GuidePedia

0

Σε κοινή συνάντηση, την Κυριακή, ο Κύπριος πρόεδρος Δ.Χριστόφιας και οι αρχηγοί των πολιτικών κόμματων θα αξιολογήσουν τις προτάσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για το κεφάλαιο «Διακυβέρνηση- Κατανομή Εξουσιών», μια ημέρα πριν από την εντατικοποίηση των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό......
Ο κ. Χριστόφιας απέφυγε και το Σάββατο να σχολιάσει το περιεχόμενο των προτάσεων και περιορίστηκε να δηλώσει ότι «δεν έχει εκπλαγεί».
Ωστόσο, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, καθώς επίσης το ΕΥΡΩΚΟ και οι Οικολόγοι, χαρακτήρισαν τις προτάσεις απαράδεκτες και ζήτησαν από τον κ. Χριστόφια να αναπροσαρμόσει την στρατηγική του.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Φώτης Φωτίου δήλωσε ότι η τουρκική πλευρά στην ουσία έχει τορπιλίσει τη διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων. Ο κ. Φωτίου σημείωσε ότι οι στόχοι και η στρατηγική της Τουρκίας είναι πλέον ξεκάθαροι και δεν είναι άλλοι από τη συνομοσπονδία και τη λύση των δύο κρατών.
Ανέφερε επίσης ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να διαμορφώσει μια νέα στρατηγική αντιμετώπισης της τουρκικής αδιαλλαξίας, την οποία και θα πρέπει να καταγγείλει στη διεθνή πολιτική σκηνή.
Πρόκληση και εμπαιγμό χαρακτηρίζει τις προτάσεις Ταλάτ ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου και ζητεί επανατοποθέτηση του Κυπριακού στη βάση «της εισβολής, της κατοχής και της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.»
Ο κ. Ομήρου είπε ότι με τις προτάσεις υπογραμμίζεται η επιμονή της Τουρκίας σε δύο χωριστά κράτη, με ίση αριθμητική συμμετοχή, με βέτο σε όλες τις αποφάσεις και με διαχωρισμό του FIR. Αποκορύφωμα της πρόκλησης, συνέχισε, είναι ότι ζητούν δικαιώματα ευρωπαίων πολιτών για τους Τούρκους υπηκόους, προτού η Τουρκία καταστεί μέλος της ΕΕ.
Εξάλλου, αρνητικά σχόλια για τις προτάσεις Ταλάτ διατυπώνει, το Σάββατο, σε αναλυτικό ρεπορτάζ για το περιεχόμενο τους η εφημερίδα «Πολίτης», η οποία υποστηρίζει σταθερά τις διαπραγματεύσεις και τις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης.
Στο σχετικό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ, με τίτλο «Βόμβα Ταλάτ στις εντατικές συνομιλίες», επισημαίνεται ότι «ομοσπονδία κατ' όνομα και συνομοσπονδία στην ουσία σκιαγραφεί το άτυπο έγγραφο της τουρκικής πλευράς για τη συνταγματική πτυχή».
Η εφημερίδα σημειώνει μεταξύ άλλων ότι το μόνο θετικό για την ε/κ πλευρά στο επτασέλιδο κείμενο 10 σημείων του κ. Ταλάτ είναι η αποδοχή από την τ/κ πλευρά της πρότασης Χριστόφια για εκλογή προέδρου κι αντιπροέδρου απευθείας από τους πολίτες με στάθμιση της ε/κ ψήφου στο 20% σε ό,τι αφορά την εκλογή Τ/Κ υποψηφίου.
«Οι υπόλοιπες πρόνοιες απέχουν κατά πολύ από τα ομοσπονδιακά πρότυπα, ευνοούν την ευρύτατη, σχεδόν κρατική, αυτονομία των πολιτειών και, ως εκ τούτου, χαρακτηρίζονται από έντονα συνομοσπονδιακά στοιχεία», προστίθεται στο δημοσίευμα.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top