GuidePedia

0
Σε τροχιά ύφεσης και απόλυτης μοναξιάς - καθώς την ίδια ώρα η υπόλοιπη Ευρώπη βλέπει φως στο τούνελ - έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία, καθώς η κρίση πλήττει με σφοδρότητα όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους. Μετά τον τουρισμό και τη ναυτιλία, χθες ανακοινώθηκαν εξαιρετικά δυσοίωνα στοιχεία και για την πορεία της βιομηχανίας. Την ίδια ώρα η γραφειοκρατία μας "κοστίζει" 6,5% του ΑΕΠ. Ο κύκλος εργασιών τον Ιούνιο υποχώρησε κατά 26,8%. Αλλά και οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές δεν είναι καλύτερες, αφού, οι νέες παραγγελίες τον ίδιο μήνα ήταν μειωμένες κατά 36% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Τα έσοδα από τον ξένο τουρισμό στο 6μηνο ήταν μειωμένα κατά 500 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών οι απώλειες θα φτάσουν τα 1,3 δισ. ευρώ ή το 0,5% του ΑΕΠ στο σύνολο του έτους. Στα 2,4 δισ. ή σε 1% του ΑΕΠ εκτιμώνται οι απώλειες του ναυτιλιακού συναλλάγματος. Κι ενώ η ελληνική οικονομία βυθίζεται στην ύφεση, τα διογκούμενα δημοσιονομικά προβλήματα περιορίζουν δραστικά τις πιθανότητες να ακολουθήσει η Ελλάδα τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες στην πορεία εξόδου από την κρίση.....
Σε ύφεση η βιομηχανία
Ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) το μήνα Ιούνιο 2009, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2008, παρουσίασε μείωση κατά 26,8% έναντι αύξησης 17,6% που είχε σημειωθεί κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2008 προς το 2007, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ).

Η μείωση του Γενικού Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία κατά 26,8% το μήνα Ιούνιο 2009, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2008, προήλθε από τις εξής μεταβολές στους δείκτες των τομέων βιομηχανίας:

-Ο δείκτης κύκλου εργασιών μεταποιητικών βιομηχανιών παρουσίασε μείωση κατά 27%

-Ο δείκτης κύκλου εργασιών ορυχείων λατομείων παρουσίασε μείωση κατά 18,9%

Εξάλλου η μείωση κατά κύριες ομάδες βιομηχανικών κλάδων είχε ως εξής:

-Ο δείκτης κύκλου εργασιών ενέργειας παρουσίασε μείωση 36,8%

-Ο δείκτης κύκλου εργασιών ενδιάμεσων αγαθών παρουσίασε μείωση κατά 33,2%

-Ο δείκτης κύκλου εργασιών διαρκών καταναλωτικών αγαθών παρουσίασε μείωση κατά 26,5%

-Ο δείκτης κύκλου εργασιών κεφαλαιουχικών αγαθών παρουσίασε μείωση 20,9% και

-Ο δείκτης κύκλου εργασιών μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών παρουσίασε μείωση κατά 3,9%.
Τουρισμός - Ναυτιλία
Την ίδια ώρα, η πτώση των εισπράξεων από τον τουρισμό -σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ)- στο πρώτο εξάμηνο του 2009 έφτασε το 14,6% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2008. Οι απώλειες ανέρχονται στα 500 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με το οικονομικό δελτίο της Alpha Bank, οι ετήσιες απώλειες αναμένεται να ανέλθουν στο 1,3 δισ. ευρώ (0,5% του ΑΕΠ).

Στη ναυτιλία, οι εισπράξεις στο πρώτο εξάμηνο μειώθηκαν κατά 2,7 δισ. ευρώ, έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος, βάσει των στοιχείων της ΤτΕ. Οι αναλυτές της Alpha Bank εκτιμούν ότι θα διαμορφωθούν στα 2,4 δισ. ευρώ ή περίπου 1% του ΑΕΠ.

Οι άδειες στην οικοδομή μειώθηκαν κατά 23,7% τον Μάιο του 2009, έναντι του Μαΐου του 2008 και κατά 16% στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου. Σημαντική όμως είναι και η υποχώρηση της ιδιωτικής κατανάλωσης που καταγράφεται φέτος. Ο τζίρος στο λιανικό εμπόριο κατέγραψε πτώση 13,8% τον Μάιο, ενώ ο κύκλος εργασιών του χονδρικού εμπορίου μειώθηκε κατά 9% στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Ολα τα παραπάνω έχουν οδηγήσει στη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,2% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους για πρώτη φορά από το 1993. Πλέον, στο οικονομικό επιτελείο όλοι εκφράζουν ανοιχτά τις ανησυχίες τους για το ότι η ελληνική οικονομία θα περάσει σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο σύνολο του έτους.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top