GuidePedia

0
Με 159 "ναι" υπερψηφίστηκε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.Δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το άρθρο της διαιτησίας ο Απόστολος Κακλαμάνης. Παρότρυνση του Γ. Παπανδρέου στους υπουργούς να λάβουν υπόψη τις ενστάσεις των βουλευτών.
Στην ονομαστική ψηφοφορία επί συνόλου 298 βουλευτών, 159 τάχθηκαν υπέρ του ασφαλιστικού νομοσχεδίου και 137 καταψήφισαν, ενώ δύο βουλευτές ψήφισαν "παρών". Αύριο θα ακολουθήσει και δεύτερη ψηφοφορία για την ψήφιση επί των άρθρων του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, την ώρα που θα πραγματοποιείται η 24ωρη απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Η Ντόρα Μπακογιάννη υπερψήφισε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο όπως είχε δηλώσει ότι σκοπεύει να πράξει, όπως και ο Κώστας Κιλτίδης. Αντίθετα η ανεξάρτητη βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σοφία Σακοράφα ψήφισε "όχι", ενώ οι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές, κ.κ. Γιάννης Δημαράς και Βασίλης Οικονόμου δήλωσαν "παρών" στην ψηφοφορία. 
"Δεν είναι η κυβέρνηση που θα κινδυνεύσει αν η πολιτεία μας συνεχίσει να κάνει σαν να μην υπάρχει πρόβλημα. Και αναρωτιέμαι πως μπορεί κάποιος να εθελοτυφλεί μπροστά στο ενδεχόμενο να μην μπορούν να καταβληθούν οι συντάξεις. Πως μπορεί να υποστηρίζει ότι πρέπει να αφήσουμε το ασφαλιστικό σύστημα να καταρρεύσει", είπε στην ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους αρμόδιους υπουργούς να λάβουν υπόψη τις ενστάσεις και διαφωνίες όλων των βουλευτών.
Νωρίτερα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Απόστολος Κακλαμάνης είπε ότι θα καταψηφίσει το άρθρο του νομοσχεδίου για την διαιτησία, ενώ είπε ότι δεν βλέπει τον λόγο να καταργηθούν η 13η και 14η σύνταξη. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις συλλογικές συμβάσεις και στις μητέρες ανηλίκων και διατύπωσε ενστάσεις για τα συγκεκριμένα άρθρα.
Πυρ ομαδόν της αντιπολίτευσης
 "Όλοι προβληματιστήκαμε αν θα πρέπει να στηρίξουμε την κυβέρνηση στα δύσκολα ορισμένα άρθρα θα τα στηρίξουμε, όπως την αναμόρφωση των βαρέων και ανθυγιεινών που είναι και στο δικό μας πρόγραμμα. Θέλω όμως ένα ελαφρυντικό για να στηρίξω το νομοσχέδιο. Δώστε μου μία ενέργεια της κυβέρνησης που να μείωσε τη σπατάλη του κράτους, να έκανε κάτι για το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, μιαν απόσπαση, έναν έλεγχο. Όχι διάταξη για αύξηση των απολύσεων" ανέφερε στην ομιλία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Μαρκόπουλος.

"Συντρίβετε το Ασφαλιστικό για να έχετε φθηνή εργατική δύναμη", κατηγόρησε την κυβέρνηση η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, υπογραμμίζοντας ωστόσο, ότι αντίστοιχα μέτρα λαμβάνονται σε σειρά προηγμένων χωρών της ΕΕ, που "ούτε Καραμανλή είχαν, ούτε Σημίτη".  "Υπάρχει όμως και ένα σοβαρό ζήτημα που επιβεβαιώνει τις προβλέψεις μας. Θα έρθουν και άλλα μέτρα και πάτε να προλάβετε, να τσακίσετε το κίνημα. Το πρώτο πράγμα είναι ο αντικομμουνισμός. Αλίμονο αν δεν γίνεται αντι-ΚΚΕ πόλεμος. Άλλο όμως πράγμα αυτό και άλλο ο αντικομμουνισμός. Ευτυχώς που υπάρχουν άνθρωποι και στις γραμμές σας και εκεί που δεν μπορείτε να φανταστείτε, που ξέρουν τι είναι ο αντικομμουνισμός για την πολιτική ζωή του τόπου. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά τι ετοιμάζεται και πώς θα γίνει η επίθεση. Και να ξέρετε ότι δεν πρόκειται να φοβηθούμε και ξέρουμε και ποιοι παίρνουν μέρος. Είμαστε έτοιμοι και να σας απαντήσουμε", είπε η γ.γ. του ΚΚΕ.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης κατηγόρησε τα δύο μεγαλύτερα κόμματα πως "φόρτωσαν την Ελλάδα με χρέη", με κυριότερη την ευθύνη της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, που "χρέωσε την Ελλάδα κατά 130 δισ. ευρώ, όσα χρέη είχε φορτωθεί από την εποχή του Καποδίστρια μέχρι το 1990". Από κει και πέρα, κατά τον κ. Καρατζαφέρη, έρχεται το ΠΑΣΟΚ με ένα σχέδιο του 1997, το οποίο είχε δημοσιευτεί τότε στην εφημερίδα "Απογευματινή", και "αυτό που δεν τολμήσατε τότε, το φέρνετε τώρα φορτώνοντάς το στην Τρόικα".

Για το Ασφαλιστικό καθεαυτό, ο κ. Καρατζαφέρης πρότεινε κατάργηση των ενσήμων, μερική ενσωμάτωσή τους στον μισθό και χορήγηση μιας τριπλής σύνταξης: της υφιστάμενης βασικής, μιας πρόσθετης με βάση τη φορολογική συνέπεια του ασφαλισμένου και μιας τρίτης με βάση τη φορολόγηση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων σε κλαδικό επίπεδο.
"Ζούμε ταυτόχρονα τραγικές αλλά και ιστορικές στιγμές. Με το παρόν νομοσχέδιο η κυβέρνηση έρχεται να θεσμοθετήσει τη κοινωνική βαρβαρότητα" είπε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας που επιτέθηκε στον υπουργό Εργασίας. "Άκουσα να μας κάνετε κριτική επειδή τάχα μου υπερασπιζόμαστε ένα σύστημα το οποίο κατέρρευσε.Ήξερα ότι δεν ντρέπεστε, από τις τηλεοπτικές σας εμφανίσεις. Αλλά ότι θα φτάνατε να κατηγορείτε εμάς για το ότι διαλύσατε το ασφαλιστικό σύστημα δεν το περίμενα" είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.
Λοβέρδος: σημαντική διαρθρωτική αλλαγή που ανατρέπει ένα νοσηρό κλίμα δεκαετιών
Νωρίς το μεσημέρι ο
υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος
από το βήμα της Βουλής έκανε λόγο για σημαντική διαρθρωτική αλλαγή "που ανατρέπει ένα νοσηρό κλίμα δεκαετιών, χωρίς να υπολογίζει την έννοια του πολιτικού κόστους".

Παράλληλα δεσμεύτηκε ότι "αν ορθοποδήσει η χώρα θα υπάρχουν πολλές δυνατότητες να αρθούν αδικίες που τέθηκαν ως όροι από τους δανειστές".

Στη συνέχεια απευθύνθηκε προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και  ενόψει των κρίσιμων ψηφοφοριών σήμερα και αύριο  μίλησε "για μία νέα σχέση εμπιστοσύνης που σφυρηλατείται και η οποία προκύπτει μέσα και από τον πολιτικό και επιστημονικό διάλογο που προηγήθηκε, αλλά και συνεχίζεται σε επίπεδο κοινωνίας".  Κάθε εξάμηνο ο υπουργός Εργασίας εξήγησε ότι θα ενημερώνει την εθνική αντιπροσωπεία για την πορεία των φορέων κοινωνικής ασφάλισης. "Είμαστε εδώ για να εξηγήσουμε οτιδήποτε έχει μείνει σε συνάδελφο, από απορία έως και μομφή".

Απευθυνόμενος προς τη ΝΔ χαρακτήρισε λάθος τον διλημματικό τόνο που επιλέγει σε σχέση με το μνημόνιο "το οποίο αποτελεί απόπειρα εθνικού συμβιβασμού σωτηρίας" και κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι αν και σε επίπεδο Λαϊκού Κόμματος προέτρεψε τους συναδέλφους του να στηρίξουν την Ελλάδα, ο ίδιος καταψηφίζει το μηχανισμό στήριξης της χώρας.
"Τα ταμεία δεν έχουν να πληρώσουν τις συντάξεις σήμερα" είπε ο υφυπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης και συνέχισε "το ασφαλιστικό αν σήμερα το αφήσουμε θα αυτοακυρωθεί από την αδυναμία των ταμείων να δώσουν τις συντάξεις".  
Ως εκπλήρωση χρέους Δικαιοσύνης απέναντι στις επόμενες γενιές, χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης την ανάγκη υπερψήφισης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. "Αν συνεχίζαμε έτσι, αν δεν επεμβαίναμε τώρα, θα ήταν ζήτημα λίγων ετών να μην υπάρξει πλέον ασφαλιστικό σύστημα, δηλαδή κοινωνικό κράτος πρόνοιας" είπε ο υπουργός, μιλώντας στη Βουλή επί του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top