
Η συντηρητική συμμαχία που αποτελείται από τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) και το αδελφό κόμμα της, τη Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), θα ηγηθεί και πάλι της Γερμανίας μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές της Κυριακής, βάζοντας τέλος σε μια περίοδο πολιτικής αστάθειας που καταδιώκει το Βερολίνο εδώ και μήνες.
Η κεντροδεξιά CDU-CSU κέρδισε το 28,6% των ψήφων, με την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) να έρχεται στη δεύτερη θέση με 20,8%, ενώ το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) ήρθε τρίτο με 16,4% των ψήφων, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του ομοσπονδιακού εκλογικού σώματος.
Τα αποτελέσματα, τα οποία θα επιβεβαιωθούν αργότερα τη Δευτέρα, σημαίνουν ότι ο υποψήφιος του CDU-CSU Φρίντριχ Μερτς θα είναι πιθανότατα ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας, αναλαμβάνοντας τη θέση του Όλαφ Σολτς του SPD μετά την κατάρρευση του τρικομματικού συνασπισμού του στα τέλη του περασμένου έτους.
«Κερδίσαμε επειδή το CDU και το CSU συνεργάστηκαν καλά και προετοιμαστήκαμε πολύ, πολύ καλά για αυτές τις εκλογές, αλλά και για την ανάληψη της κυβερνητικής ευθύνης», δήλωσε ο Μερτς την Κυριακή, καθώς προέκυπταν τα exit polls, που σηματοδοτούσαν τη νίκη της συμμαχίας.
Η νίκη της χριστιανικής συμμαχίας βάζει τέλος σε μια περίοδο αβεβαιότητας στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, αν και τώρα θα μπορούσαν να υπάρξουν εβδομάδες πολιτικού παζαρέματος καθώς θα σχηματίζεται κυβέρνηση συνασπισμού.
Το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι η CDU-CSU να σχηματίσει δικομματικό συνασπισμό με το SPD, μια δοκιμασμένη συνταγή συνασπισμού στη Γερμανία, αν και ένας τρικομματικός συνασπισμός αποτελούμενος από την CDU-CSU, το SPD και τους Πράσινους είναι επίσης μια πιθανότητα.
Ο Μερτς είχε ήδη αποκλείσει τον σχηματισμό οποιασδήποτε κυβερνητικής συμμαχίας με το αντιμεταναστευτικό, λαϊκιστικό κόμμα AfD, το οποίο είδε την Κυριακή το καλύτερο εκλογικό του αποτέλεσμα στην ιστορία του.
Ο Μερτς «έχει σαφώς εντολή να σχηματίσει νέα κυβέρνηση», δήλωσε τη Δευτέρα στο CNBC ο Ντέιβιντ Μακάλιστερ, πολιτικός του CDU και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Θα είναι ένας πολύ καλός καγκελάριος γιατί τον γνωρίζω εδώ και πολλά χρόνια, μπορούμε να εμπιστευτούμε απόλυτα αυτόν τον άνθρωπο και ελπίζω ότι μπορεί να επαναφέρει την εμπιστοσύνη, να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στη Γερμανία, αυτό είναι το κύριο καθήκον του και του εύχομαι τα καλύτερα γι’ αυτό».
Από το φρένο χρέους στον Τραμπ
Οι ευρωπαϊκές αγορές αντέδρασαν κάπως συγκρατημένα στο εκλογικό αποτέλεσμα, αν και ο γερμανικός δείκτης DAX άνοιξε περίπου 0,4% υψηλότερα τη Δευτέρα.
Όμως, παρά την ανάπαυλα αυτή, η νέα γερμανική κυβέρνηση έχει πολλά να αντιμετωπίσει. Ο πολιτικός διχασμός στο Βερολίνο έχει θεωρηθεί ως ανεπιθύμητος αντιπερισπασμός από τους επενδυτές, οι οποίοι προειδοποιούν ότι η Γερμανία πρέπει να ξεπεράσει μια σειρά από προκλήσεις. Αυτές περιλαμβάνουν μια οικονομική δυσπραγία που έχει κυριεύσει τη χώρα τα τελευταία χρόνια, με την οικονομία της που είναι προσανατολισμένη στα αυτοκίνητα και τις εξαγωγές να φαίνεται ευάλωτη, καθώς και μια ακανθώδη συζήτηση σχετικά με τη μετανάστευση και την ενσωμάτωση που έχει δει τους ομοϊδεάτες του AfD να αυξάνουν την προβολή και τη δημοτικότητά τους.
Ο ευρύτερος ρόλος της Γερμανίας στην ευρωπαϊκή γεωπολιτική αποτελεί επίσης θέμα συζήτησης, ιδίως με δεδομένο τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, και καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και η απειλή των εμπορικών δασμών του αποτελούν έναν ακόμη πιθανό αντίθετο άνεμο.
Οι οικονομολόγοι εξετάζουν τι σημαίνει μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του CDU-CSU για τη γερμανική οικονομία και τη δημοσιονομική μεταρρύθμιση μετά από μακρά συζήτηση και διαίρεση σχετικά με το «φρένο χρέους» της Γερμανίας, μια δημοσιονομική πολιτική που είναι κατοχυρωμένη στο σύνταγμα της Γερμανίας, περιορίζοντας το ύψος του χρέους που μπορεί να αναλάβει η κυβέρνηση.
Οι στρατηγικοί αναλυτές της Deutsche Bank σημείωσαν ότι ενώ το εκλογικό αποτέλεσμα «μπορεί να μειώσει τους κινδύνους ιδιαίτερα δύσκολων συνομιλιών συνασπισμού, εξακολουθεί να επιβεβαιώνει μια συνεχιζόμενη αντικαθεστωτική τάση που είναι ορατή τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ευρώπη συνολικά».
«Το αποτέλεσμα σηματοδοτεί το χαμηλότερο ποσοστό ψήφων που έχουν λάβει ποτέ τα δύο μεγάλα κόμματα, ακόμη και αν η συμμετοχή (82,5%) ήταν η υψηλότερη από τουλάχιστον το 1990. Και αφήνει τα κεντρώα κόμματα μακριά από τη συνταγματική πλειοψηφία των 2/3, με το CDU/CSU, το SPD και τους Πράσινους να συγκεντρώνουν από κοινού λίγο κάτω από το 66% των εδρών. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε μεταρρύθμιση του φρένου χρέους, συμπεριλαμβανομένων των αμυντικών δαπανών, θα απαιτούσε την υποστήριξη ενός από τα περιθωριακά κόμματα. Αυτό μπορεί να μην είναι αδύνατο, αλλά θα απαιτούσε σημαντικούς πολιτικούς συμβιβασμούς», έγραψαν σε σημείωμά τους.
Η δημοσιονομική πολιτική έχει αποδειχθεί ένας επίμονος πολιτικός βραχνάς για το Βερολίνο, με διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων σχετικά με τον βαθμό στον οποίο το φρένο χρέους διασφαλίζει υπεύθυνες δαπάνες ή περιορίζει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.
«Λιγότερα κακά νέα»
«Τα λιγότερο κακά νέα πρώτα: Η Γερμανία θα αποκτήσει μια νέα κυβέρνηση που θα μπορέσει να βάλει τέλος σε μια μακρά περίοδο εξουθενωτικής πολιτικής αβεβαιότητας, μόλις συμφωνήσει στην ατζέντα της», ανέφερε ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, σε σημείωμά του τη Δευτέρα.
«Αναμένουμε ότι ένας δικομματικός συνασπισμός μεταξύ του CDU/CSU και του κεντροαριστερού SPD θα θεσπίσει ορισμένες μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της προσφοράς υπέρ της ανάπτυξης, θα ελαφρύνει κάπως το ρυθμιστικό και φορολογικό βάρος για τις επιχειρήσεις και θα επιδιώξει μια πιο ορθολογική μετανάστευση και μια λιγότερο αναποτελεσματική και δαπανηρή ενεργειακή πολιτική», σημείωσε ο Schmieding. Διερωτήθηκε, ωστόσο, σε ποιο βαθμό λαϊκιστικά κόμματα όπως το AfD και η Αριστερά (Die Linke) θα μπορούσαν να συνδυαστούν και να μπλοκάρουν αλλαγές στο γερμανικό σύνταγμα, όπως η χαλάρωση του κανόνα για το φρένο χρέους.
Άλλοι οικονομολόγοι σημείωσαν ότι το Die Linke έχει σηματοδοτήσει ότι στην πραγματικότητα είναι υπέρ της μεταρρύθμισης του κανόνα του φρένου χρέους και δεν θα σταθεί εμπόδιο σε μια τέτοια κίνηση.
«Αν και το AfD και η Αριστερά μαζί φαίνεται να έχουν τον αριθμό των εδρών που απαιτούνται για να σχηματίσουν μια μειοψηφία αποκλεισμού για συνταγματικές τροποποιήσεις και μεταρρυθμίσεις, οι οποίες απαιτούν πλειοψηφία δύο τρίτων στο κοινοβούλιο, σημειώνουμε ότι η Αριστερά είναι υπέρ της μεταρρύθμισης του κανόνα του φρένου χρέους», ανέφεραν οικονομολόγοι της ομάδας Cross-Asset Research της Barclays σε σημείωμά τους τη Δευτέρα.
«Ως εκ τούτου, αν και εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος, θεωρούμε ότι είναι πιο πιθανό από το να μην είναι μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού να τον μεταρρυθμίσει και να χαλαρώσει συγκρατημένα τη δημοσιονομική πολιτική», σημείωσαν σε σχόλια που έστειλαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου
Click to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.