GuidePedia

0
Δραματικές αλλαγές, αν η μέση θερμοκρασία στον πλανήτη μας ανέβει κατά δύο βαθμούς Κελσίου .
Σε 20 χρόνια από σήμερα, οι μέρες καύσωνα στην Ελλάδα θα είναι περισσότερες. Οι βροχές θα λιγοστέψουν, θα μειωθεί σημαντικά η απόδοση καλλιεργειών κυρίως σε φρούτα και λαχανικά λόγω έλλειψης νερού, ενώ οι πυρκαγιές που θα ξεσπούν ολοένα και συχνότερα θα απειλούν με αφανισμό τα δάση που θα έχουν απομείνει...... Η αλλαγή στο κλίμα του πλανήτη μας, που έχει ήδη αρχίσει, δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη τη λεκάνη της Μεσογείου και τη χώρα μας. Εφόσον επιβεβαιωθεί η μετριοπαθής εκτίμηση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή (ΙΡCC) ότι η μέση θερμοκρασία στον πλανήτη μας θα ανέβει τουλάχιστον κατά 2 βαθμούς Κελσίου τις προσεχείς δεκαετίες, τότε τα οικοσυστήματα σε όλη τη Γη και βεβαίως στη γειτονιά μας θα υποστούν δραματικές αλλαγές.
Οι Έλληνες ειδικοί που έλαβαν υπ΄ όψιν τους την εκτίμηση του ΙΡCC επιχείρησαν να διαπιστώσουν τις αλλαγές που θα επέλθουν στον αέρα και στο έδαφος της χώρας, επηρεάζοντας τη ζωή των κατοίκων της, αλλά και των εκατομμυρίων τουριστών. Έτσι λοιπόν, η έρευνα που ολοκλήρωσαν πρόσφατα οι επιστήμονες από το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Αστεροσκοπείου Αθηνών με επικεφαλής τον δρ Χρήστο Γιαννακόπουλο σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, της Φλωρεντίας και της Ίστ Άνγκλια της Βρετανίας, προβλέπει κατ΄ αρχάς ότι τη χρονική περίοδο από το 2031 μέχρι το 2060 η μέγιστη θερμοκρασία στη διάρκεια του καλοκαιριού θα είναι κατά 4 βαθμούς Κελσίου μεγαλύτερη από σήμερα.

Ζέστη και τον χειμώνα. Η ζέστη θα
είναι αισθητή και στη διάρκεια των άλλων εποχών τού έτους, καθώς το φθινόπωρο η μέγιστη θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 2 βαθμούς Κελσίου, ενώ την άνοιξη και τον χειμώνα η άνοδος στη θερμοκρασία του υδραργύρου δεν θα ξεπεράσει τους 2 βαθμούς Κελσίου. «Η μελέτη που πραγματοποιήσαμε έγινε με τη βοήθεια δεδομένων του παγκόσμιου κλιματικού μοντέλου ΗadCΜ3Q, του Γραφείου Μετεωρολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου και ένα από τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτει σε ό,τι αφορά την Ελλάδα είναι η τάση για αύξηση των ημερών με μέγιστη θερμοκρασία άνω των 35 βαθμών Κελσίου (καύσωνα) έως και κατά έναν μήνα στην ενδοχώρα και κατά δύο εβδομάδες στις παράκτιες περιοχές», λέει η δρ Έφη Κωστοπούλου από το Αστεροσκοπείο Αθηνών που συμμετείχε στην έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στην Επιστημονική Επιθεώρηση «Global and Ρlanetary Change».

Καθώς η αύξηση της ζέστης θα είναι αισθητή και τους χειμερινούς μήνες, θα σημειωθεί ταυτόχρονη μείωση των ημερών με παγετό, που παρατηρούνται κυρίως στις ηπειρωτικές και ορεινές περιοχές της χώρας μας. Παράλληλα, οι ατμοσφαιρικές διαταραχές θα επηρεάσουν την ποσότητα των βροχοπτώσεων πάνω από τον Ελλαδικό χώρο και εκτιμάται ότι η ετήσια μείωσή τους θα αγγίξει τουλάχιστον το 10%.

Απώλειες στις σοδειές. Αυτομάτως, το πλήγμα που θα δεχτούν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργούμενων εκτάσεων από την αυξανόμενη ζήτηση νερού για αρδευτικούς σκοπούς θα είναι μεγάλο. Οι Έλληνες και ξένοι ειδικοί εκτιμούν ότι την κρίσιμη 30ετία μέχρι το 2060 η ζήτηση υδάτινων αποθεμάτων για άρδευση θα αυξηθεί κατά 40% σε σχέση με σήμερα, γεγονός που σημαίνει ότι αυτές οι επιπλέον ποσότητες ίσως και να μην είναι διαθέσιμες. Αυτό θα σημάνει μεγάλη απώλεια στις σοδειές, καθώς και έλλειψη διατροφικών προϊόντων, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, τα οποία βάζουμε καθημερινά στο τραπέζι μας.

Ένας ακόμη παράγοντας, εκτός από την έλλειψη νερού, που μπορεί να οδηγήσει στον μαρασμό της σοδειάς είναι οι ρύποι στο έδαφος, όπως το λεγόμενο «κακό» όζον.



Θα μειωθεί σημαντικά η απόδοση καλλιεργειών σε φρούτα και λαχανικά λόγω έλλειψης νερού

Θα αυξηθεί το αίσθημα δυσφορίας

Όλες αυτές οι αλλαγές στον καιρό θα αυξήσουν το αίσθημα δυσφορίας των κατοίκων, ιδίως στα πυκνοκατοικημένα αστικά κέντρα της χερσαίας Ελλάδας, όμως η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο εξαιτίας των αυξημένων ενεργειακών αναγκών, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, για τον κλιματισμό των σπιτιών και των κτιρίων. Οι ειδικοί επισημαίνουν στην έρευνά τους ότι ο περιορισμένος όγκος των αποθεμάτων νερού θα μειώσει την παραγωγή ενέργειας από τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, αλλά και από τις συμβατικές μονάδες παραγωγής ενέργειας που χρειάζονται το νερό για την ψύξη και τη λειτουργία των τουρμπίνων τους.

Ο βαθμός λειτουργίας των κλιματιστικών, που αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα τις επόμενες δεκαετίες κυρίως στα πυκνοκατοικημένα αστικά κέντρα, θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της εξωτερικής θερμοκρασίας, με αποτέλεσμα η ζήτηση για ψύξη των εσωτερικών χώρων να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο. Όμως εκείνη την εποχή θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα έχουν αναπτυχθεί και εξελιχθεί τεχνολογίες για την εκμετάλλευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική.


Απειλούνται με αφανισμό τα δάση που έχουν μείνει

O κίνδυνος για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών θα αυξηθεί τις επόμενες δεκαετίες, καθώς θα αυξηθεί κατά 2 με 6 εβδομάδες η κρίσιμη χρονικά περίοδος κατά την οποία ξεσπούν πυρκαγιές. Οι δασικές εκτάσεις στη χώρα μας εκτιμάται ότι θα επηρεαστούν από την άνοδο της θερμοκρασίας του αέρα, η οποία θα μειώσει τα επίπεδα υγρασίας στους κορμούς των δέντρων, με αποτέλεσμα να ευνοείται η πρόκληση της φωτιάς. Τέτοια φαινόμενα ίσως να είναι εντονότερα σε περιοχές της χώρας όπου οι βροχοπτώσεις θα παρουσιάσουν μείωση. Σε πολλούς από τους Εθνικούς Δρυμούς της χώρας οι μέγιστες θερμοκρασίες το καλοκαίρι θα αυξηθούν από 1 μέχρι και 2 βαθμούς Κελσίου. Η αύξηση αυτή εκτιμάται ότι θα γίνει αισθητή σε περιοχές όπως ο Βίκος (93.000 στρέμματα), η Πίνδος στην περιοχή των Ιωαννίνων (36.000

στρέμματα), ο Όλυμπος (40.000

στρέμματα) και η Οίτη (30.000

στρέμματα). Οι μεγάλες δασικές εκτάσεις της χώρας μας θα επηρεαστούν και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς η ελάχιστη θερμοκρασία θα είναι μεγαλύτερη κατά τουλάχιστον 1 βαθμό Κελσίου.


Πλήγμα και στον τουρισμό

Oι τροπικές νύχτες θα αυξηθούν μετά το 2031 και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας θα φθάσουν ή και θα ξεπεράσουν σε αριθμό τις 30 κατά τη διάρκεια του έτους. Τροπικές είναι οι νύχτες κατά τις οποίες η θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη από 20 βαθμούς Κελσίου. Το φαινόμενο αυτό θα παρατηρηθεί και στις παράκτιες και νησιώτικες περιοχές, των οποίων η οικονομία στηρίζεται εν πολλοίς στον τουρισμό. Σύμφωνα με τους Έλληνες και ξένους επιστήμονες, η άνοδος της μέγιστης θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς Κελσίου στη διάρκεια του καλοκαιριού ίσως αποτρέψει πολλούς τουρίστες να επισκεφθούν την Ελλάδα. Όμως το γεγονός αυτό μπορεί να έχει και ευεργετικές συνέπειες, καθώς η τουριστική περίοδος μπορεί να παραταθεί από την άνοιξη μέχρι και το τέλος του φθινοπώρου λόγω του ζεστού καιρού. Σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα, ο αριθμός των τροπικών νυχτών αναμένεται να αγγίξει τις 30 σε κάθε περιοχή της χώρας ανά έτος, ενώ δεν αποκλείεται να αγγίξει και τις 40 σε συγκεκριμένα γεωγραφικά διαμερίσματα, όπως η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top