GuidePedia

0
Με τέσσερα αιτήματα που διατύπωσε στην ομιλία του, έδωσε το στίγμα του ο νέος αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Ισίκ Κοτσανέρ.
Την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης – παραλαβής στην κορυφή της ηγεσίας των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Στην ομιλία του, ο στρατηγός Κοτσανέρ αναφέρθηκε ξεκάθαρα στο πρόβλημα των Κούρδων, τόσο στο εσωτερικό επίπεδο, όσο και στις ενέργειες που πρέπει κατά τη γνώμη του στρατεύματος η ιρακινή κυβέρνηση και η κουρδική διοίκηση για την αντιμετώπιση των ενεργειών του PKK.


Ωστόσο, το πιο ενδιαφέρον σημείο ήταν μάλλον η αναφορά του στην ανάγκη «να ληφθούν αποτελεσματικά νομικά μέτρα εναντίον κάθε προσπάθειας δημιουργίας δεύτερης δομής στη χώρα». Η διατύπωση αυτή επιδέχεται δύο ερμηνείες: η μία αφορά την υπόθεση των Κούρδων, δηλαδή επί της ουσίας την άρνηση απόδοσης καθεστώτος ευρείας αυτονομίας και στην εμμονή στο μοντέλο του «έθνους-κράτους», πάντα στον δρόμο που χάραξε ο «πατερούλης» Ατατούρκ…

Υπάρχει όμως και μια δεύτερη ερμηνεία, ότι η συγκεκριμένη αναφορά είχε σαν στόχο την ισλαμική κυβέρνηση και την προσπάθειά της να ελέγξει τον κρατικό μηχανισμό σε όλα τα επίπεδα, μια εφαρμογή των διδαχών του Φετουλάχ Γκιουλέν προς τους ακολούθους του κινήματός του, για τη σταδιακή διείσδυση στον μηχανισμό, χωρίς να τους αντιληφθεί η καθεστηκυία – κατεστημένη τάξη…

Αν και η σχέση του AKP με το κίνημα του Γκιουλέν φαίνεται σύμφωνα με κάποιους αναλυτές να έχει διαταραχθεί, η διαφοροποίηση δεν αφορά στον τελικό στόχο, αλλά στον «ρυθμό υλοποίησης» του σχεδίου. Θα μπορούσε άραγε αυτή η αναφορά να ερμηνευόταν ως διακριτική προειδοποίηση του στρατεύματος προς την κυβέρνηση του AKP ότι δεν έχει πει την τελευταία του λέξη, και πως σκοπεύει «να τοποθετηθεί» σε περίπτωση που το δημοψήφισμα για τις προωθούμενες συνταγματικές αλλαγές έχει συγκεκριμένη κατεύθυνση (ικανό ποσοστό ψηφοφόρων να το καταψηφίσει);

Δημοσίευση σχολίου

 
Top