GuidePedia

0
Ομόφωνο ψήφισμα υπέρ του πυρηνικού αφοπλισμού υιοθέτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο συνεδρίασε υπό την προεδρία του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.
Το ψήφισμα καλεί τη διεθνή κοινότητα να εντείνει τις προσπάθειες για ανάσχεση της διάδοσης πυρηνικών όπλων, να προωθήσει τον αφοπλισμό και να μειώσει τον κίνδυνο από την "πυρηνική τρομοκρατία".
Στο ψήφισμα δεν γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένες χώρες, ωστόσο θεωρείται ότι η υιοθέτησή του έρχεται να στηρίξει παλαιότερα ψηφίσματα σε σχέση με τα πυρηνικά προγράμματα του Ιράν και της Β. Κορέας - τις δύο χώρες που η Δύση θεωρεί τις μεγαλύτερες απειλές.....
"Το ιστορικό ψήφισμα που υιοθετήσαμε αντικατοπτρίζει την κοινή μας δέσμευση να προωθήσουμε το στόχο για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα" δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος προήδρευσε στη συνεδρίαση.
Ο ίδιος τόνισε ότι το ψήφισμα θα δοκιμαστεί ήδη μέσα στην επόμενη χρονιά. "Η επόμενη χρονιά θα είναι κρίσιμη για να διαπιστώσουμε αν αυτό το ψήφισμα και οι γενικότερες προσπάθειές μας ενάντια στη διάδοση των πυρηνικών θα έχουν επιτυχία" δήλωσε.
Ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε επίσης την δέσμευση των ΗΠΑ για μία νέα στρατηγική συμφωνία με τη Ρωσία για μείωση των εξοπλισμών. "Αν και αποφύγαμε τον πυρηνικό εφιάλτη κατά τον Ψυχρό Πόλεμο, αντιμετωπίζουμε τώρα διάδοση των όπλων, κάτω από το πρίσμα νέας στόχευσης και μεγαλύτερης πολυπλοκότητας, που απαιτεί νέες προσεγγίσεις (...) Ένα πυρηνικό χτύπημα σε μία μεγάλη πόλη όπως η Νέα Υόρκη, η Μόσχα ή το Τόκιο θα έχει σαν αποτέλεσμα χιλιάδες νεκρούς" δήλωσε ο Ομπάμα.
Ρεπορτάζ του ITN

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών χαιρέτισε την εξέλιξη και χαρακτήρισε το ψήφισμα, "μία καινούρια αρχή για ένα διαφορετικό μέλλον".

Στο μεταξύ ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν και ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, κάλεσαν το Ιράν και τη Β. Κορέα να απόσχουν από πυρηνικές δραστηριότητες και κάλεσαν για αυστηρές κυρώσεις.

H θέση του Ιράν

Στο μεταξύ η αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ, ανακοίνωσε ότι το Ιράν έχει δεσμευτεί στη μη διάδοση των πυρηνικών, πιστεύει όμως ότι διαπραγματεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη θα είναι επιτυχείς μόνον αν "τα παράνομα αιτήματα" αποσυρθούν.

"Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν επαναλαμβάνει την ετοιμότητά της να δεσμευτεί σε σοβαρές και εποικοδομητικές διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη", αναφέρει η αποστολή σε ανακοίνωση της μετά τη συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

"Ταυτόχρονα, πιστεύουμε ότι ως προαπαιτούμενο για την επιτυχία στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις, θα πρέπει να εγκαταλειφθούν τα μάταια και παράνομα αιτήματα των περασμένων ετών που αποδείχτηκε ότι δεν είναι χρήσιμα", αναφέρεται ακόμη.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top