GuidePedia

0
Νέο ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε την Τετάρτη το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων, το οποίο έφθασε τις 412 μονάδες βάσης, για να κλείσει τελικά στις 403.
Με μεγάλη πτώση 2,98% στις 1.987,58 μονάδες, έκλεισε ο γενικός δείκτης τιμών στο χρηματιστήριο Αθηνών.

Στο μεταξύ, ανυπόστατες χαρακτήρισε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αμέλια Τόρες, τις φήμες και τα δημοσιεύματα του Τύπου σύμφωνα με τα οποία υπάρχει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της απόφασης της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ σχετικά με το σχέδιο αρωγής της Ελλάδας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Επιτροπή δεν σχολιάζει τέτοια δημοσιεύματα.

Σε ό,τι αφορά, πάντως, τη διαδικασία που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις σημείωσε πως τα κράτη-μέλη έχουν υποχρέωση κάθε χρόνο έως την 1η Απριλίου να κοινοποιήσουν στις κοινοτικές αρχές τις εκτιμήσεις τους για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, οι οποίες στη συνέχεια εξετάζονται από τη Eurostat. Κάτι που έχουν ήδη πράξει και τα 27 κράτη-μέλη.

Η εκπρόσωπος συμπλήρωσε ότι σε περίπτωση που η κοινοτική στατιστική υπηρεσία διατυπώσει κάποιες αμφιβολίες για αυτά τα στοιχεία, τότε ακολουθούν ορισμένες συζητήσεις με τις εθνικές αρχές ώστε να δοθούν οι απαιτούμενες διευκρινίσεις.

Παράλληλα, η εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η Εurostat θα παρουσιάσει τις εκτιμήσεις της για το έλλειμμα και το χρέος των «27» στις 22 Απριλίου.

Η δημοσιονομική εξυγίανση θα αποκλιμακώσει τα spreads
Ορατά αποτέλεσμα της δημοσιονομικής εξυγίανσης στην Ελλάδα, προκειμένου να αποκλιμακωθούν τα spreads, ζήτησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Βαν Ρόμπεϊ, αναγνώρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται κάτω από σκληρές συνθήκες, τόνισε ωστόσο ότι είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν τα "θαρραλέα μέτρα" που υιοθετήθηκαν.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει με κανένα τρόπο αναθεώρηση της συμφωνίας για το μηχανισμό στήριξης που αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής.

Πάντως, μη ικανοποιητικές χαρακτήρισε τις αποφάσεις για το μηχανισμό στήριξης ο Χάνες Σβόμποντα από την Ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, τονίζοντας ότι το μήνυμα που εστάλη στις αγορές δεν ήταν θετικό.

Το κλιμάκιο του ΔΝΤ δεν εισηγήθηκε νέα μέτρα
Στο μεταξύ, την Τετάρτη, συναντήθηκαν με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, καθώς και τον υφυπουργό Φίλιππο Σαχινίδη, οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ, στο πλαίσιο της συνεργασίας με το ταμείο για την παροχή τεχνικής βοήθειας.

Εξέτασαν ενδελεχώς την εφαρμογή του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, με αιχμή την υλοποίηση των μέτρων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τη διενέργεια εκτεταμένων διασταυρώσεων και την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών.

Στο σκέλος των δαπανών εξετάστηκαν, σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, θέματα που σχετίζονται με τη μετάβαση σε προϋπολογισμούς προγραμμάτων, την καθιέρωση δημοσιονομικού κανόνα και την επιτροπή παρακολούθησης των δαπανών, πρωτοβουλίες που έχει ήδη αναλάβει η κυβέρνηση και θα αποτυπωθούν σε συγκεκριμένο σχέδιο νόμου έως το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το κλιμάκιο, το οποίο αναμένεται να παραμείνει στην Ελλάδα για διάστημα περίπου δύο εβδομάδων, δεν εισηγήθηκε νέα μέτρα, αλλά ασχολήθηκε με την πρακτική εφαρμογή των κυβερνητικών πρωτοβουλιών.

Οι εγγυήσεις των τραπεζών στη συνάντηση Γ. Παπακωνσταντίνου - Γ. Προβόπουλου
Όσον αφορά στη συνάντηση που είχε νωρίς το πρωί με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιώργο Προβόπουλο, ο υπουργός ανέφερε ότι ενεργοποιείται εκ νέου το σκέλος των εγγυήσεων των 15 δις. ευρώ από το συνολικό πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας ύψους 28 δισ. ευρώ, καθώς τόσο η οικονομία όσο και το τραπεζικό σύστημα βρίσκονται υπό πίεση και "προκειμένου οι τράπεζες να πατήσουν σε πιο σταθερά πόδια".

Ο κ. Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε ότι η σχετική υπουργική απόφαση έχει ήδη εκδοθεί και επισήμανε ότι από την πλευρά του το υπουργείο θα θέσει μια σειρά από διαδικασίες για να ελέγχει ότι η ρευστότητα που αντλούν οι τράπεζες περνά στην αγορά. Σημείωσε τέλος, ότι εφεξής θα συναντάται με τον κ. Προβόπουλο κάθε εβδομάδα.

Αίτημα προς την ΤτΕ για τη λήψη των εγγυήσεων ύψους 15 δισ. ευρώ έχουν υποβάλλει τέσσερις τράπεζες (Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς). Η απόφαση της ΤτΕ για την κατανομή των εγγυήσεων μεταξύ των τεσσάρων πιστωτικών ιδρυμάτων αναμένεται να δημοσιοποιηθεί έως το τέλος της εβδομάδας, αλλά σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες κάθε πιστωτικό ίδρυμα θα λάβει 3- 4 δισ. ευρώ, με βάση το μερίδιο αγοράς που κατέχει ο κάθε τραπεζικός όμιλος στις συνολικές χορηγήσεις.

Κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, στην οποία παραβρέθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Απόστολος Ταμβακάκης, ο διοικητής της ΤτΕ τον ενημέρωσε και για τα ποιοτικά στοιχεία των αποτελεσμάτων της χρήσης 2009 και τη ρευστότητα στο ελληνικό πιστωτικό σύστημα, με αιχμή τις επισφάλειες, οι οποίες ανέρχονται στο 8%. Επίσης, για το ύψος των μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων, τα οποία ανήλθαν στο τέλος του 2009 σε 7,9% του συνόλου των χορηγήσεων από 7,2% στο τέλος του 9μήνου πέρυσι.

Στο -0,8% ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας
Στο μεταξύ, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ήταν στο -0,8% του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του 2009, σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τις δεύτερες εκτιμήσεις της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat. Την ίδια περίοδο, στην Ευρωζώνη και τους «27», το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,1%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εurostat, το τέταρτο τρίμηνο του 2009, σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2008, o ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα ήταν στο -2,5% (-2,6% σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, που δημοσιοποιήθηκαν στις 4 Μαρτίου), ενώ την ίδια περίοδο στην Ευρωζώνη το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 2,2% (-2,1% σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ) και στους «27» κατά 2,3%.

Μέτριο το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τα ελληνικά ομόλογα
Στο μεταξύ, μέτριο εκτιμάται ότι θα είναι το ενδιαφέρον στις ΗΠΑ για την έκδοση ελληνικών ομολόγων σε δολάρια που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Όπως επισημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, η Ελλάδα μπορεί να ανακαλύψει πως δεν μπορεί να πουλήσει με καλύτερους όρους ομόλογα στις ΗΠΑ συγκριτικά με την Ευρώπη.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top