
Μέσα σε όλα τα καθόλου ευχάριστα που συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες στο Μόναχο, απ’ όπου η κυβέρνηση των ΗΠΑ διά του αντιπροέδρου της, Τζέι Ντι Βανς έκανε μαθήματα… δημοκρατίας στην Ευρώπη, υπάρχει κι ένα νέο που τουλάχιστον ικανοποιεί την Αθήνα και την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ρήτρα διαφυγής
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προφανώς αντιλαμβανόμενη πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα και πόσο πιεστική θα είναι πλέον η Ουάσινγκτον προς τις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες: με απλά λόγια, οι δαπάνες αυτές δεν θα προσμετρώνται στους υπολογισμούς του ελλείμματος της κάθε χώρας-μέλους και δεν θα υπάρχει ο κίνδυνος να ενεργοποιείται διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος λόγω των ποσών που ξοδεύουν για την ενίσχυση της άμυνάς τους.
Προσοχή: μιλάμε για πρόταση της Κομισιόν, η οποία αναμένεται να συναντήσει αντιδράσεις από τους «σφιχτούς» Βόρειους, οι οποίοι έχουν εμμονή με το «schwarze null», τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και τον έλεγχο των δαπανών. Ωστόσο, η ξεκάθαρα απειλητική στάση των ΗΠΑ – ο υπουργός Άμυνας, Πιτ Χέγκσεθ, δήλωσε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η Αμερική δεν θα είναι πάντα εδώ για να διασφαλίζει την άμυνα της Ευρώπης – θεωρείται βέβαιο ότι στο τέλος θα κάμψει τις αντιστάσεις του Βερολίνου και των minions του. Άλλωστε, και η Γερμανία θα πρέπει να ξοδέψει πολλά για να κάνει την Bundeswehr αξιόμαχη και σύγχρονη.
Κοινά έργα
Ακόμα πιο ενδιαφέρον για τη χώρα, ωστόσο, είναι κάτι άλλο που ανακοίνωσε στην ομιλία της στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια η φον ντερ Λάιεν: ότι η Επιτροπή θα προτείνει ένα ευρύτερο πακέτο εξατομικευμένων εργαλείων για την αντιμετώπιση της ειδικής κατάστασης κάθε κράτους μέλους. Τόνισε, ακόμη, ότι «για ένα τεράστιο πακέτο Άμυνας χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή προσέγγιση στον καθορισμό των επενδυτικών μας προτεραιοτήτων» και αυτό θα επιτρέψει επενδύσεις σε αμυντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος που είναι απαραίτητα.
Υπενθυμίζεται ότι ο Κ. Μητσοτάκης και ο Πολωνός ομόλογός του, Ντόναλντ Τουσκ, είχαν ζητήσει από την Κομισιόν τη δημιουργία μιας κοινής ασπίδας για την αεράμυνα που «θα προστατεύει την Ευρώπη από εχθρικά αεροσκάφη, πυραύλους και drones», τονίζοντας ότι η έγκριση ενός τέτοιου έργου σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα έστελνε ένα σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για την αποφασιστικότητα της Ευρπώπης να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Τόνισαν, μάλιστα, ότι η πρωτοβουλία αυτή θα λειτουργούσε καταλυτικά υπέρ της αναβάθμισης και ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, δρομολογώντας παράλληλα μεγαλύτερο βαθμό συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είναι μια από τις λίγες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ που οι αμυντικές δαπάνες της ξεπερνούν κατά πολύ το προαπαιτούμενο της συμμαχίας για τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ (βρίσκονται πάνω από το 3%), οπότε η ρήτρα διαφυγής σε συνδυασμό με ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα θα διευκόλυναν πολύ τη χώρα, καθώς θα της επέτρεπαν μια πιο μεγάλη ελευθερία να ανανεώσει τα οπλικά συστήματα των Ενόπλων Δυνάμεων χωρίς να κινδυνεύει να βρεθεί υπόλογη στους… bean counters των Βρυξελλών για παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου
Click to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.