GuidePedia

0
Η οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα αυτό τον καιρό ίσως να έχει και ορισμένες θετικές συνέπειες. Ότι θα επιταχύνει την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης. Αυτό υποστηρίζει ο καθηγητής  Διεθνούς Οικονομίας του Πανεπιστημίου του Μπέρκλι  Barry Eichengreen :«Η Ελλάδα  μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για μια βαθύτερη ενοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης» μας λέει ο γνωστός αμερικανός καθηγητής.Σήμερα αυξάνονται συνεχώς οι φωνές των αναλυτών που υποστηρίζουν ότι η ένταξη της Ελλάδας  στην ευρωζώνη υπήρξε ένα τεράστιο λάθος. Όχι μόνο δεν ήταν έτοιμη η χώρα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του διεθνούς ανταγωνισμού και της δημοσιονομικής πειθαρχίας αλλά και σήμερα δεν έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το κυριότερο όπλο που θα είχε στην διάθεση της αν ήταν εκτός της ευρωζώνης προκειμένου να αποφύγει την ύφεση :
Την διολίσθηση του νομίσματος και την δυνατότητα άσκησης  μιας νομισματικής πολιτικής που θα προσαρμοζόταν στις ανάγκες της.
Όμως σύμφωνα με τον καθ. Eichengreen η έξοδος από την ευρωζώνη δεν είναι η λύση. Να σημειωθεί ότι ο συνομιλητής μας υπήρξε ένας από τους ελάχιστους αμερικανούς οικονομολόγους που υποστήριξαν την δημιουργία του ευρώ:
«Το πρόβλημα δεν ήταν ποτέ η δημιουργία του ευρώ –αν και αν αφεθούν τα πράγματα όπως έχουν το ευρωπαϊκό νόμισμα δεν έχει μέλλον. Η ελληνική κρίση αποδεικνύει ότι η νομισματική ένωση της Ευρώπης δεν έχει ολοκληρωθεί και  αν παραμείνει σε αυτό το ατελές στάδιο δεν είναι βιώσιμη Θα πρέπει να δημιουργηθούν οι μηχανισμοί που απαιτούνται για την διάσωση μιας χώρας που αντιμετωπίζει προβλήματα». Πρόκειται για μηχανισμούς που θα οδηγήσουν στην ολοκλήρωση της νομισματικής ενοποίησης της ΕΕ που σήμερα κατά τον συνομιλητή μας παραμένει ατελής. 

Η ολοκλήρωση της νομισματικής ενοποίησης σύμφωνα με τον αμερικανό καθηγητή απαιτεί μεταξύ άλλων την δημιουργία ενός «χρηματοδοτικού μηχανισμού έκτακτης ανάγκης» που να παρεμβαίνει σε περιπτώσεις όπως της Ελλάδας. Αυτός ο μηχανισμός θα αποτελείται από μια ομάδα από  «Ειδικούς Κυβερνήτες» τους οποίους θα διορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι «Κυβερνήτες» θα ανελάμβαναν  τον άμεσο έλεγχο της διαμόρφωσης και υλοποίησης  του προϋπολογισμού της χώρας που αντιμετωπίζει την κρίση.

Φυσικά  η πρόταση του καθ. Eichengreen  θα συναντούσε  τρομερές δυσκολίες να εφαρμοσθεί σε διάφορα ευρωπαϊκά κράτη όπως η Ελλάδα λόγω  της αυξημένης «εθνικής ευαισθησίας»   που επικρατεί. Σε αντίθεση με ένα Καλιφορνέζο  που δεν θα είχε καμιά αντίρρηση να ασκεί την δημοσιονομική πολιτική της πολιτείας του  ένα Τεξανός(στον βαθμό που και οι δυο θεωρούνται «Αμερικανοί»)  είναι δύσκολο να φαντασθεί κανείς ότι ένας Έλληνας θα δέχονταν να ασκεί την οικονομική πολιτική ένας Γερμανός:

«Κατ' αρχάς θα πρέπει να τονίσω ότι μια χώρα που θα αντιμετώπιζε κρίση δεν θα ήταν υποχρεωμένη να προσφύγει σε αυτό τον μηχανισμό. Αν δεν ήθελε οικονομική βοήθεια θα είχε την δυνατότητα να προσπαθήσει να τα βγάλει πέρα μόνη της»  απαντάει ο συνομιλητής μας «Πάντως έχετε δίκιο. Όσο επικρατεί ο εθνικισμός στις διάφορες χώρες τόσο δυσκολότερο είναι να πραγματοποιηθεί η πολιτική ενοποίηση που αποτελεί την προϋπόθεση για την λύση που προτείνω. Όσο ο Έλληνας βλέπει  τον εαυτό του πρώτα ως  “Έλληνα” και δευτερευόντως ως  ‘Ευρωπαίο’  τόσο λιγότερα θα δεχθεί να ασκεί την οικονομική του πολιτική ένας Γερμανός ή Γάλλος. Αντίστροφα  όσο ένας Γερμανός βλέπει τον εαυτό του ως “Γερμανό” και λιγότερο ως “Ευρωπαίο” τόσο λιγότερο διατεθειμένος θα είναι να βοηθήσει οικονομικά τους Έλληνες να ξεπεράσουν την κρίση που αντιμετωπίζουν σήμερα» .

Όμως πόσο ρεαλιστικό είναι να πιστεύει κανείς ότι αυτό θα συμβεί;

«Πιθανώς όχι στην εποχή μας. Ποτέ ένας Γερμανός δεν πρόκειται να έχει την σχέση με ένα Έλληνα που  έχει ένας Νεοϋορκέζος με ένα Καλιφορνέζο. Όμως θεωρώ ενθαρρυντικές  τις εξελίξεις στην  νέα γενιά που είναι πολύ πιο έτοιμη να δεχτεί μια κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα»

Πάντως για την Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα έχει φτάσει η ώρα της αλήθειας «Η θα προχωρήσει σε μια βαθύτερη πολιτική ενοποίηση  -που σημαίνει ότι θα πρέπει αφήσουν πίσω τους την ιδέα της ‘εθνικής κυριαρχίας’ και  την εμμονή τους σε ‘εθνικές ταυτότητες-η οι κρίσεις όπως αυτή  που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σήμερα θα συνεχισθούν και θα ενταθούν   στο μέλλον με τελικό αποτέλεσμα  την κατάργηση της ευρωζώνης-τουλάχιστον με την σημερινή της μορφή »

Δημοσίευση σχολίου

 
Top