Τα πρώτα θετικά σχόλια και τους πρώτους επαίνους εισπράττει η κυβέρνηση για την οικονομία, αλλά οι κίνδυνοι καιροφυλακτούν.
Το κλίμα αλλάζει στο εξωτερικό για την Ελλάδα, καθώς επανέρχεται η εμπιστοσύνη στη δυνατότητα της χώρας να ελέγχει τα του οίκου της. Παράλληλα, η κυβέρνηση αποφεύγει να δώσει συγχαρητήρια στον εαυτό της, αναγνωρίζει τις υστερήσεις, τις γκρίζες ζώνες και τους κινδύνους που ανά πάσα στιγμή μπορεί να δημιουργήσουν νέο κύμα δυσπιστίας και ετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις της για να ολοκληρωθεί το 2010 χωρίς να αθετηθούν οι δεσμεύσεις του μνημονίου και χωρίς να ανατραπεί ο προϋπολογισμός.Η λειτουργία του... ποδηλάτου αναφέρθηκε σε σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου, όχι λόγω της προτίμησης που διατηρεί ο κ. Γ.Παπανδρέου για το «πράσινο» μεταφορικό μέσο, αλλά για να δοθεί ένα παράδειγμα για την οικονομία. Με βάση την προσέγγιση αυτή, το ποδήλατο, όπως και η οικονομία, απαιτεί διαρκώς προσπάθεια για να βρίσκεται σε κίνηση, διαφορετικά πέφτει. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το ποδήλατο της οικονομίας έχει επιτέλους ξεκινήσει και προγραμματίζει την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών για να διατηρήσει και να αυξήσει την ταχύτητά του. Οι πρωτοβουλίες αυτές, οι οποίες συγκροτούν το «δεύτερο κύμα» μεταρρυθμίσεων που είτε τις επιβάλλει είτε τις καθιστά αναπόφευκτες το μνημόνιο (άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ και αναδιάταξη του τραπεζικού χάρτη), προγραμματίζεται να εκδηλωθούν αμέσως μετά τις διακοπές του Αυγούστου εν όψει της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).
Ομοβροντία συγχαρητηρίων
Προς το παρόν, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να χειριστεί την επόμενη εβδομάδα τη νέα επίσκεψη των ελεγκτών τής τρόικας με νέα αυτοπεποίθηση, αφού η προηγούμενη εβδομάδα ήταν ίσως η καλύτερη για το οικονομικό επιτελείο από τον Οκτώβριο. Για πρώτη φορά στις συνεδριάσεις του Εurogroup και του Εco/Fin η Ελλάδα δεν ξεχώρισε σαν «μαύρο πρόβατο», αλλά κέρδισε τις επιδοκιμασίες των κκ. ΖανΚλοντ Γιούνκερ και Ολι Ρεν. Η ελληνική αποστολή, αποτελούμενη από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου , τον επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) καθηγητή κ. Γ. Ζαννιά και την οικονομική σύμβουλο του υπουργού κυρία Μόνα Παπαδάκου , δεχόταν διαρκώς συγχαρητήρια. Ο επικεφαλής του Εurogroup κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι η Ελλάδα «υπερέβη κάθε προσδοκία», ενώ στην τακτική γραπτή ενημέρωσή του προς τους υπόλοιπους επιτρόπους στα μέσα της εβδομάδας ο κ. Ρεν ανέφερε ότι οι οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα είναι λίαν καλές. Εν τω μεταξύ, στο περιθώριο των εργασιών του Εurogroup ο κ. Παπακωνσταντίνου άκουσε θερμά λόγια από πολλούς συναδέλφους του και κυρίως από τις δύο φίλες του, τη γαλλίδα υπουργό Οικονομικών κυρία Κριστίν Λαγκάρντ και την Ισπανίδα κυρία Ελενα Σαλγάδο, οι οποίες εκδήλωσαν την έκπληξή τους για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση ολοκλήρωσε και θεσμοθέτησε την ασφαλιστική μεταρρύθμιση χωρίς να προκληθεί πολιτική και κοινωνική κρίση, όπως πολλοί Ευρωπαίοι περίμεναν.
Υφεση, ανεργία, μειωμένα κονδύλια
Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, η θεαματική αλλαγή του κλίματος για την Ελλάδα οφείλεται κυρίως στην αύξηση της ανασφάλειας για την πορεία της υπόλοιπης ευρωζώνης. Οπως εξηγεί προς «Το Βήμα» τεχνοκράτης που συμμετέχει σε επιτροπές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την εκπόνηση σεναρίων υπέρβασης της πρωτοφανούς πιστωτικής κρίσης, η νέα αντιμετώπιση της Ελλάδας επιβάλλεται από τις εξελίξεις. Με το μεγαλύτερο μέρος του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος να παρουσιάζει φαινόμενα δυσλειτουργίας και με τη δυσπιστία για την ευρωζώνη να πυκνώνει στην παγκόσμια διατραπεζική αγορά, το τελευταίο που θέλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι να περάσουν από ψιλό κόσκινο τα ελληνικά στοιχεία, να ενσπείρουν την αμφιβολία και να «θυμίσουν» στις αγορές ότι η κρίση ακόμα μαίνεται στην κοιτίδα της Δημοκρατίας. Κοντολογίς, παρά την ελληνική διάσωση στις αρχές του Μαΐου, η «επιδημία» απλώνεται τις τελευταίες εβδομάδες στην Ευρώπη και σε μια αγχώδη προσπάθεια να αναχαιτιστεί οι Ευρωπαίοι έχουν αποφασίσει να πείσουν τις αγορές ότι τουλάχιστον ελέγχεται εκεί όπου πρώτα εκδηλώθηκε. Για αυτό και η πλειοδοσία «συγχαρητηρίων» των Ευρωπαίων σε όποιον έλληνα πολιτικό βρουν μπροστά τους.
Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι η ελληνική προσπάθεια θεωρείται λειψή, αντιθέτως, αντιμετωπίζεται πράγματι σαν τιτάνια από τους ευρωπαίους συνομιλητές του κ. Παπακωνσταντίνου (οι οποίοι αρέσκονται να χρησιμοποιούν όρους της ελληνικής μυθολογίας....).
Κρυφές αμφιβολίες
Παρ΄ όλα αυτά, πίσω από τα δημόσια συγχαρητήρια, παραμένουν οι ιδιωτικές αμφιβολίες. Στις συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου αναγνωρίζεται ότι η εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών δεν είναι τόσο εντυπωσιακή όσο περιγράφεται στις επίσημες ανακοινώσεις, αφού τα έσοδα εμφανίζουν υστέρηση και οι δαπάνες παρουσιάζουν αισθητή μείωση κυρίως λόγω της άτυπης στάσης πληρωμών του κράτους προς τους προμηθευτές του. Επιπλέον, εκφράζονται φόβοι ότι οι μειώσεις των αποδοχών και οι υπερβολικοί φόροι θα βαθύνουν την ύφεση προκαλώντας αύξηση της ανεργίας.
Ο αντίλογος ασφαλώς είναι ότι τα έσοδα θα αυξηθούν στο δεύτερο εξάμηνο, αφού η αύξηση των φόρων «αποδίδει» μόλις δύο μήνες διευκολύνοντας την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του κράτους.
ΟΠΩΣ Η ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 20 ΧΡΟΝΙΑ
[Με ικανοποίηση άκουσε τα θετικά σχόλια των ευρωπαίων συναδέλφων του ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ]
Με ικανοποίηση άκουσε τα θετικά σχόλια των ευρωπαίων συναδέλφων του ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου
«Μπορείτε να γίνετε Φινλανδία του Νότου» έχουν πει ξένοι υπουργοί και τεχνοκράτες στον κ.Γ. Παπακωνσταντίνου και στον επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) καθηγητή κ.Γ.Ζαννιάστις συναντήσεις τους στο περιθώριο του Εurogroup και του Εco/Fin.Το «φινλανδικό παράδειγμα» λέγεται ότι έχει αναφέρει και ο επικεφαλής της τρόικας κ. Πόουλ Τόμσενστις συζητήσεις που έχουν γίνει στην πλατεία Συντάγματος με θέμα το «καλό σενάριο» για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με το «σενάριο» αυτό, η Ελλάδα καλείται σήμερα να κάνει όλα αυτά που έκανε η Φινλανδία (και η Σουηδία) τη δεκαετία του 1990.Η φινλανδική ανάπτυξη της δεκαετίας του 1980 χρηματοδοτήθηκε μέσω της εκτίναξης του δανεισμού, αλλά όταν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 οι επιχειρήσεις άρχισαν να κλείνουν υπό το βάρος των χρεών τους η ανεργία έφτασε στο 20% (από λιγότερο από 4%),ο εθνικός πλούτος (το ΑΕΠ) μειώθηκε κατά 13% και οι τράπεζες ουσιαστικά κρατικοποιήθηκαν για να αποτραπεί η κατάρρευσή τους.Ακολούθησαν μειώσεις δαπανών και μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στο ασφαλιστικό σύστημα, ανάλογες με αυτές που δρομολογούνται σήμερα στην Ελλάδα,οι οποίες σε συνδυασμό με τη βελτίωση της διεθνούς οικονομίας επανέφεραν τη χώρα στο πεδίο της ανάπτυξης.
TO BHMA
Δημοσίευση σχολίου