GuidePedia

0
Η Ανγκελα Μέρκελ και ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ ήταν οι πιο επιφυλακτικοί για την αποτελεσματικότητα της ελληνικής οικονομικής πολιτικής
Oι διαβουλεύσεις του έλληνα πρωθυπουργού στις Βρυξέλες ξεκίνησαν χθες από νωρίς το πρωί. Προτού συγκεντρωθούν οι ευρωπαίοι ηγέτες στο κτίριο της Βιβλιοθήκης Σολβέ, όπου πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της Συνόδου, ο κ. Γ. Παπανδρέου είχε συνάντηση με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χέρμαν βαν Ρομπάι.
Αργότερα προσήλθαν στην αίθουσα της συνάντησης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Λίγο προτού ολοκληρωθεί το σχέδιο της πρότασης που θα υποβαλλόταν προς έγκριση στη Σύνοδο, πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Θαπατέρο και με τον πρόεδρο του Εurogroup ΖανΚλοντ Γιούνκερ. Η διαπραγμάτευση διήρκεσε συνολικά μιάμιση ώρα.

Παρά το κλίμα στήριξης προς την Ελλάδα που υπήρχε στις επίσημες ανακοινώσεις, πίσω από τις κλειστές πόρτες βγήκαν τα μαχαίρια. Η κυρία Μέρκελ και ο κ. Τρισέ ήταν οι πιο σκληροί. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ έλεγε ότι δεν έχει πειστεί για την αποτελεσματικότητα του Προγράμματος Σταθερότητας που κατέθεσε η Ελλάδα και ότι χρειάζονται επιπλέον μέτρα.

Ο κ. Παπανδρέου επέμεινε ότι δεν είναι σκόπιμο να ληφθούν σε αυτή τη φάση και άλλα μέτρα και ότι χρειάζεται χρόνο για να φανεί ότι αποδίδουν αυτά που έχει ήδη ανακοινώσει. Διαβεβαίωσε όμως τους συνομιλητές του πως αν χρειαστεί θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο, κάτι που επανέλαβε και στις επίσημες δηλώσεις του.

Ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, διαπραγματεύθηκε με επιθετικό τρόπο τα διάφορα σενάρια που τέθηκαν προς συζήτηση, ορισμένα από τα οποία ήταν ιδιαιτέρως αρνητικά για την Ελλάδα. Το γεγονός ότι η χθεσινή απόφαση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την ευρωζώνη ικανοποίησε τόσο τον ίδιο όσο και τους συνεργάτες του. «Ηταν ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να πετύχουμε τη δεδομένη στιγμή» έλεγαν.

O κ. Σαρκοζί ήταν ένας από αυτούς που υποστήριξαν σθεναρά τη θέση της Ελλάδας. Κάποια στιγμή η ένταση χτύπησε κόκκινο, όταν ο κ. Μπαρόζο καταλόγισε ευθύνες στην Ελλάδα για το «μαγείρεμα» των στατιστικών στοιχείων. Ο κ. Παπανδρέου του απάντησε στο ίδιο ύφος ότι, αν έκανε τη δουλειά της και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα δεν θα βρισκόταν σε αυτή τη θέση.

Ο Πρωθυπουργός το προηγούμενο διάστημα έχτιζε προσεκτικά τις ευρωπαϊκές συμμαχίες του. Προχθές το βράδυ συναντήθηκε με την υπουργό Εξωτερικών της ΕΕ Κάθριν Αστον, η οποία εξελέγη σε θέση-κλειδί με την υποστήριξη των Σοσιαλιστών και του κ. Παπανδρέου προσωπικά. Χθες ήταν η κατάλληλη στιγμή για να ασκήσει την προσωπική της επιρροή υπέρ των ελληνικών θέσεων.


ΤΟ ΒΗΜΑ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top