GuidePedia

0
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
Έτσι αξιολογεί το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου η Κυβέρνηση
Αντιδρά ο ΔΗΣΥ και καλεί τους κυβερνώντες να πάρουν το μήνυμα.
Το ψήφισμα θα αξιοποιηθεί
Καθολική ήταν σχεδόν η ικανοποίηση της Κυβέρνησης και των κομμάτων για το περιεχόμενο του προχθεσινού ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ωστόσο η Κυβέρνηση, το ΑΚΕΛ και ο ΔΗΣΥ βρήκαν τον τρόπο...να διαφωνήσουν και να ανταλλάξουν αιχμές, όσον αφορά παραμέτρους της επιτυχίας.

Αφορμή έδωσε δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ο οποίος ερμήνευσε το ψήφισμα ως επιβεβαίωση της εξωτερικής πολιτικής της Κυβέρνησης, ερμηνεία που προκάλεσε την αντίδραση του εκπροσώπου Τύπου του ΔΗΣΥ Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος κάλεσε την Κυβέρνηση να πάρει το μήνυμα ότι «με σκληρή δουλειά, με συστηματική και αξιόπιστη παρουσία και με οικοδόμηση συμμαχιών, μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Και ότι πρέπει επιτέλους να επιδιώξουμε την ενεργότερη και θεσμική εμπλοκή της Ε.Ε. στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού».
Ο κ. Γεωργιάδης υπενθύμισε πως «όταν πρόσφατα κυκλοφόρησαν προσχέδια με αρνητικά στοιχεία, η Κυβέρνηση είχε επιχειρήσει να φορτώσει ευθύνες στις μεγάλες πολιτικές ομάδες της Ευρώπης και στα κόμματα που μετέχουν σε αυτές τις ομάδες».
Ένα άλλο σημείο που προκάλεσε την αντίδραση του ΔΗΣΥ, είναι τα συγχαρητήρια που έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου μόνο στους δύο ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ, ενώ ο κ. Γεωργιάδης συνεχάρη όλους τους Κυπρίους ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων για την συνεισφορά τους στην έγκριση του ψηφίσματος.
Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η έγκριση ενός ισχυρού ψηφίσματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιβεβαιώνει ότι είναι ακριβώς στο χώρο της Ευρώπης που υπάρχουν οι μεγαλύτερες ευκαιρίες και οι μεγαλύτερες προοπτικές για την Κύπρο.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, σχολιάζοντας το ψήφισμα, δήλωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έδωσε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία: Ότι συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και ένταξη της Τουρκίας, προϋποθέτουν τήρηση των δεσμεύσεών της και λύση του Κυπριακού. Ανέφερε, επίσης, ότι το ψήφισμα «είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι η Κυπριακή Δημοκρατία βρέθηκε μπροστά με τις πρωτοβουλίες και την πολιτική του Προέδρου στο Κυπριακό που έβγαλε την Κύπρο από τη γωνιά και έπεισε για τη θέληση που διαθέτει και τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος για επίτευξη λύσης». Είπε ακόμη ότι το ψήφισμα κάθε άλλο παρά τεκμήριο είναι ότι η Τουρκία είναι αποενοχοποιημένη και ότι δήθεν βρίσκεται ένα βήμα μπροστά.
Διαβεβαίωσε ότι το ψήφισμα θα αξιοποιηθεί «προς διάφορες κατευθύνσεις», περιλαμβανόμενων και των διαπραγματεύσεων.
Αναφορά στη διζωνική
Ικανοποίηση για το ψήφισμα εξέφρασε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου. Το χαρακτήρισε ισορροπημένο και γενικά θετικό, με ορισμένες εξαιρέσεις. Ο κ. Ευαγόρου επισήμανε ότι για πρώτη φορά σε ψήφισμα γίνεται αναφορά στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Φώτης Φωτίου χαιρέτισε την έγκριση του ψηφίσματος αναφέροντας ότι περιέχει θετικές αναφορές και κάποιες αρνητικές. Επισήμανε ότι είναι διακριτά τα θετικά αποτελέσματα που μπορεί να επιφέρει η συντονισμένη δράση των φορέων εξωτερικής πολιτικής, όπως είναι το Υπουργείο Εξωτερικών, οι ευρωβουλευτές μας και τα πολιτικά κόμματα.
Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης σημείωσε ότι το ψήφισμα περιέχει θετικά και αρνητικά στοιχεία και όσον αφορά τα αρνητικά επισήμανε την αναφορά στη διζωνική ομοσπονδία.
Η Γ.Γ. του Κινήματος Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου εξέφρασε ικανοποίηση για το ψήφισμα και τόνισε την ανάγκη αξιοποίησής του από την Κυβέρνηση.
Το ψήφισμα επικρότησαν επίσης ο Δήμος Αμμοχώστου, άλλες οργανώσεις και ευρωβουλευτές.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top