Προφανώς η διάχυση της διαφθοράς στην Τουρκία, τα οικονομικά προβλήματα, το έλλειμμα δημοκρατίας προκαλούν αντιδράσεις. Είναι όμως ασυνήθιστο για την σύγχρονη διεθνή πολιτική και οικονομική ζωή , την αλλαγή να την ζητούν οι πιο πλούσιοι άνθρωποι, Αλλαγή προς δημοκρατική κατεύθυνση και όχι προς την ακροδεξιά. Είναι μια πρόσκληση στον Ερντογάν που προκάλεσε εύλογη αναταραχή στην Άγκυρα.
Σύμφωνα με την DW, η Ένωση Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών Τουρκίας, η γνωστή TÜSİAD, κατά τη γενική συνέλευση της στις 13 Φεβρουαρίου, επέκρινε ανοικτά την τουρκική κυβέρνηση για διαφθορά, δικαστική ασυνέπεια, και θεσμική παρακμή, προτρέποντας τη δικαστική ανεξαρτησία να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και τη σταθερότητα του κοινού.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η πανίσχυρη Ένωση των πλουσιότερων βιομηχάνων και επιχειρηματιών της χώρας βάζει στο στόχαστρό της την τουρκική κυβέρνηση. Χθες, όμως, η κριτική κάλυψε ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων που ταλανίζουν τη σημερινή Τουρκία. Ο Πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου της TÜSİAD Ομέρ Αράς και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Ορχάν Τουράν, που ήταν ομιλητές στη χθεσινή γενική συνέλευση, απαρίθμησαν ένα-ένα τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά, όπως ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός, οι διορισμοί διαχειριστών στους δήμους, οι γυναικοκτονίες, τα καταστροφικά εργατικά ατυχήματα, η εκτεταμένη διαφθορά και οι συλλήψεις πολιτικών, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων και δημάρχων. Πίσω από όλα αυτά τα προβλήματα, είπε ο Ορχάν Τουράν, βρίσκεται η κατάρρευση της εμπιστοσύνης στο νομικό σύστημα και η ανάγκη αποκατάστασης του κράτους δικαίου στην Τουρκία.
Η Ένωση των ισχυρότερων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών της Τουρκίας έχει μακρά ιστορία, ιδρύθηκε το 1971 και απαριθμεί σήμερα 1.300 μέλη, ανάμεσα στα οποία τις οικογένειες Κοτς και Σαμπαντζί. Με την άνοδο του Ταγίπ Ερντογάν στην εξουσία και την ανάδυση των νέων επιχειρηματιών με μουσουλμανικό υπόβαθρο, δημιουργήθηκε η εναλλακτική Ένωση Ανεξάρτητων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών Τουρκίας, η ΜÜSİAD, που υποστηρίζεται από το κυβερνών κόμμα.
Οι χθεσινές δηλώσεις των στελεχών της TÜSIAD προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Τούρκου υπουργού Δικαιοσύνης, Γιλμάζ Τουντς, ο οποίος, αν και παραδέχτηκε ότι είναι δημοκρατικό δικαίωμα για τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών να εκφράζουν τις απόψεις τους, οι προσπάθειές τους τόνισε, να κατευθύνουν τη δικαιοσύνη και την πολιτική «είναι αντίθετες με το πνεύμα της δημοκρατίας και την αρχή του κράτους δικαίου».
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου
Click to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.