GuidePedia

0
Άστραψε και βρόντησε ο Muammar Gaddafi κατά την πρώτη ομιλία του στη Σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Επί μία ώρα, ο Λίβυος ηγέτης Muammar Gaddafi, εξαπέλυε σφοδρή επίθεση στον Οργανισμό λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για «συμβούλιο Τρομοκρατίας».
Όπως είπε, το Συμβούλιο επέτρεψε να γίνουν τόσοι πολλοί πόλεμοι από το 1945, και πλέον πρέπει να ανασυγκροτηθεί.
Στην πρώτη του εμφάνιση στον κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ο Gaddafi, κρατώντας με το ένα χέρι του ψηλά ένα αντίγραφο του καταστατικού χάρτη του Οργανισμού, είπε ότι η Δύση πρέπει να πληρώσει περίπου 7,77 τρισ. Δολάρια στην Αφρική σε αντάλλαγμα για τον αποικισμό.
Ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης των ΗΠΑ, όπως η Hillary Clinton και η πρέσβειρα Susan Rice, αποχώρησαν από την αίθουσα πριν καν ο Λίβυος ηγέτης αρχίσει την ομιλία του....
«Είμαι εδώ για να επαναδιαβεβαιώσω το καταστατικό του ΟΗΕ, όχι για να το σκίσω. Καλώ κάθε έθνος εδώ να στηρίξει τις παγκόσμιες αρχές», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός Gordon Brown απαντώντας έτσι στον Gaddafi.
Και ενώ όλα αυτά συνέβαιναν μέσα στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών, έξω από αυτό, συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας στο Lockerbie το 1988, όπου πέθαναν 270 άνθρωποι, διαδήλωναν για την παρουσία του συνταγματάρχη Gaddafi.
Μαζί τους συμπορεύθηκαν και άτομα που επλήγησαν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, αλλά και συγγενείς θυμάτων της βίας του IRA στη Βόρεια Ιρλανδία. Ο Gaddafi απαίτησε να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του Συμβουλίου των Η.Ε. και κατήγγειλε το γεγονός ότι το απαρτίζουν μόνο πέντε χώρες.
«Οι υπερδυνάμεις έχουν ενδιαφέροντα και χρησιμοποιούν την εξουσία του ΟΗΕ για να τα προστατέψουν. Ο τρίτος κόσμος είναι τρομοκρατημένος, τρομοκρατείται και ζει στο φόβο», είπε ο Gaddafi.
Όπως ανέφερε, ο συνταγματάρχης Gaddafi μίλησε εκ μέρους των 1.000 αφρικανικών βασιλείων. Ωστόσο, ο Gaddafi είχε μόνο καλά λόγια να πει για τον Barack Obama, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι μακάρι να ήταν πρόεδρος για πάντα.
Ηχηρό παρών έδωσε ο Λίβυος πρόεδρος Καντάφι στην Νέα Υόρκη, όπου παρευρίσκεται για τη συνέλευση του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με γερμανικό πρακτορείο, ο Λίβυος ηγέτης πήρε ένα στυλό και έγραψε στο κάθισμα του στο κτίριο του ΟΗΕ τόσο στα αγγλικά όσο και στα αραβικά: «Είμαστε εδώ», ενώ μία μέρα νωρίτερα εμποδίστηκε από τους άνδρες ασφαλείας να στήσει την σκηνή του, στην οποία διαμένει κατά τις επίσημες επισκέψεις του, στο Σέντραλ Παρκ.
Θυμίζουμε ότι είναι η πρώτη φορά που ο Καντάφι επισκέπτεται τις ΗΠΑ, καθώς και η πρώτη φορά που θα μιλήσει στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στα 40 χρόνια που κυβερνάει την Λιβύη.
Βοηθήστε μας να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις. Μόνοι μας δεν μπορούμε. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην παρθενική του ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Την παράσταση, πάντως, την έκλεψε- ή μάλλον την έδωσε- ένας άλλος πρωτοεμφανιζόμενος: ο Μουαμάρ Καντάφι.
«Αυτοί που επέκριναν την Αμερική επειδή δρούσε μονομερώς, δεν μπορούν να κάθονται τώρα να περιμένουν να επιλύσει μόνη της τα προβλήματα», δήλωσε ο Ομπάμα ενώπιον 100 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, θέλοντας να δείξει για μια ακόμα φορά πως η εποχή της «καουμπόι διπλωματίας» του Τζορτζ Μπους έχει παρέλθει. Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο Ομπάμα αναφέρθηκε σε όλα τα «καυτά» προβλήματα του πλανήτη, από τα πυρηνικά προγράμματα του Ιράν και της Βόρειας Κορέας, μέχρι την ισραηλινοπαλαι- στινιακή διαμάχη και τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Μόνιμη επωδός, η πολυμέρεια καθώς και το όραμα ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα: «Έχουμε αναζητήσει- στα λόγια και τις πράξεις- μια νέα περίοδο συνεργασίας με τη διεθνή κοινότητα. Είναι ώρα για όλους μας να αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί για μια παγκόσμια απάντηση στις παγκόσμιες προκλήσεις».
Έφυγαν από την αίθουσα
Ο Αμερικανός πρόεδρος χειροκροτήθηκε θερμά, δεν κατάφερε εντούτοις να σηκώσει το κοινό όρθιο. Απεναντίας, ο ηγέτης που τον ακολούθησε στο βήμα (χωρίς να διασταυρωθούν οι δρόμοι τους) κατάφερε να... διώξει πολλούς από την αίθουσα: 95 λεπτά διήρκεσε η παρθενική ομιλία του Καντάφι στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προκαλώντας χάος στο πρόγραμμα, αφού ο κάθε ηγέτης έχει θεωρητικά μόλις 15 λεπτά στη διάθεσή του. Ο Καντάφι μίλησε για όλα, εκτός από την υπόθεση της απελευθέρωσης του βομβιστή του Λόκερμπι από τη Σκωτία, που προσείλκυσε πολλούς διαδηλωτές διαμαρτυρίας έξω από την έδρα του ΟΗΕ. Μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε το Συμβούλιο Ασφαλείας «Συμβούλιο Τρομοκρατίας», κατηγόρησε τις μεγάλες δυνάμεις που συμμετέχουν σε αυτό ότι προδίδ ουν τη Χάρτα του ΟΗΕ (την οποία και πέταξε πίσω από τον ώμο του), ζήτησε παρόλα αυτά μια έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την Αφρικανική Ένωση (της οποίας είναι πρόεδρος), εξέφρασε την ελπίδα να παραμείνει εσαεί πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ομπάμα και αποχώρησε χωρίς να ακουστεί ούτε ένα χειροκρότημα, με τους παριστάμενους απλώς ανακουφισμένους που δεν έσπασε το ρεκόρ των 4,5 ωρών ομιλίας του Φιντέλ Κάστρο- από το 1960.
«Μετακινήστε τον ΟΗΕ κάπου πιο βολικά»
ΟΙ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΕΣ των «Τimes» στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη σχολιάζουν κάποιες από τις χαρακτηριστικότερες σκηνές της χθεσινής συνεδρίασης...
Ώρα (Ελλάδας) 17.15
Ο πρόεδρος Ομπάμα προσπαθεί να ζεστάνει το κοινό με λίγο χιούμορ. «Είμαι σε αυτό το πόστο μόλις εννέα μήνες», λέει, «αν και κάποιες μέρες μου φαίνεται πολύ περισσότερο». Είναι άραγε μία κεκαλυμμένη αναφορά στα βάσανά του με τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας; Οι διπλωμάτες δεν σκάνε ούτε χαμόγελο. Δεν φημίζονται για την αίσθηση του χιούμορ τους. Ώρα 17.20
Ο Ομπάμα εισπράττει χειροκροτήματα όταν καυχιέται πως απαγόρευσε τα βασανιστήρια (παρ΄ ότι υπάρχουν αρκετοί βασανιστές στην αίθουσα)· όχι όμως και όταν καυχιέται ότι θα κλείσει το Γκουαντάναμο και θα «τερματίσει υπεύθυνα» τον πόλεμο στο Ιράκ. Δύσκολο ακροατήριο. Χειροκροτούν όταν ο Ομπάμα σημειώνει πως οι ΗΠΑ επανεντάχθηκαν στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ- το οποίο μποϊκοτάρισε η κυβέρνηση Μπους λόγω της αντι-ισραηλινής του στάσης. Φαίνεται πως το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι δημοφιλές στους βασανιστές της αίθουσας.
Ώρα 18.04
Ο Μουαμάρ Καντάφι δεν απογοητεύει. Αρχίζει την παρθενική ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με μια τρελή θεωρία συνωμοσίας για τη γρίπη των χοίρων: «Ίσως αυτός ο ιός των χοίρων να είναι ένας από εκείνους που δημιουργήθηκαν στο εργαστήριο ως στρατιωτικό όπλο και μετά ξέφυγαν από τον έλεγχο». Ένας από αυτούς τους ιούς, ε; Υπονοεί το ίδιο και για το ΑΙDS; Ή μόνο τον Έμπολα;
Ώρα 18.55
Ο Λίβυος ηγέτης υποφέρει από τζετ λαγκ. Παραπονιέται στη Γενική Συνέλευση ότι ξύπνησε στις 4 τα ξημερώματα, ώρα Νέας Υόρκης, γιατί «ήταν πρωί στη Λιβύη». Έχει και τη λύση: μετακινήστε τον ΟΗΕ κάπου «πιο βολικά».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top