Οι πρεσβευτές της Γαλλίας και της Γερμανίας στην Αθήνα δεν αποκλείουν νέα, πιο σκληρά μέτρα και επισημαίνουν ότι αυτά θα έχουν ελληνική υπογραφή.Τα πρόσθετα μέτρα, εφόσον χρειαστούν, θα προταθούν από την ελληνική κυβέρνηση. Δεν θα επιβληθούν έξωθεν. Σε αυτό συμφωνούν, μιλώντας στο «Βήμα», οι πρεσβευτές της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σούλτχαϊς και της Γαλλίας Κριστόφ Φαρνό, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει την πολυτέλεια να αποτύχει στην περίπτωση της Ελλάδας διότι αυτό θα μπορούσε να αποδυναμώσει το ευρώ. Οι κκ. Σούλτχαϊς και Φαρνό εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) είναι επαρκές για τη μείωση του ελλείμματος στο 8,7% και αναδεικνύουν την 16η Μαρτίου, οπότε και θα συνεδριάσει το Εco/Fin, ως ημερομηνία-«κλειδί» για τη λήψη ή μη πρόσθετων μέτρων.
Ικανοποίηση αλλά και επιφυλάξεις
«Αν η Ελλάδα εφαρμόσει τα μέτρα που έχει εξαγγείλει, θα φθάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα» επισημαίνει ο κ. Φαρνό. «Υπό την προϋπόθεση, φυσικά,ότι η εφαρμογή του θα συμβαδίζει με αυτά που έχουν ανακοινωθεί» συμπληρώνει ο κ. Σούλτχαϊς. Θα χρειαστούν όμως πρόσθετα μέτρα; «Νομίζω ότι τα πρόσθετα μέτρα θα προταθούν σε περίπτωση που αυτά τα οποία αναφέρονται στο ΠΣΑ δεν εφαρμοστούν.Και αν χρειαστούν, δεν πρόκειται να πέσουν στο τραπέζι παρά μετά τις 16 Μαρτίου,οπότε και θα γίνει συζήτηση στο Εco/Fin» προσθέτει ο γερμανός πρεσβευτής. Και οι δύο όμως επιμένουν σε ένα σημείο: «Τα πρόσθετα μέτρα θα προταθούν από την ίδια την ελληνική κυβέρνηση. Θα είναι πιθανόν σκληρά μέτρα διότι δεν είναι εύκολο να μειώσεις το έλλειμμα». «Θα βρισκόμαστε στο πλευρό της Ελλάδας για να την ενθαρρύνουμε να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και για να τη συνοδεύσουμε προς αυτή την κατεύθυνση» συμπληρώνει ο κ. Φαρνό. Θα υπάρξει όμως κάποιου είδους βοήθεια προς την Ελλάδα εφόσον αυτή εμφανιστεί πιστή προς το Πρόγραμμα Σταθερότητας; «Το βασικό σημείο είναι ότι οι Ελληνες πρέπει να καταλάβουν ότι οι ίδιοι θα πάρουν τα μέτρα. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης. Κανείς δεν μπορεί να τους βοηθήσει σε αυτό» ξεκαθαρίζει ο κ. Σούλτχαϊς. Οι δύο πρεσβευτές επαναλαμβάνουν την πολιτική υποστήριξη, τόσο του γαλλογερμανικού άξονα όσο και της ΕΕ γενικότερα, προς την κυβέρνηση Παπανδρέου με σκοπό να αναχαιτίσουν τις επιθέσεις των κερδοσκόπων.
Μάλιστα, ο κ. Φαρνό είναι ξεκάθαρος: «Ο γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί και η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ απηύθυναν οι ίδιοι ξεκάθαρο μήνυμα κατά τη διάρκεια της κοινής τους συνέντευξης Τύπου.Η Ελλάδα χαίρει της υποστήριξης της ΕΕ έναντι των κερδοσκοπικών επιθέσεων των οποίων αποτελεί στόχο εδώ και λίγο καιρό. Η Ελλάδα δεν είναι μόνη,αποτελεί μέρος της ΕΕτης οποίας τα μέλη είναι όλα αλληλέγγυα μεταξύ τους. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές δεν θα πρέπει να θέτουν σε αμφισβήτηση τη βούληση της ΕΕ να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας και να βοηθήσει την Ελλάδα να υπερβεί τις δυσκολίες της». Και από την πλευρά του, ο κ. Σούλτχαϊς τονίζει: «Αν δεν έχουμε επιτυχία στην περίπτωση της Ελλάδος, τότε θα δημιουργηθεί ανασφάλεια στις αγορές και οι κερδοσκόποι θα στραφούν στην επόμενη αδύναμη χώρα.Υπάρχουν ορισμένοι που σπεκουλάρουν σε ένα αδύναμο ευρώ». Μη βιάζεστε για βοήθεια
Ωστόσο, ούτε ο κ. Φαρνό ούτε ο κ. Σούλτχαϊς επιθυμούν να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες για τη μορφή που θα μπορούσε να λάβει μια πιθανή βοήθεια προς την Ελλάδα. Και οι δύο τηρούν στάση αναμονής. «Η προσέγγιση της καγκελαρίου Μέρκελ είναι προσεκτική» σημειώνει ο γερμανός πρεσβευτής. «Θεωρεί ότι έχουμε και τα δικά μας προβλήματα με την οικονομική κρίση.Στη δική μας περίπτωση δεν έδωσε γενικές υποσχέσεις για οικονομική βοήθεια αλλά περίμενε αρκετά και μετά έλαβε πιο στοχευμένα μέτρα». «Επιπροσθέτως» συνεχίζει ο κ. Σούλτχαϊς «υπάρχουν και όσοι ακολουθούν πιστά το δόγμα του ευρώ, που λένε ότι αν βοηθήσουμε μια χώρα αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα ισχύοντα περί μη ύπαρξης ρήτρας διάσωσης (bail out clause) και θα λειτουργήσει αποθαρρυντικά για όλα τα υπόλοιπα κράτη που θα πρέπει να λάβουν μέτρα περιορισμού των δικών τους ελλειμμάτων. Πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη σας την εσωτερική κατάσταση στη Γερμανία. Εχουμε χορηγήσει εκατοντάδες εκατομμύρια για τη διάσωση των τραπεζών μας.Εφέτος έχουμε και ένα έλλειμμα μεγαλύτερο από οποτεδήποτε άλλοτε».
Αν υπάρξει βοήθεια θα είναι ευρωπαϊκή; Θα περιλαμβάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο; ΄Η θα λειτουργήσει σε διμερή βάση; Κατά τον κ. Σούλτχαϊς «υπάρχει μία σειρά μηχανισμών και εργαλείων.Κάθε ένα από αυτά έχει τα πλεονεκτήματά του και τα μειονεκτήματά του.Υπάρχουν οι εγγυήσεις με σκοπό τον δανεισμό. Υπάρχει η παροχή βοήθειας σε διμερή βάση.Υπάρχει και το ΔΝΤ. Ολα αυτά βρίσκονται υπό συζήτηση. Η προσωπική μου αίσθηση είναι ότι αν και ορισμένοι μιλούν για το ΔΝΤ,δεν νομίζω ότι θα είναι η τελική επιλογή διότι ως Ευρωπαίοι πρέπει να κάνουμε μόνοι μας ό,τι χρειάζεται».
Ελληνικό πρόβλημα ή ευρωπαϊκό;
«Νομίζω ότι η Ελλάδα πυροδότησε το πρόβλημα» σημειώνει ο κ. Σούλτχαϊς. «Αλλά αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι κάτι που συζητήθηκε στο παρελθόν. Πολλοί ήταν εκείνοι που αναρωτήθηκαν αν αρκεί να έχουμε κοινό νόμισμα ή μήπως χρειάζεται να έχουμε και κοινή οικονομική πολιτική. Ο συντονισμός των οικονομικών πολιτικών των κρατών-μελών αναδεικνύεται ως το μείζον ζήτημα».
Ο κ. Φαρνό δίνει μια άλλη διάσταση: «Η ελληνική κρίση είναι κρίση της Ευρώπης καθώς και δοκιμασία της συλλογικής μας βούλησης ώστε να έχουμε μιαν Ευρώπη αξιόπιστη και αποτελεσματική.Από την άποψη αυτή,η κρίση είναι τόσο πολιτική όσο και οικονομική. Πρέπει να βγάλουμε τα κατάλληλα συμπεράσματα:η κρίση δείχνει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει κάθε συμφέρον να σημειώσει πρόοδο όσον αφορά το θέμα της οικονομικής διακυβέρνησης όπως το επιθυμεί ο πρόεδρος Σαρκοζί.Εμείς πρέπει να αναζητήσουμε τα ενδεικνυόμενα μέσα. Είναι δική μας (κοινή) ευθύνηνα αναπτύξουμε τις κοινές πολιτικές της Ενωσης και να τις προσαρμόσουμε στη νέα πραγματικότητα.Είτε η Ευρώπη θα εξέλθει δυνατότερη από την κρίση,και θα είναι σε θέση,όπως το επιθυμούμε, να παραμείνει μείζων παράγοντας του 21ου αιώνα. Είτε δεν θα βρεθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα διακινδυνεύσει, τότε,να μην είναι πλέον κυρίαρχος του πεπρωμένου της».
Καταστροφικό το άρθρο του «Focus»
«Εξεπλάγην από τον τρόπο που επέλεξε το “Focus” να κάνει αυτό που έκανε» τονίζει ο κ. Σούλτχαϊς. «Μπορώ να καταλάβω αν ο έλληνας αναγνώστης προσεβλήθη.Το άρθρο ήταν καταστροφικό στο μέτρο που προσφέρει στην ελληνική κοινή γνώμη μια βαλβίδα για να βγάλει την οργή και τον θυμό της σε μια στιγμή που πρέπει να εστιάσει στο τι θα κάνει για να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. Να φανταστείτε ότι ο οδηγός μου μού είπε σήμερα το πρωί ότι με αυτό το άρθρο “όλα όσα έκανες πέντε χρόνια στην Ελλάδα, χάθηκαν”. Αυτό με άγγιξε βαθύτατα, ακόμη και αν κατά βάθος δεν μπορώ να το πιστέψω».
Δημοσίευση σχολίου