Έντονη αντίδραση του πολιτικού κόσμου κατά ΑΚΕΛ
Το σύνολο του πολιτικού κόσμου αντέδρασε στις δηλώσεις του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού περί κέντρου υπόσκαψης του Προέδρου. Τον καλούν όλοι να αποκαλύψει ποιοι συνωμοτούν και κατά πόσο η κοινή αντίδραση είναι συνωμοσία.
ΑΝΤΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ
Εμείς γνωρίζουμε ότι και δημοσιογράφος στην Αθήνα έχει ρόλο στην όλη προσπάθεια
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, επανέλαβε για τρίτη φορά τις τελευταίες μέρες, στην πρωινή εκπομπή του «Σίγμα» Πρωτοσέλιδο με τον Παναγιώτη Δημόπουλο, ότι η σκληρή κριτική προς τον Πρόεδρο Χριστόφια έχει κέντρο συντονισμού, που στοχεύει τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος για την επίλυση του Κυπριακού. Γνωρίζουμε, είπε χαρακτηριστικά ο Άντρος Κυπριανού, ότι κάποιοι συντονίζονται για την κριτική που ασκούν καθημερινά για να πιέσουν τον Πρόεδρο να ενστερνιστεί τις απόψεις τους. Μάλιστα, υποστήριξε: «Εμείς γνωρίζουμε ότι και δημοσιογράφος στην Αθήνα έχει ρόλο στην όλη προσπάθεια». Στις πιεστικές ερωτήσεις του δημοσιογράφου να αποκαλύψει ποιοι και πώς συντονίζονται, απάντησε ότι: «Γνωρίζουμε τι γίνεται και θέλουμε να το πούμε για να ακουστεί, ώστε όλοι οι πρωταγωνιστές να ξέρουν ότι κατανοούμε τη στόχευση».
Σε ανάλογο τόνο μίλησε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, απαντώντας σε ερωτήσεις των πολιτικών συντακτών στην καθιερωμένη ενημέρωση του Τύπου. «Η κριτική προς τον Πρόεδρο είναι ομοιόμορφη και αυτό φαίνεται και μέσα από τις ίδιες τις δηλώσεις κάποιων. Ο κόσμος έχει αντίληψη και καταλαβαίνει τι γίνεται». Είναι φανερό ότι στις τοποθετήσεις του ΑΚΕΛ, αλλά και του περιβάλλοντος και του εκπροσώπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, υπάρχει έντονη δυσφορία για τον τρόπο με τον οποίο εκφράζεται μέρος του πολιτικού κόσμου της Κύπρου. Ο Πρόεδρος νιώθει ότι αδικείται από την κριτική που δέχεται στο Κυπριακό, γιατί ο ίδιος πιστεύει ότι αγωνίζεται σε σωστό πλαίσιο που συμφέρει την Κύπρο. Το έχει εκφράσει αυτό, άλλωστε, έμμεσα και άμεσα, σε εκ του προχείρου αναφορές του σε τελευταίες δηλώσεις του.
Δεν πρόκειται να φύγει από θέσεις αρχής διαβεβαίωσε και ενεργεί για να μην επικρίνεται η πλευρά μας διεθνώς ως αδιάλλακτη και αδιάφορη για επίλυση του προβλήματος, που ταλανίζει τον τόπο τα τελευταία 36 χρόνια. Ώς εδώ καλώς, όμως το κυνήγι μαγισσών δεν είναι τρόπος πολιτικής αντίδρασης, επισημαίνουν κορυφαία στελέχη των κομμάτων.
Ο Δημήτρης Συλλούρης προχωρεί ένα βήμα παρακάτω και τονίζει ότι η διαχείριση του εθνικού θέματος έγινε με λάθη και είναι υποχρέωση των πολιτικών δυνάμεων που διαφωνούν να συνεργαστούν και να συντονιστούν για να αποτρέψουν δυσμενή εξέλιξη, που θα παγιδεύει την πλευρά μας. Δυστυχώς, επισήμανε αυτό δεν το κατάφεραν οι πολιτικές δυνάμεις, που διαφωνούν με τις υποχωρήσεις που έγιναν. Είτε έχουν διγλωσσία στους χώρους που ανήκουν είτε δεν μπορούν να επιβάλουν την άποψή τους, είτε δεν επιμετρούν στην έκταση που πρέπει τους κινδύνους και παρουσιάζονται αναποφάσιστες. Προσωπικά, λέγει, ουδέποτε συντονίστηκα με κανένα για αυτά που λέω. Τοποθετούμαι έντονα, γιατί έτσι αντιλαμβάνεται το κόμμα μου τα τεκτενόμενα και προσπαθούμε να επιτύχουμε ευαισθητοποίηση για τα λάθη που έγιναν στη διαχείριση του εθνικού θέματος. Ευχής έργον θα ήταν να μπορούσε να υπάρξει στο Εθνικό σύγκλιση στους χειρισμούς που απαιτούνται. Όσον αφορά το ΑΚΕΛ, έτσι έμαθε να λειτουργεί: «Να αντιδρά με αυτό τον τρόπο σε όσους εκδηλώνουν διαφωνίες».
Τι απαντά ο Αρχιεπίσκοπος Θέσαμε το θέμα στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, γιατί κατά καιρούς κυκλοφόρησε στο πολιτικό προσκήνιο ότι κινεί τα νήματα αντίδρασης προς την κυρίαρχη άποψη διαχείρισης του Κυπριακού. Άλλωστε ο προκαθήμενος της Εκκλησίας, χωρίς να έχει πολιτικό χρώμα, είναι δέχτης καθημερινά της αγωνίας που αγγίζει πλατιά στρώματα του λαού. Διατηρεί μάλιστα στενή επαφή με την Ελλάδα, όπου διαμορφώνονται και εκεί έντονες αντιδράσεις για ό,τι έγινε στην περίοδο της διαπραγμάτευσης. Οι αντιδράσεις αυτές δεν έχουν καταστεί πολιτική γραμμή αλλά εκδηλώνονται σε αθρογραφία, ειδησεογραφία και στο χώρο προβληματισμού των ελλαδικών πολιτικών κομμάτων.
Για το θέμα των καταγγελιών του συντονισμού για σκληρή αρνητική κριτική προς τον Πρόεδρο, ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε: «Εγώ δεν συντονίζομαι από κανένα, είμαι ασυντόνιστος. Η γραμμή της Εκκλησίας είναι μία και αναλλοίωτη μέσα στους αιώνες και αφορά τη διατήρηση του Ελληνισμού και του χριστιανισμού στα ιερά χώματα της Κύπρου. Μακάρι να υπήρχε συντονισμός για όσους διαφωνούν και προσπαθούν να ανακόψουν τις καταστροφικές υποχωρήσεις που έγιναν, δυστυχώς όμως είναι όλοι ασυντόνιστοι. Δεν θέλω να μπλεκτώ σ’ αυτή τη διελκυστίνδα των δηλώσεων για το ποιος συντονίζει την κριτική που γίνεται στον Πρόεδρο, εμάς δεν μας αφορά το θέμα. Εμείς έχουμε την άποψή μας και τη λέμε καθαρά για να προφυλάσσουμε το λαό από κακοτοπιές. Αυτή είναι η γραμμή της Εκκλησίας και είναι πάντα η ίδια μέσα στους αιώνες. Να διατηρηθεί ο Ελληνισμός στα χώματα της Κύπρου και να είναι ελεύθερος να εκφράζει την πίστη και τις πεποιθήσεις του».
Σκληρή αντίδραση Γ. Ομήρου
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου απάντησε με έντονο τρόπο στις παρατηρήσεις του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ και του περίγυρου του Προέδρου για τα θέματα γραμμής στο Κυπριακό.
«Η καταφυγή σε συνωμοσιολογία και αόρατες δυνάμεις, που δήθεν συντονίζονται από σκοτεινά κέντρα, το μόνο που επιτυγχάνει είναι να δυναμιτίσει το πολιτικό κλίμα. Περαιτέρω εκτρέφει τα πολιτικά πάθη και σε τελική ανάλυση υπονομεύει τη λειτουργία της δημοκρατίας. Η ΕΔΕΚ απαξιεί καν να απαντήσει κατά πόσο εμπλέκεται ή όχι σε σενάρια συνωμοσιολογίας. Εν πάση περιπτώσει, η απόπειρα δαιμονοποίησης της πολιτικής συνεννόησης επί των κύριων θεμάτων και η δημιουργία κλίματος 'σιωπής των αμνών' απορρίπτεται κατηγορηματικά. Όσον αφορά το χειρισμό του εθνικού θέματος, εμείς λέμε ότι θα καταθέτουμε ευθαρσώς τις απόψεις μας εντός και εκτός του Εθνικού Συμβουλίου και θα κρατούμε ενήμερο το λαό για όλα τα εις γνώση μας τεκτενόμενα».
Η αντίδραση ΚαρογιάνΙδιαίτερη βαρύτητα έχει η απάντηση του προέδρου της Βουλής, Μάριου Καρογιάν, επί του θέματος. Το κόμμα του βρέθηκε τον τελευταίο καιρό στο μάτι του κυκλώνα με δηλώσεις του τύπου 'δεν δεχόμαστε αστυνόμευση από κανένα' του Νικόλα Παπαδόπουλου και άλλες αντιδράσεις που κάνουν τον κόσμο να διερωτάται πόσο σοβαρά είναι τα θέματα, για να προκαλούν τόσους μεγάλους κλυδωνισμούς στη συγκυβέρνηση.
Λέει ο Μάριος Καρογιάν σε δήλωσή του στη «Σ»: «Σε μια περίοδο, ιδιαίτερα κρίσιμη για το εθνικό μας θέμα, που επιβάλλεται όπως όλες οι συνιστώσες της πολιτικής ζωής του τόπου συμβάλουν στη διαμόρφωση συνθηκών που θα ενδυναμώσουν τις προοπτικές για εθνική συνεννόηση, ενότητα και συλλογικότητα, απόψεις και θεωρίες για πολιτικές συνωμοσίες προσφέρουν κακή υπηρεσία στον τόπο, την εθνική μας υπόθεση και την πολιτική ζωή.
Ο μόνος συντονισμός που όλοι πρέπει να επιδιώκουν σε αυτές τις τόσο κρίσιμες στιγμές είναι εκείνος που θα καταστήσει πιο ισχυρό το εσωτερικό μας μέτωπο. Να κρατήσει ισχυρό, παράλληλα, το πολιτικό μέτωπο, στην προσπάθεια απόκρουσης των τουρκικών μεθοδεύσεων και υπεράσπισης των δικαίων και των δικαιωμάτων του τόπου και του λαού μας. Για την επίτευξη ενός τέτοιου συντονισμού, βασικά προαπαιτούμενα είναι: Αλληλοσεβασμός, αλληλοεκτίμηση και ανοχή στις διάφορες απόψεις και θέσεις».
Κολοκασίδης: Ανήκουστο...
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Γιώργος Κολοκασίδης καταθέτει τη δική του άποψη για το θέμα: «Η δημοκρατία πλήττεται όχι μόνο από συνομωσίες αλλά και από αβάσιμη συνωμοσιολογία. Κάτι που είναι επιπρόσθετα απαράδεκτο είναι ότι ουσιαστικά κατηγοριοποιούνται οι επικρίνοντες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε μια ομάδα ατόμων που λαμβάνει οδηγίες από κάποιο αόρατο συντονιστή, όπως έχει ονομαστεί. Αυτή όλη η ιστορία καταλήγει να πλήξει την αυτονομία και την αξιοπιστία όλων αυτών που εκφράζουν επιφυλάξεις για τα πεπραγμένα του Προέδρου. Πράγμα ανήκουστο για όσους σέβονται τους όρους του δημοκρατικού διαλόγου και εντέλει τη δημοκρατία. Ως εκ τούτου, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ θα πρέπει άμεσα να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του. Διαφορετικά, οι ισχυρισμοί θα πρέπει να αποσυρθούν. Δεν είναι εποχή για να πυροβολείται η εθνική συνεννόηση. Ο Γ.Γ. ΑΚΕΛ δεν χρειάζεται να κοιτάξει μακριά για να βρει την αιτία για αυτή την ογκούμενη αντίδραση στους χειρισμούς του Προέδρου. Και αυτή δεν είναι άλλη από τα σφάλματα και οι γενναιόδωρες προσφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας».
Ο ΔΗΣΥ νουθετεί και ζητά στοιχεία
Βέβαια, κάποιος που γνωρίζει καταστάσεις εντός των κομμάτων εξ αρχής δεν σκέφτηκε τον ΔΗΣΥ για τις επικρίσεις του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ.
Ο ΔΗΣΥ ωστόσο και με δήλωση του Νίκου Αναστασιάδη κάκισε τη θέση του ΑΚΕΛ και του περιβάλλοντος του Προέδρου για τη σκληρή κριτική με αφορμή χειρισμούς στο Κυπριακό. Ο κ. Αναστασιάδης υπέδειξε στο ΑΚΕΛ να μιλήσει με ονόματα.
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του κόμματος Νίκο Αναστασιάδη, ερωτηθείς για το θέμα, δήλωσε: «Ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν ενεργεί και δεν έχει λόγους να ενεργεί υπογείως για σκοπούς άσκησης αντιπολίτευσης.
Αντιπολίτευση ασκούμε ανοικτά και φανερά. Αυτός είναι ο ρόλος στον οποίο ο λαός μας έχει τάξει και αυτό αποτελεί θεσμικό δικαίωμα και υποχρέωσή μας. Συνεπώς, θα συνεχίσουμε να ασκούμε τον αντιπολιτευτικό μας ρόλο με αξιοπιστία και υπευθυνότητα, είτε αυτό αρέσει στο ΑΚΕΛ είτε όχι. Καλά κάνει πάντως το κυβερνών κόμμα να πάψει να θεωρεί την όποια διαφορετική ή κριτική άποψη ως ύποπτη, ένοχη και υποβολιμαία. Αυτές οι νοοτροπίες δεν έχουν θέση σε μια σύγχρονη δημοκρατία. Και ας βρει τουλάχιστον το πολιτικό θάρρος ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ και να αναφέρει με σαφήνεια σε τι και σε ποιους αναφέρεται».
Εξηγήσεις ζητούν οι Οικολόγοι Οι Οικολόγοι λένε ότι κομματικά δεν μπορούν ποτέ να συντονιστούν με άλλους στις τοποθετήσεις τους. Έχουν ιδίαν άποψη για όλα τα θέματα και μιλούν ελεύθερα για αυτά που πιστεύουν. Η Γενική Γραμματέας του Κινήματος Ιωάννα Παναγιώτου σχολίασε τις δηλώσεις του Άντρου Κυπριανού: «Ακατανόητες οι δηλώσεις Άντρου Κυπριανού, Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, περί σκοτεινού κέντρου συντονισμού αντιπολιτευτικής εκστρατείας κατά του Προέδρου Χριστόφια.
Ο κ. Κυπριανού οφείλει να δώσει εξηγήσεις για τις συγκεκριμένες πληροφορίες που ο ίδιος λέει ότι κατέχει και αφορούν ένα κοινό κέντρο που κατευθύνει την κριτική για τους χειρισμούς του Προέδρου στο Κυπριακό, διαφορετικά παραμένει ανεπανόρθωτα εκτεθειμένος ενώπιον της κοινής γνώμης.
Η δικαιολογία που έδωσε από τηλεοράσεως ότι απλώς ήθελε να δώσει το μήνυμα ότι στο ΑΚΕΛ 'γνωρίζουν τι συμβαίνει' και ότι δεν θα δώσει ονόματα, τον αφήνει διπλά εκτεθειμένο.
Όλοι όσοι ανησυχούμε, όλοι όσοι έχουμε άποψη, όλοι όσοι δεν είμαστε χειροκροτητές, έχουμε μετατραπεί - στην αντίληψη του κάθε αριστερού ψηφοφόρου - σε ύποπτοι μιας μυστήριας συνομωσίας κατά του Προέδρου.
Ο κ. Κυπριανού απέκτησε τελευταία ειδικότητα στην αποκάλυψη συνωμοσιών. Πρόσφατα από το βήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων έκρινε σκόπιμο να αποκαλύψει συνωμοσία των ιστοσελίδων για φυσική εξόντωση του Προέδρου.
Τέτοιου είδους δηλώσεις υποβιβάζουν την πολιτική σε επίπεδο συκοφαντίας και προσβλητικού ψιθύρου σε μια εποχή που επιβάλλεται ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση.
Εάν ο Πρόεδρος αισθάνεται απομονωμένος, οφείλει να αναζητήσει τους λόγους και τις αιτίες στην πολιτική που ακολουθεί, στους ελιγμούς και τις 'γενναιόδωρες προσφορές' του, στη μονοκομματική διαχείριση του Κυπριακού και στην έλλειψη αναζήτησης συγκλίσεων (όχι μόνο με τον Ταλάτ) αλλά και με τις πολιτικές δυνάμεις.
Το σύνολο του πολιτικού κόσμου αντέδρασε στις δηλώσεις του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού περί κέντρου υπόσκαψης του Προέδρου. Τον καλούν όλοι να αποκαλύψει ποιοι συνωμοτούν και κατά πόσο η κοινή αντίδραση είναι συνωμοσία.
ΑΝΤΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ
Εμείς γνωρίζουμε ότι και δημοσιογράφος στην Αθήνα έχει ρόλο στην όλη προσπάθεια
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, επανέλαβε για τρίτη φορά τις τελευταίες μέρες, στην πρωινή εκπομπή του «Σίγμα» Πρωτοσέλιδο με τον Παναγιώτη Δημόπουλο, ότι η σκληρή κριτική προς τον Πρόεδρο Χριστόφια έχει κέντρο συντονισμού, που στοχεύει τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος για την επίλυση του Κυπριακού. Γνωρίζουμε, είπε χαρακτηριστικά ο Άντρος Κυπριανού, ότι κάποιοι συντονίζονται για την κριτική που ασκούν καθημερινά για να πιέσουν τον Πρόεδρο να ενστερνιστεί τις απόψεις τους. Μάλιστα, υποστήριξε: «Εμείς γνωρίζουμε ότι και δημοσιογράφος στην Αθήνα έχει ρόλο στην όλη προσπάθεια». Στις πιεστικές ερωτήσεις του δημοσιογράφου να αποκαλύψει ποιοι και πώς συντονίζονται, απάντησε ότι: «Γνωρίζουμε τι γίνεται και θέλουμε να το πούμε για να ακουστεί, ώστε όλοι οι πρωταγωνιστές να ξέρουν ότι κατανοούμε τη στόχευση».
Σε ανάλογο τόνο μίλησε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, απαντώντας σε ερωτήσεις των πολιτικών συντακτών στην καθιερωμένη ενημέρωση του Τύπου. «Η κριτική προς τον Πρόεδρο είναι ομοιόμορφη και αυτό φαίνεται και μέσα από τις ίδιες τις δηλώσεις κάποιων. Ο κόσμος έχει αντίληψη και καταλαβαίνει τι γίνεται». Είναι φανερό ότι στις τοποθετήσεις του ΑΚΕΛ, αλλά και του περιβάλλοντος και του εκπροσώπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, υπάρχει έντονη δυσφορία για τον τρόπο με τον οποίο εκφράζεται μέρος του πολιτικού κόσμου της Κύπρου. Ο Πρόεδρος νιώθει ότι αδικείται από την κριτική που δέχεται στο Κυπριακό, γιατί ο ίδιος πιστεύει ότι αγωνίζεται σε σωστό πλαίσιο που συμφέρει την Κύπρο. Το έχει εκφράσει αυτό, άλλωστε, έμμεσα και άμεσα, σε εκ του προχείρου αναφορές του σε τελευταίες δηλώσεις του.
Δεν πρόκειται να φύγει από θέσεις αρχής διαβεβαίωσε και ενεργεί για να μην επικρίνεται η πλευρά μας διεθνώς ως αδιάλλακτη και αδιάφορη για επίλυση του προβλήματος, που ταλανίζει τον τόπο τα τελευταία 36 χρόνια. Ώς εδώ καλώς, όμως το κυνήγι μαγισσών δεν είναι τρόπος πολιτικής αντίδρασης, επισημαίνουν κορυφαία στελέχη των κομμάτων.
Ο Δημήτρης Συλλούρης προχωρεί ένα βήμα παρακάτω και τονίζει ότι η διαχείριση του εθνικού θέματος έγινε με λάθη και είναι υποχρέωση των πολιτικών δυνάμεων που διαφωνούν να συνεργαστούν και να συντονιστούν για να αποτρέψουν δυσμενή εξέλιξη, που θα παγιδεύει την πλευρά μας. Δυστυχώς, επισήμανε αυτό δεν το κατάφεραν οι πολιτικές δυνάμεις, που διαφωνούν με τις υποχωρήσεις που έγιναν. Είτε έχουν διγλωσσία στους χώρους που ανήκουν είτε δεν μπορούν να επιβάλουν την άποψή τους, είτε δεν επιμετρούν στην έκταση που πρέπει τους κινδύνους και παρουσιάζονται αναποφάσιστες. Προσωπικά, λέγει, ουδέποτε συντονίστηκα με κανένα για αυτά που λέω. Τοποθετούμαι έντονα, γιατί έτσι αντιλαμβάνεται το κόμμα μου τα τεκτενόμενα και προσπαθούμε να επιτύχουμε ευαισθητοποίηση για τα λάθη που έγιναν στη διαχείριση του εθνικού θέματος. Ευχής έργον θα ήταν να μπορούσε να υπάρξει στο Εθνικό σύγκλιση στους χειρισμούς που απαιτούνται. Όσον αφορά το ΑΚΕΛ, έτσι έμαθε να λειτουργεί: «Να αντιδρά με αυτό τον τρόπο σε όσους εκδηλώνουν διαφωνίες».
Τι απαντά ο Αρχιεπίσκοπος Θέσαμε το θέμα στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, γιατί κατά καιρούς κυκλοφόρησε στο πολιτικό προσκήνιο ότι κινεί τα νήματα αντίδρασης προς την κυρίαρχη άποψη διαχείρισης του Κυπριακού. Άλλωστε ο προκαθήμενος της Εκκλησίας, χωρίς να έχει πολιτικό χρώμα, είναι δέχτης καθημερινά της αγωνίας που αγγίζει πλατιά στρώματα του λαού. Διατηρεί μάλιστα στενή επαφή με την Ελλάδα, όπου διαμορφώνονται και εκεί έντονες αντιδράσεις για ό,τι έγινε στην περίοδο της διαπραγμάτευσης. Οι αντιδράσεις αυτές δεν έχουν καταστεί πολιτική γραμμή αλλά εκδηλώνονται σε αθρογραφία, ειδησεογραφία και στο χώρο προβληματισμού των ελλαδικών πολιτικών κομμάτων.
Για το θέμα των καταγγελιών του συντονισμού για σκληρή αρνητική κριτική προς τον Πρόεδρο, ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε: «Εγώ δεν συντονίζομαι από κανένα, είμαι ασυντόνιστος. Η γραμμή της Εκκλησίας είναι μία και αναλλοίωτη μέσα στους αιώνες και αφορά τη διατήρηση του Ελληνισμού και του χριστιανισμού στα ιερά χώματα της Κύπρου. Μακάρι να υπήρχε συντονισμός για όσους διαφωνούν και προσπαθούν να ανακόψουν τις καταστροφικές υποχωρήσεις που έγιναν, δυστυχώς όμως είναι όλοι ασυντόνιστοι. Δεν θέλω να μπλεκτώ σ’ αυτή τη διελκυστίνδα των δηλώσεων για το ποιος συντονίζει την κριτική που γίνεται στον Πρόεδρο, εμάς δεν μας αφορά το θέμα. Εμείς έχουμε την άποψή μας και τη λέμε καθαρά για να προφυλάσσουμε το λαό από κακοτοπιές. Αυτή είναι η γραμμή της Εκκλησίας και είναι πάντα η ίδια μέσα στους αιώνες. Να διατηρηθεί ο Ελληνισμός στα χώματα της Κύπρου και να είναι ελεύθερος να εκφράζει την πίστη και τις πεποιθήσεις του».
Σκληρή αντίδραση Γ. Ομήρου
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου απάντησε με έντονο τρόπο στις παρατηρήσεις του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ και του περίγυρου του Προέδρου για τα θέματα γραμμής στο Κυπριακό.
«Η καταφυγή σε συνωμοσιολογία και αόρατες δυνάμεις, που δήθεν συντονίζονται από σκοτεινά κέντρα, το μόνο που επιτυγχάνει είναι να δυναμιτίσει το πολιτικό κλίμα. Περαιτέρω εκτρέφει τα πολιτικά πάθη και σε τελική ανάλυση υπονομεύει τη λειτουργία της δημοκρατίας. Η ΕΔΕΚ απαξιεί καν να απαντήσει κατά πόσο εμπλέκεται ή όχι σε σενάρια συνωμοσιολογίας. Εν πάση περιπτώσει, η απόπειρα δαιμονοποίησης της πολιτικής συνεννόησης επί των κύριων θεμάτων και η δημιουργία κλίματος 'σιωπής των αμνών' απορρίπτεται κατηγορηματικά. Όσον αφορά το χειρισμό του εθνικού θέματος, εμείς λέμε ότι θα καταθέτουμε ευθαρσώς τις απόψεις μας εντός και εκτός του Εθνικού Συμβουλίου και θα κρατούμε ενήμερο το λαό για όλα τα εις γνώση μας τεκτενόμενα».
Η αντίδραση ΚαρογιάνΙδιαίτερη βαρύτητα έχει η απάντηση του προέδρου της Βουλής, Μάριου Καρογιάν, επί του θέματος. Το κόμμα του βρέθηκε τον τελευταίο καιρό στο μάτι του κυκλώνα με δηλώσεις του τύπου 'δεν δεχόμαστε αστυνόμευση από κανένα' του Νικόλα Παπαδόπουλου και άλλες αντιδράσεις που κάνουν τον κόσμο να διερωτάται πόσο σοβαρά είναι τα θέματα, για να προκαλούν τόσους μεγάλους κλυδωνισμούς στη συγκυβέρνηση.
Λέει ο Μάριος Καρογιάν σε δήλωσή του στη «Σ»: «Σε μια περίοδο, ιδιαίτερα κρίσιμη για το εθνικό μας θέμα, που επιβάλλεται όπως όλες οι συνιστώσες της πολιτικής ζωής του τόπου συμβάλουν στη διαμόρφωση συνθηκών που θα ενδυναμώσουν τις προοπτικές για εθνική συνεννόηση, ενότητα και συλλογικότητα, απόψεις και θεωρίες για πολιτικές συνωμοσίες προσφέρουν κακή υπηρεσία στον τόπο, την εθνική μας υπόθεση και την πολιτική ζωή.
Ο μόνος συντονισμός που όλοι πρέπει να επιδιώκουν σε αυτές τις τόσο κρίσιμες στιγμές είναι εκείνος που θα καταστήσει πιο ισχυρό το εσωτερικό μας μέτωπο. Να κρατήσει ισχυρό, παράλληλα, το πολιτικό μέτωπο, στην προσπάθεια απόκρουσης των τουρκικών μεθοδεύσεων και υπεράσπισης των δικαίων και των δικαιωμάτων του τόπου και του λαού μας. Για την επίτευξη ενός τέτοιου συντονισμού, βασικά προαπαιτούμενα είναι: Αλληλοσεβασμός, αλληλοεκτίμηση και ανοχή στις διάφορες απόψεις και θέσεις».
Κολοκασίδης: Ανήκουστο...
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Γιώργος Κολοκασίδης καταθέτει τη δική του άποψη για το θέμα: «Η δημοκρατία πλήττεται όχι μόνο από συνομωσίες αλλά και από αβάσιμη συνωμοσιολογία. Κάτι που είναι επιπρόσθετα απαράδεκτο είναι ότι ουσιαστικά κατηγοριοποιούνται οι επικρίνοντες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε μια ομάδα ατόμων που λαμβάνει οδηγίες από κάποιο αόρατο συντονιστή, όπως έχει ονομαστεί. Αυτή όλη η ιστορία καταλήγει να πλήξει την αυτονομία και την αξιοπιστία όλων αυτών που εκφράζουν επιφυλάξεις για τα πεπραγμένα του Προέδρου. Πράγμα ανήκουστο για όσους σέβονται τους όρους του δημοκρατικού διαλόγου και εντέλει τη δημοκρατία. Ως εκ τούτου, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ θα πρέπει άμεσα να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του. Διαφορετικά, οι ισχυρισμοί θα πρέπει να αποσυρθούν. Δεν είναι εποχή για να πυροβολείται η εθνική συνεννόηση. Ο Γ.Γ. ΑΚΕΛ δεν χρειάζεται να κοιτάξει μακριά για να βρει την αιτία για αυτή την ογκούμενη αντίδραση στους χειρισμούς του Προέδρου. Και αυτή δεν είναι άλλη από τα σφάλματα και οι γενναιόδωρες προσφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας».
Ο ΔΗΣΥ νουθετεί και ζητά στοιχεία
Βέβαια, κάποιος που γνωρίζει καταστάσεις εντός των κομμάτων εξ αρχής δεν σκέφτηκε τον ΔΗΣΥ για τις επικρίσεις του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ.
Ο ΔΗΣΥ ωστόσο και με δήλωση του Νίκου Αναστασιάδη κάκισε τη θέση του ΑΚΕΛ και του περιβάλλοντος του Προέδρου για τη σκληρή κριτική με αφορμή χειρισμούς στο Κυπριακό. Ο κ. Αναστασιάδης υπέδειξε στο ΑΚΕΛ να μιλήσει με ονόματα.
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του κόμματος Νίκο Αναστασιάδη, ερωτηθείς για το θέμα, δήλωσε: «Ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν ενεργεί και δεν έχει λόγους να ενεργεί υπογείως για σκοπούς άσκησης αντιπολίτευσης.
Αντιπολίτευση ασκούμε ανοικτά και φανερά. Αυτός είναι ο ρόλος στον οποίο ο λαός μας έχει τάξει και αυτό αποτελεί θεσμικό δικαίωμα και υποχρέωσή μας. Συνεπώς, θα συνεχίσουμε να ασκούμε τον αντιπολιτευτικό μας ρόλο με αξιοπιστία και υπευθυνότητα, είτε αυτό αρέσει στο ΑΚΕΛ είτε όχι. Καλά κάνει πάντως το κυβερνών κόμμα να πάψει να θεωρεί την όποια διαφορετική ή κριτική άποψη ως ύποπτη, ένοχη και υποβολιμαία. Αυτές οι νοοτροπίες δεν έχουν θέση σε μια σύγχρονη δημοκρατία. Και ας βρει τουλάχιστον το πολιτικό θάρρος ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ και να αναφέρει με σαφήνεια σε τι και σε ποιους αναφέρεται».
Εξηγήσεις ζητούν οι Οικολόγοι Οι Οικολόγοι λένε ότι κομματικά δεν μπορούν ποτέ να συντονιστούν με άλλους στις τοποθετήσεις τους. Έχουν ιδίαν άποψη για όλα τα θέματα και μιλούν ελεύθερα για αυτά που πιστεύουν. Η Γενική Γραμματέας του Κινήματος Ιωάννα Παναγιώτου σχολίασε τις δηλώσεις του Άντρου Κυπριανού: «Ακατανόητες οι δηλώσεις Άντρου Κυπριανού, Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, περί σκοτεινού κέντρου συντονισμού αντιπολιτευτικής εκστρατείας κατά του Προέδρου Χριστόφια.
Ο κ. Κυπριανού οφείλει να δώσει εξηγήσεις για τις συγκεκριμένες πληροφορίες που ο ίδιος λέει ότι κατέχει και αφορούν ένα κοινό κέντρο που κατευθύνει την κριτική για τους χειρισμούς του Προέδρου στο Κυπριακό, διαφορετικά παραμένει ανεπανόρθωτα εκτεθειμένος ενώπιον της κοινής γνώμης.
Η δικαιολογία που έδωσε από τηλεοράσεως ότι απλώς ήθελε να δώσει το μήνυμα ότι στο ΑΚΕΛ 'γνωρίζουν τι συμβαίνει' και ότι δεν θα δώσει ονόματα, τον αφήνει διπλά εκτεθειμένο.
Όλοι όσοι ανησυχούμε, όλοι όσοι έχουμε άποψη, όλοι όσοι δεν είμαστε χειροκροτητές, έχουμε μετατραπεί - στην αντίληψη του κάθε αριστερού ψηφοφόρου - σε ύποπτοι μιας μυστήριας συνομωσίας κατά του Προέδρου.
Ο κ. Κυπριανού απέκτησε τελευταία ειδικότητα στην αποκάλυψη συνωμοσιών. Πρόσφατα από το βήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων έκρινε σκόπιμο να αποκαλύψει συνωμοσία των ιστοσελίδων για φυσική εξόντωση του Προέδρου.
Τέτοιου είδους δηλώσεις υποβιβάζουν την πολιτική σε επίπεδο συκοφαντίας και προσβλητικού ψιθύρου σε μια εποχή που επιβάλλεται ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση.
Εάν ο Πρόεδρος αισθάνεται απομονωμένος, οφείλει να αναζητήσει τους λόγους και τις αιτίες στην πολιτική που ακολουθεί, στους ελιγμούς και τις 'γενναιόδωρες προσφορές' του, στη μονοκομματική διαχείριση του Κυπριακού και στην έλλειψη αναζήτησης συγκλίσεων (όχι μόνο με τον Ταλάτ) αλλά και με τις πολιτικές δυνάμεις.
Δημοσίευση σχολίου