
Ένα κλίμα τρομοκρατίας φαίνεται να επικρατεί στους εργασιακούς χώρους, καθώς καταγγελίες εργαζομένων αναφέρουν ότι δέχονται ασφυκτικές πιέσεις από τις εργοδοσίες τους προκειμένου να μην συμμετάσχουν στην πανελλαδική απεργία της 28ης Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με αυτές τις καταγγελίες, πολλές επιχειρήσεις ζητούν υπεύθυνες δηλώσεις από τους εργαζόμενους που επιθυμούν να απεργήσουν, ενώ τους πιέζουν ψυχολογικά, επικαλούμενοι τον «επιδεινούμενο αντίκτυπο για την επιχείρηση και τους συναδέλφους».
Αυτή η κατάσταση έρχεται στο φως λίγες ημέρες πριν από την πανελλαδική κινητοποίηση, η οποία πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Εργοδότες, ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, επιχειρούν να περιορίσουν τη συμμετοχή των εργαζομένων στα προγραμματισμένα συλλαλητήρια, παρουσιάζοντας την απεργία ως «άσχετη» με τη δουλειά και ενισχύοντας την έννοια της επιχείρησης ως «οικογένεια», ώστε να αποθαρρύνουν οποιαδήποτε αντίσταση.
Η ενέργεια αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τα Εργατικά Σωματεία, με τον πρόεδρο του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης, Γιώργο Μπρανίκα, να την καταγγέλλει ως «παράνομη».
Η θέση του είναι σαφής: το δικαίωμα στην απεργία είναι αδιαπραγμάτευτο και καμία εργοδοσία δεν μπορεί να το περιορίσει.
Εκφράζεται μάλιστα η άποψη ότι αυτή η επιβολή περιορισμών στο δικαίωμα της απεργίας έχει στόχο να συγκαλύψει το έγκλημα των Τεμπών και να προστατεύσει τα κέρδη των επιχειρηματιών.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου
Click to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.