GuidePedia

0
Τη δέσμευσή του πως όταν η οικονομία της χώρας ‘σταθεί στα πόδια’ της, θα υπάρξουν βελτιωτικές ρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό σύστημα, επανέλαβε αρκετές φορές στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του Ασφαλιστικού νομοσχεδίου, ο πρωθυπουργός, σε μία προσπάθεια να πείσει ότι δεδομένων των συνθηκών είναι το καλύτερο δυνατό, ενώ θα αλλάξει όταν αυτές μεταβληθούν.
Ο κ.Παπανδρέου υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη υπερψήφισης του νομοθετήματος, καλώντας τους συναρμόδιους υπουργούς να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια σήμερα, αύριο, αλλά και την επόμενη εβδομάδα κατά την ψήφιση έτερου νομοσχεδίου,
λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις παρατηρήσεις και προτάσεις των βουλευτών. Ο ίδιος, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της ΝΔ, καθιστώντας την βασική υπεύθυνη για τη σημερινή κατάσταση της χώρας.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ‘λάθος ερώτηση σε λάθος βάση’ το αν η ψήφιση του νομοσχεδίου συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. «Δεν κινδυνεύει η κυβέρνηση ή το ΠΑΣΟΚ αν συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο που οδήγησε τα Ασφαλιστικά Ταμεία στο μη παρέκει», είπε, «αυτοί που θα κινδυνεύσουν θα είναι οι πολίτες». Παράλληλα, κάλεσε όλους να αφήσουν πίσω τις αντιλήψεις που έφεραν τη χώρα σε αυτή την κατάσταση και έθεσε ως ξεκάθαρη την πρόκληση αν επιλέγει κανείς μεταξύ της απόφασης που επιτρέπει την αδράνεια και την ατολμία ή του σταθμίσματος του συμφέροντος όσων ακόμα δεν έχουν δικαίωμα ψήφου ή ακόμα δεν έχουν γεννηθεί… «Προσωπικά –όπως και κάθε δημοκρατικός άνθρωπος- δεν έχω τέτοια διλήμματα», είπε, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο ως μεγάλη ανατροπή και την ψήφισή του πολύ σημαντικότερη από την ψήφο εμπιστοσύνης σε μία κυβέρνηση, αφού το όριό της δεν περιορίζεται σε μία τετραετία. «Πώς μπορεί κανείς να εθελοτυφλεί μπροστά στο ενδεχόμενο τα παιδιά μας να δουλεύουν χωρίς να είναι σίγουρο ότι θα πάρουν σύνταξη;», αναρωτήθηκε, θυμίζοντας εμμέσως ότι η απόδοση συντάξεων δεν είναι καθόλου δεδομένη υπό άλλες συνθήκες.

«Ζούμε το τέλος του πελατειακού κράτους. Εμείς είμαστε υπέρ του ισχυρού κράτους», δήλωσε, τονίζοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να ‘αποκλείσει το πελατειακό κράτος που κινδύνεψε να αποκλείσει τη χώρα’, όπως χαρακτηριστικά είπε, αλλά και να συνεχίσει την προσπάθειά της για έξοδο της χώρας από την κρίση και νέο ξεκίνημά της. Σημειώνοντας την ευθύνη όλων που δεν ελήφθησαν έγκαιρα οι πρέπουσες αποφάσεις, κατηγόρησε τη ΝΔ για το ‘αποκορύφωμα του πελατειακού κράτους που ζήσαμε την τελευταία πενταετία’ όπως είπε, καθώς και για ‘όργιο πελατειακών προσλήψεων’, φέρνοντας ως παράδειγμα τις πρόσφατες αποκαλύψεις για την ΑΓΡΟΓΗ. «Ακόμα πιο θλιβερή», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την κάλυψη τέτοιων φαινομένων από τη ΝΔ ακόμα και σήμερα, μετά την κρίση και το φάσμα της χρεοκοπίας που απείλησε την χώρα, δηλώνοντας πως ‘δεν μετανοιώνει’ και θυμίζοντας πως έφτασε στο σημείο να καταψηφίσει τον νόμο του ΠΑΣΟΚ περί εφαρμογής του ΑΣΕΠ που επιβάλει την αξιοκρατία στο Δημόσιο. «Δεν μετανοιώνει. Το απέδειξε και σήμερα», επανέλαβε, αναφερόμενος προφανώς σε όσα υποστήριξε ο Αντώνης Σαμαράς το πρωί σε εκδήλωση στο Ζάππειο, κατηγορώντας την πως εκείνη διόγκωσε το έλλειμμα της χώρας και σημειώνοντας πως αν εφάρμοζε κατά τη διακυβέρνησή της όσα υποστηρίζει τώρα, δεν θα είχε η χώρα κανένα μνημόνιο και καμία επιτήρηση.

«Ποτέ πια μνημόνιο, ποτέ πια επιτήρηση, ποτέ πια κίνδυνος για χρεοκοπία, ποτέ πια», είπε σε έντονο ύφος ο πρωθυπουργός, τονίζοντας την απόφαση της κυβέρνησής του να αλλάξει την Ελλάδα, ώστε αυτή να στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις και όχι σε δάνεια που δημιουργούν μόνιμες εξαρτήσεις για τη χώρα. «Για μας τώρα είναι η ώρα της μεγάλης Αλλαγής», είπε, επαναλαμβάνοντας πως ήδη οι θυσίες του λαού έχουν αρχίσει να πιάνουν τόπο. Απαριθμώντας μία σειρά από κακώς κείμενα του παρελθόντος, από την ‘πρόνοια’ που γινόταν αντιληπτή ως χαριστικές επιλογές και πελατειακές αποφάσεις υπέρ των λίγων που είχαν προνομοιακές σχέσεις με την εξουσία, ως τις ρυθμίσεις που επέτρεπαν τη συνταξιοδότηση στα 40-45 κάποιων προνομιούχων που συντηρούνταν για άλλα 40 χρόνια εις βάρος άλλων στη συνέχεια, τη εισφοροδιαφυγή που απαγόρευε την αξιοποίηση πόρων υπέρ της Παιδείας, της Υγείας και της κοινωνικής πολιτικής, ο κ.Παπανδρέου τόνισε την ανάγκη αλλαγής –και όχι κατάργησης- του κοινωνικού κράτους, που χαρακτήρισε ως απαραίτητο και για την ανταγωνιστικότητα της χώρας. «Σήμερα το δημιουργούμε», είπε, μιλώντας για την απόφαση της κυβέρνησης να αλλάξει σελίδα, με τη στήριξη των πολιτών, κάνοντας την κρίση ευκαιρία.

«Έφτασε η ώρα των ιστορικών αποφάσεων και στο Ασφαλιστικό και στο Συνταξιοδοτικό σύστημα», υποστήριξε, τονίζοντας πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο διέπεται από τις αρχές της Αλληλεγγύης, της Βιωσιμότητας και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, καθώς και της Αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών. «Με την παρέμβασή μας εξασφαλίζουμε τη βιωσιμότητα του συστήματος, παρότι βρισκόμαστε σε περίοδο ύφεσης», είπε χαρακτηριστικά, εγγυώμενος παράλληλα προσωπικά πως όταν ξεπεραστεί η κρίση και το επιτρέψει η κατάσταση της οικονομίας, θα υπάρξουν βελτιώσεις που θα επιφέρουν ‘επιστροφές’ στους εργαζόμενους, τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους. «Αυτός είναι ο στόχος μας», υπερθεμάτισε, φέρνοντας ως παράδειγμα και τη χθεσινή αλλαγή στις διατάξεις που προβλέπει αναπροσαρμογή του επιδόματος 800 ευρώ, αντί 13ης και 14ης σύνταξης. Τονίζοντας δε την αναγκαιότητα αλλαγής του Ασφαλιστικού συστήματος ως είχε, κάλεσε όλους να ‘μην ψάχνουν για βαρβάρους’, καθώς ‘η βαρβαρότητα περίσσευε’ και ‘δεν χρειαζόταν καμία τρόικα για να επιβάλει τις αλλαγές’.

«Αρχή της κυβέρνησής μας είναι ο πολίτης», τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος εκ νέου στην ανάγκη επίδειξης κοινωνικής και διαγενεακής αλληλεγγύης. Μεταξύ των νέων ρυθμίσεων το νομοσχεδίου, αναφέρθηκε στους ενιαίους κανόνες που πλέον θεσπίζονται αντί για την προνομιακή μεταχείριση λίγων φορέων, την εναρμόνιση με τους σύγχρονους κανόνες της αγοράς εργασίας αντί της ‘τιμωρίας’ όσων υπόκεινταν σε καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης, την μετάβαση από παθητικό κράτος σε ένα που θα υποστηρίζει τη δημιουργικότητα και την ανάπτυξη. «Με τις αλλαγές αυτές μπαίνει τέλος στην φαυλότητα που μας οδήγησε εδώ», υποστήριξε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας τη διασφάλιση της σύνταξης για όλους, την αναγνώριση του δικαιώματος εξαγοράς πλασματικού χρόνου εργασίας, την άρση των αδικιών και σειρά άλλων ρυθμίσεων.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός εξήρε όσους βουλευτές βοήθησαν στη βελτίωση του νομοθετήματος μέσα από τις παρατηρήσεις τους, παροτρύνοντάς τους να συνεχίσουν να το κάνουν, ενώ παρότρυνε και τους κοινωνικούς εταίρους να φτάσουν σε συμφωνία και υπογραφή της ΣΣΕ, για την οποία εξέφρασε την αισιοδοξία του. Προήγαγε πλήθος ρυθμίσεων του νομοσχεδίου που ευνοούν τον πολίτη και κατήγγειλε την επιχείρηση πρόκλησης πανικού από όσους το επεδίωξαν. Κάλεσε δε τους βουλευτές και της αντιπολίτευσης να υπερβούν τα μικροκομματικά συμφέροντα και να συνταχθούν με την κυβέρνηση, για μία ‘δικαιότερη Ελλάδα’ όπως είπε, στην οποία θα αξίζει να ζουν τα παιδιά μας. 

Σημειώνεται ότι, αύριο το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Κάθριν Άστον στο Μέγαρο Μουσικής.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top