GuidePedia

0
«Το γινάτι βγάζει βαθειά το μάτι και το καλάμι είναι μανιασμένο άτι», δήλωσε σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αιβαλιώτης
Την ικανοποίησή του για τις αναφορές στο θέμα της λαθρομετανάστευσης στο Σχέδιο Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε .
Τα σενάρια πρόωρων εκλογών αλλά και ανασχηματισμού διέψευσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, απαντώντας έτσι εμμέσως στα στελέχη που το τελευταίο διάστημα ζητούν –και δημοσίως- δραστικές κινήσεις από το Μαξίμου. «Δεν χωρούν κινήσεις εντυπωσιασμού», τόνισε ο κ. Καραμανλής και έκλεισε για μία ακόμη φορά την πόρτα της συνεργασίας με τον ΛΑΟΣ, δηλώνοντας ότι οι διαφορές της ΝΔ με το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη είναι αγεφύρωτες.
Αιχμηρή ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την προαναγγελία παραίτησης του Γιάννη Μανώλη: «Στη ΝΔ», είπε, «δεν κρατάμε κανέναν με το ζόρι, είναι δικαίωμα του καθενός να παραιτηθεί ακόμη και να άρει την εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας την ευθύνη των πράξεων του».
Για μία ακόμη φορά ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η ΝΔ θα προτείνει ξανά τον Κάρολο Παπούλια για πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ για το ενδεχόμενο να προκαλέσει το ΠΑΣΟΚ προσφυγή στις κάλπες το Μάρτιο του 2010 είπε ότι «ο θεσμος του Προεδρου της Δημοκρατιας δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο μικροκομματικών σκοπιμοτήτων»......
Για τη λαθρομετανάστευση
Όσον αφορά το θέμα της λαθρομετανάστευσης, για το οποίο η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να αποσπάσει «χειροπιαστή» βοήθεια από την Ε.Ε., ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι πρόκειται για «κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα» και ζήτησε τη λήψη «έκτακτων μέτρων χωρίς καθυστέρηση». Ως προς τα αποτελέσματα της συνόδου στο συγκεκριμένο θέμα, ο πρωθυπουργός εμμέσως παραδέχτηκε την απροθυμία των περισσοτέρων εταίρων να συναινέσουν σε συγκεκριμένα μέτρα. «Επιμείναμε μαζί με άλλους εταίρους μας του Ευρωπαικού Νότου να υπάρξει ξεχωριστό κεφάλαιο για τη λαθρομετανάστευση στη Μεσόγειο», πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής. «Βεβαίως, ξέρουμε ότι όλοι οι εταίροι δεν έχουν την ίδια προσέγγιση σε αυτό το θέμα, για την Ελλάδα όμως είναι μια πιο τις πιο σημαντικές προτεραιότητες».

Την ομόφωνη στήριξή τους στο πρόσωπο του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για δεύτερη θητεία εκφράζουν οι "27" στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ξεκαθαρίζει, επίσης, ποιά θα είναι η διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας, δίνοντας τις απαραίτητες νομικές εγγυήσεις στην Ιρλανδία για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος.
Σε ό,τι αφορά την οικονομία οι "27" τονίζουν την ανάγκη καλύτερης εποπτείας του χρηματοπιστωτικού τομέα, ενώ στα συμπεράσματά τους κάνουν σημαντικές αναφορές για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και για τον περιορισμό των κλιματικών αλλαγών.
Συγκεκριμένα, στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής επισημαίνονται τα εξής:

ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Σε ό,τι αφορά τον ορισμό του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο κείμενο των τελικών συμπερασμάτων αναφέρεται ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συμφώνησαν ομόφωνα ότι ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είναι το πρόσωπο που σκοπεύουν να ορίσουν ως πρόεδρο του εκτελεστικού οργάνου της Κοινότητας για την περίοδο 2009-2014.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, οι πρωθυπουργοί της Τσεχίας και της Σουηδίας, οι χώρες των οποίων ασκούν τη σημερινή και την επόμενη προεδρία του Συμβουλίου, θα έχουν άτυπες συζητήσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου να προσδιορίσουν κατά πόσο το Κοινοβούλιο είναι σε θέση να εγκρίνει τον ορισμό του Μπαρόζο κατά τη Σύνοδο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Ιουλίου.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία ορισμού των υπόλοιπων μελών της Επιτροπής διευκρινίζεται στα συμπεράσματα πως αυτή μπορεί να αρχίσει μόνο όταν θα έχει αποσαφηνιστεί η νομική βάση για τη διαδικασία ορισμού.

ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ

Αναφορικά με τη διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας, στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής υπενθυμίζεται ότι προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η Συνθήκη θα πρέπει να επικυρωθεί από το σύνολο των 27 κρατών - μελών της ΕΕ, σύμφωνα με τις εθνικές συνταγματικές διαδικασίες. Επισημαίνεται ότι στόχος είναι η Συνθήκη να τεθεί σε ισχύ μέχρι τα τέλη του 2009. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει ακόμη ότι εφόσον τεθεί σε ισχύ θα πρέπει να αποφασιστεί σύμφωνα με τις απαιτούμενες νομικές διαδικασίες, ότι η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να απαρτίζεται από έναν υπήκοο κάθε κράτους -μέλους. Προκειμένου να καθησυχαστούν οι ανησυχίες της Ιρλανδίας σχετικά με τη Συνθήκη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει ότι τα ζητήματα που έχει θέσει η Ιρλανδία, όπως η φορολογική πολιτική, οι αμβλώσεις και η πολιτική στρατιωτικής ουδετερότητας, θα διευθετηθούν κατά τρόπο που θα ικανοποιεί τόσο το Δουβλίνο όσο και τα υπόλοιπα κράτη μέλη μέσα από την παροχή των απαραίτητων νομικών εγγυήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δηλώνουν ότι η απόφαση της Συνόδου παρέχει νομική εγγύηση οτι ορισμένα μελήματα του ιρλανδικού λαού θα παραμείνουν ανεπηρέαστα από την έναρξη ισχύος της Συνθήκης της Λισαβόνας και διευκρινίζεται ότι δεν απαιτείται νέα επικύρωση της Συνθήκης.

Επισημαίνεται ακόμη ότι η απόφαση της Συνόδου έχει νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα και θα ενεργοποιηθεί από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της Συνθήκης.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top