού''.

''Το 1960 είχαμε αποφασίσει να πορευθούμε μαζί με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας υπό τη σκέπη ενός ενιαίου δικοινοτικού κράτους, του οποίου να είμαστε συνδιαχειριστές. Με τη λύση, καλούμαστε να αποκαταστήσουμε και να διασφαλίσουμε την ενότητα του κράτους και του λαού. Να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συνθήκες για να μπορούν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να οικοδομούν το μέλλον τους χωρίς ξένες επεμβάσεις. Να οικοδομήσουμε το κοινό μας κράτος που θα μετεξελιχθεί σε διζωνικό, δικοινοτικό ομοσπονδιακό με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, και θα έχει μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα'', πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Επεσήμανε πως ''ο γενναίος και ιστορικός συμβιβασμός της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι κίνηση καλής θέλησης προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, για τον οποίο δεν μετανιώνουμε. Ο,τι μείνει στην Κύπρο, στους Κύπριους θα μείνει και θα ανήκει. Ομως, δεν έχουμε καμιά διάθεση να κάνουμε τις όποιες παραχωρήσεις σε ξένους. Και δεν έχουμε καμιά διάθεση δικαιώματα και ελευθερίες που μπορούν να ασκούν οι Ευρωπαίοι πολίτες στην πατρίδα μας, οι Κύπριοι να μην μπορούν να ασκήσουν και να έχουν μόνιμους περιορισμούς και απαγορεύσεις'', ανέφερε.

Σημείωσε πως ''ούτε εθελοτυφλούμε, ούτε κλείνουμε τα μάτια μπροστά στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στην εκπλήρωση αυτού του μεγαλεπήβολου στόχου. Από την άλλη, βέβαια, δεν οχυρωνόμαστε πίσω από φοβικά σύνδρομα, ούτε και ταμπουρωνόμαστε πίσω από άγονες γραμμές ενός στείρου και συνεχούς αρνητισμού''.

''Χωρίς να αιθεροβατούμε και ταυτόχρονα χωρίς να απογοητευόμαστε, αγωνιζόμαστε για να απαλλαγούμε από τα δεινά της παράνομης τουρκικής κατοχής και της διαίρεσης που ταλανίζουν το σύνολο του λαού, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους'', ανέφερε.

Οπως είπε, ''αγωνιζόμαστε να πετύχουμε μια δίκαιη υπό τις περιστάσεις, βιώσιμη και λειτουργική λύση που να τερματίζει την κατοχή και να επανενώνει την πατρίδα και το λαό, στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας''.

''Όραμά μας είναι να δούμε την πατρίδα μας επανενωμένη απ’ άκρου εις άκρον. Οραμά μας είναι να δούμε το λαό μας μονιασμένο να εργάζεται ειρηνικά, συλλογικά και δημιουργικά για το κοινό καλό. Προσβλέπουμε την ώρα που δεν θα έχει σημασία αν αυτός που μας εξυπηρετεί ή αυτός που εξυπηρετούμε είναι Ελληνας ή Τούρκος της πατρίδας μας. Προσβλέπουμε την ώρα που θα σπείρουμε και θα θερίσουμε μαζί, που θα ιδρώσουμε και θα ξαποστάσουμε μαζί, που θα γλεντήσουμε μα και θα κλάψουμε μαζί'', τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε εξάλλου πως η πορεία προς την Ανεξαρτησία ήταν δύσβατη, ανηφορική, κακοτράχαλη. Ηταν πορεία ποτισμένη με το αίμα, με το κλάμα και τον ίδρωτα του κυπριακού λαού. Ηταν, δυστυχώς, και πορεία διάσπαρτη με εμπόδια, παγίδες, συμφορές και προδοσίες.

Παρατήρησε πως ''επεμβάσεις ξένων και λάθη δικά μας, δεν μας επέτρεψαν να εκπληρώσουμε αυτό το ηθικό χρέος στο ακέραιο'', και σημείωσε πως ως Κυπριακή Δημοκρατία έχουμε ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις πρώτα και κύρια έναντι του εαυτού μας.

Αναφερόμενος στην παγκόσμια οικονομική κρίση, είπε πως επιβάλλεται σύνεση και επίδειξη καλής θέλησης και ευθύνης απ’ όλους τους κοινωνικούς εταίρους, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

''Σας καλώ να γιορτάσουμε και να τιμήσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία ενωμένοι. Σας καλώ να γιορτάσουμε και να προασπίσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία ενωμένοι. Μόνο αγωνιζόμενοι για την ενότητα της πατρίδας μας και του λαού μας υπηρετούμε και γιορτάζουμε πραγματικά τη Δημοκρατία μας'', επεσήμανε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

''Απευθύνω τον τελικό μου λόγο σ’ εσάς συμπατριώτες και συμπατριώτισσες, επικαλούμενος και πάλι τα λόγια του ποιητή: 'Αψηλά τις καρδιές μας μες της γης μας το χώμα / πιο βαθιά ριζωμένοι κι ας μανίζουν οι ανέμοι'. Χρόνια πολλά για τη γενέθλια μέρα του κράτους μας!'', κατέληξε.

sigmalive

Δημοσίευση σχολίου

 
Top