GuidePedia

0

Υποταγμένη πλήρως στα Γερμανικά «θέλω» και χωρίς ίχνος αλληλεγγύης (όπως προστάζει η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και ιδέα), η Κομισιόν υιοθέτησε τελικά τα πολύ σκληρά μέτρα για τις χώρες που παραβαίνουν τα όρια για έλλειμμα και χρέος και το κάνουν μάλιστα κατ’ εξακολούθηση (φωτογραφία κανονική για την Ελλάδα και λιγότερο για Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία).
Στο εξής, σχετικά με τα ελλείμματα προϋπολογισμού, κάθε χώρα θα πρέπει να θέσει μεσοπρόθεσμο στόχο για ισορροπημένο ή πλεονασματικό προϋπολογισμό.
Έως ότου φτάσει στο στόχο, το έλλειμμα θα πρέπει να μειώνεται κατά 0,5% του ΑΕΠ ετησίως. Αν δε ληφθούν μέτρα, θα υπάρξει πρώτο καμπανάκι από την ΕΕ και να γράψει την προειδοποίηση στα παλιά της τα παπούτσια τότε μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο ύψους 0,2% του ΑΕΠ, με επιτόκιο.

Οι χώρες με έλλειμμα υψηλότερο του 3% του ΑΕΠ εισέρχονται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος που, για τις χώρες της ευρωζώνης, σημαίνει και πρόστιμο.
Αυτές οι χώρες θα πρέπει να προχωρήσουν σε κατάθεση 0,2% του ΑΕΠ, όταν εισέλθουν στη διαδικασία. Η κατάθεση μετατρέπεται σε πρόστιμο εάν αγνοηθούν οι συστάσεις.

Για το δημόσιο χρέος, το 60% του ΑΕΠ είναι το όριο και οι χώρες με υψηλότερο χρέος καλούνται να το μειώσουν “με επαρκή τρόπο”.
Κάθε χώρα να καλείται να μειώσει τη διαφορά έως το 60% κατά 1/20 ετησίως για τρία χρόνια.

Εάν ο ρυθμός μείωσης του χρέους είναι μικρότερος, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 0,2% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, θα υπάρχουν συστάσεις για διάφορα μέτρα, δημοσιονομικά, μισθολογικά, δομικά κ.λπ. Αν αυτά αγνοηθούν το πρόστιμο φτάνει το 0,1% του ΑΕΠ ετησίως έως ότου οι υπουργοί οικονομικών της Ε.Ε. αποφασίσουν ότι έχουν υιοθετηθεί διορθωτικές δράσεις.

Και υπάρχει πάντα και ο αποκλεισμός των χωρών με υπερβολικά ελλείμματα και χρέη, από τις κρίσιμες αποφάσεις.

Ότι είχε ζητήσει δηλαδή η κ. Μέρκελ υιοθετήθηκε, σ’ ένα παιχνίδι εντυπώσεων αλλά και ουσίας για την Ελλάδα.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top