GuidePedia

0
Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ είχε πει:«όποιος στα νιάτα του δεν υπήρξε κομμουνιστής δεν έχει καρδιά κι όποιος μετά τα νιάτα του εξακολουθεί να είναι κομμουνιστής δεν έχει μυαλό».  Ως…θύμα αυτής της φράσης, φωτογράφιζε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, με χαιρέκακο χιούμορ, τον Α. Λοβέρδο.
Ο υπουργός Απασχόλησης πέρασε τα νιάτα του ως σύντροφος της κας Παπαρήγα! Αν είχε παραμείνει στο ΚΚΕ, ίσως να τον βλέπαμε και …με ντουντούκα να διαδηλώνει κατά του ασφαλιστικού, αφού ξέφευγε από τα όρια ενός τυπικού κομμουνιστή της εποχής. Αποτελούσε μέλος μιας δυναμικής ομάδας στο εσωτερικό του ΚΚΕ, που ονομαζόταν «αριστερά του ΚΚΕ». Εδρα της ήταν η Θεσσαλονίκη όπου φοιτούσε ο νυν υπουργός, αλλά είχε δημιουργήσει και διασυνδέσεις με τους συντρόφους της Αθήνας!

Η ομάδα είχε μια κριτική στάση απέναντι στο επίσημο κόμμα. Επέκρινε την γραμμή της ηγεσίας, τις σχέσεις με το ΚΚΣΕ κ.α. Τόλμησε μάλιστα  να συγκροτήσει και ψηφοδέλτιο σε μια από τις σχολές της Θεσσαλονίκης με τον ίδιο τίτλο.
Ο Ριζοσπάστης επιτέθηκε με πρωτοσέλιδο σε έναν από αυτούς, οι υπόλοιποι βγήκαν να τον υπερασπιστούν, και το ΚΚΕ τους διέγραψε όλους πάραυτα (σ.σ παλιά μου τέχνη κόσκινο!).
 Ο ίδιος παρότι πληγώθηκε από η διαγραφή, θεωρούσε επαναστατική οργάνωση το ΚΚΕ και παρέμεινε ψηφοφόρος του για αρκετά χρόνια μετά!
Αλλωστε είχε οργανωθεί από μικρός και ανέβηκε γρήγορα τα σκαλιά της ιεραρχίας. Το 1973 έγινε μέλος της αντι-ΕΦΕΕ (σ.σ. μετωπική παράταξη του ΚΚΕ στον φοιτητικό χώρο τα χρόνια της δικτατορίας), το 1974 μέλος της ΚΝΕ και το 1976 μέλος του ΚΚΕ!
Ταυτόχρονα σχεδόν με τη διαγραφή του πήγε στο στρατό. Υπηρέτησε στην Αεροπορία στη Λάρισα  ως υλικονόμος. Μαζί του και άλλα …μιάσματα της εποχής, μέλη του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και του ΚΚΕ εσ., όλοι με πτυχίο! Φρόντισε να είναι καλός στρατιώτης. Άλλωστε  είχε ανδρωθεί με τα διδάγματα του τότε ΚΚΕ και της νεολαίας του. Η νεολαία του ΚΚΕ τότε, υπό τον Γρηγόρη Φαράκο, δεν κήρυττε τη ανυπακοή, ούτε  έκανε «αντίσταση» ζητώντας πολλές εξεταστικές περιόδους, η φωνάζοντας  κατά της σύνδεσης του πανεπιστημίου με τις πολυεθνικές. Το σύνθημα της ήταν «πρώτοι στα μαθήματα, πρώτοι στον αγώνα».
Ηταν δηλαδή…«αστικοδημοκρατικά εντάξει»! Στα νάματα αυτά οφείλεται και η σοβαρή συμπεριφορά του στις συμφοιτήτριες που πολιορκούσαν τον γοητευτικό φοιτητή της νομικής του Αριστοτελείου.

Στο ΠΑΣΟΚ
Πρώτη προσέγγιση με τον χώρο του ΠΑΣΟΚ το 1992, στον ΟΠΕΚ, όμιλο που δημιούργησε ο Κώστας Σημίτης. Ηταν όμιλος προβληματισμού και συνάμα ένα πρόπλασμα οργάνωσης  για την μετέπειτα πορεία του προς την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Τα μέλη του, ένας κύκλος διανοουμένων που συγκεντρώνονταν στο σπίτι του Νίκου Θέμελης και συζητούσαν για την πολιτική.
Το 1994 οργανώθηκε στο ΠΑΣΟΚ και το 1996 ο Θέμελης του πρότεινε να αναλάβει Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών. Δέχτηκε αφού είχε την διαβεβαίωση ότι στις επόμενες εκλογές θ ήταν υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ! Οντως  η υπόθεση τηρήθηκε ο Λοβέρδος κατέβηκε στις εκλογές και έσκισε. Ηλπιζε να διασωθεί στην αχανή  Β΄ Αθηνών και με την πρώτη φορά ήρθε τρίτος!
Το 2002 έγινε υφυπουργός Εξωτερικών υπό τον  Γ. Παπανδρέου. Στην εσωκομματική αντιπαράθεση του 2007, μετά την εκλογική ήττα στήριξε θαρρετά  τον Β. Βενιζέλο. Ο Παπανδρέου …του το ανταπέδωσε. Τον έριξε στο λάκκο με τα φίδια, όπως κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισαν την τοποθέτησή του στο Εργασίας.
Στο συγκεκριμένο υπουργείο ούτως η άλλως οι συνθήκες θα τον αναγκάσουν να γράψει ιστορία. Το θετικό ή αρνητικό ης πρόσημο θα  το κρίνει ο ιστορικός του μέλλοντος.  Προς το παρόν γράφει ιστορία με τις ατάκες του…. Φρασεις του, όπως αυτή στο «Κ», «ως τον Ιούνιο έχουμε λεφτά για συντάξεις»,  η περίφημη, που έγινε σλόγκαν  «Τα ταμεία είναι άδεια, δεν υπάρχει σάλιο,  ή η άλλη  που είπε κάποια Δευτέρα: «την Τετάρτη τελειώνει το ρευστό, την Πέμπτη δεν θα έχουμε να δώσουμε το επίδομα ανεργίας», έκαναν γύρο στους ανα την επικράτεια καφενέδες και τα …ΚΑΠΗ!  Λειτούργησαν σαν…βόμβες διασποράς,  σκορπώντας τον τρόμο σε ανέργους και συνταξιούχους! 

Άλλη φράση που θα τον χαρακτήρισε αυτούς τους μήνες-θρίλερ ήταν  το «είμαι όρθιος, μάχομαι για την πατρίδα». Αυτό το ..εξακόντιζε κάθε φορά που οι δημοσιογράφοι τον έφεραν να παραιτείται (σχεδόν …μέρα παρά μέρα).Η μόνη φορά, σύμφωνα με πληροφορίες μας, που το σκέφτηκε στα σοβαρά, ήταν  όταν νόμισε ότι ο πρωθυπουργός  του έβαλε ως τοποτηρητή τον Ρ. Σπυρόπουλο, ως Γραμματέα του υπουργείου.

Πολλοί του καταλογίζουν ότι στο ασφαλιστικό δίνει ένα επικοινωνιακό σώου. Ξέρει ότι το μνημόνιο στο τέλος θα περάσει. Δείχνει ότι το αντιμάχεται με στόχο να αποτυπώσει ένα προφίλ «ανυπότακτου» με το βλέμμα  στις επόμενες εκλογές και τους ψηφοφόρους του.

Ο κ. Λοβέρδος γεννήθηκε το 1956 στην Πάτρα, από πατέρα Κεφαλλονίτη και μητέρα από τη Θηβαία. Είναι παντρεμένος με την γοητευτική πρώην αεροσυνοδό και νυν …αγιογράφο Πηνελόπη Παπαιωάννου. Εχουν δυο γιους και μία κόρη. Είναι καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, με τεράστιο επιστημονικό έργο πίσω του.
Η ζωή θα δείξει αν θα το δικαιώσει  εμπράκτως…

Δημοσίευση σχολίου

 
Top