GuidePedia

0

Γέφυρες φαίνεται να ρίχνει το ΝΑΤΟ στην Ρωσία για συνεργασία.Τα προβλήματα σε Αφγανιστάν,Ιράν,Βόρεια Κορέα και το μεσανατολικό δεν μπορούν να επιλυθεούν χωρίς την σύμπραξη της Μόσχας.Από την μεριά του οι Ρώσοι θέτουν όρους για να προσέλθουν σε διάλογο.
Όπως μεταδίδουν πρακτορεία ειδήσεων, οι ηγέτες των 28 χωρών-μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί στις 20 Νοεμβρίου στα πλαίσια της Συνόδου κορυφής του συνασπισμού στη Λισαβόνα συνάντηση κορυφής του Συμβουλίου Ρωσίας-ΝΑΤΟ.
Και λιγότερο νωρίτερα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν κάλεσε τη Ρωσία να οικοδομήσουν από κοινού «κοινή στέγη ασφαλείας». Η Μόσχα δεν είναι εναντίον. Όμως - υπό τον όρο ότι στα λόγια και στα έργα των ηγετών της συμμαχίας δεν θα υπάρχουν διφορούμενα νοήματα.

Η φράση «διφορούμενα νοήματα» είχε χρησιμοποιήσει σε συνέντευξή του ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. Σχολιάζοντας την πρόσκληση της έδρας του ΝΑΤΟ προς την ανώτερη ηγεσία της χώρας να πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Λισαβόνα, ο Λαβρόφ επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η Μόσχα θα μπορέσει να υιοθετήσει απόφαση μόνο μετά την απάντηση σε μερικά σημαντικά θέματα. Τα κυριότερα από αυτά είναι: Ποιά πολιτική θα επιλέξουν οι Βρυξέλλες έναντι της Ρωσίας; Και πως θα συνάδουν οι ενέργειες του ΝΑΤΟ με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τις δικαιοδοσίες του ΣΑ του ΟΗΕ;

Κατ΄ αρχήν, ο Λαβρόφ θεωρεί σημαντικό το γεγονός ότι έγινε έκκληση για πρακτική συνεργασία σε μιά σειρά τομείς - στην επίλυση του προβλήματος του Αφγανιστάν, στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, καθώς και στη δημιουργία αντιπυραυλικής άμυνας. Βέβαια, το τελευταίο, όπως είπε ο υπουργός, φαίνεται λίγο παράξενο. Ενόσω η Ρωσία συζητεί με την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες, πως να εξαλειφθούν οι υφιστάμενες πυραυλικές απειλές, στην Ευρώπη δημιουργούνται νέες. Αυτό, όπως είπε ο Λαβρόφ, δεν συνάδει με τις συμφωνίες των Προέδρων για την αντιπυραυλική άμυνα. Στην επικείμενη σύνοδο κορυφής στη Λισαβόνα πρέπει να υιοθετηθεί νέα στρατηγική αντίληψη του ΝΑΤΟ. Όμως και στο σχέδιο του εγγράφου, όπου γίνεται αναφορά στη Ρωσία, υπάρχουν διφορούμενες φράσεις. Από τη μιά, είμαστε εταίροι, ενώ από την άλλη - υπόσχονται να υπερασπίσουν τα νέα μέλη του ΝΑΤΟ από την «απειλή από την Ανατολή».

Ας σημειωθεί ότι στις 30 Σεπτεμβρίου στην Τιφλίδα θα μεταβεί για διήμερη επίσκεψη ο Γεν. Γραμματέας της συμμαχίας Άντερς Φογκ Ράσμουσεν. Όπως δήλωσε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στη Γεωργία Τζον Μπας, η επίσκεψη του Ράσμουσεν θα αποτελέσει έκφραση «υποστήριξης» στη Γεωργία και άλλο ένα βήμα στο δρόμο της ενοποίησής της με το ΝΑΤΟ. Γίνεται λόγος για υποστήριξη χώρας-επιδρομέα; Μήπως πρόκειται για νέα διφορούμενη κατάσταση; Αν και έτσι έχουν τα πράγματα, όμως - από εντελώς συγκεκριμένη άποψη. Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ Ντμίτρι Ρογκόζιν προειδοποιεί τις Βρυξέλλες για το απαράδεκτο της τυποκρατίας στις σχέσεις με τη Μόσχα.

«Για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής Ρωσίας-ΝΑΤΟ, - λέει ο Ρογκόζιν, η συνάντηση δεν πρέπει να έχει εθιμοτυπικό χαρακτήρα. Ο Ρώσος Πρόεδρος θα πάει στη Λισαβόνα - αν πάει - υπό τον όρο ότι η συμμαχία θα είναι πρόθυμη να συζητήσει με τη Ρωσία στρατηγικά θέματα. Πρέπει να υιοθετηθούν εκ νέου οι βασικές αρχές, η συμφωνηθούν οι κοινές αξίες. Και εμείς αναμένουμε ότι τέτοιος διάλογος θα πραγματοποιηθεί».

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Δημοσίευση σχολίου

 
Top