GuidePedia

0


«Τα Δωδεκάνησα τα σφετερίστηκαν και τα πήραν με παιχνίδια του ποδιού”, δήλωσε ο ακροδεξιός ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, προσθέτοντας πως “τα Δωδεκάνησα δεν νοούνται χωρίς την Τουρκία”. Συγκεκριμένα, ο εταίρος στην Κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε:

«Όπως βλέπετε, οι προετοιμασίες της Ελλάδας για την ανάπτυξη πυραύλων, με βεληνεκές μεταξύ 30 έως 300 χιλιομέτρων από τα νησιά του Αιγαίου, είναι εντελώς αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και αποτελούν απερίσκεπτα βήματα που σακατεύουν θεμελιωδώς τις επιδιώξεις της καλής γειτονίας. “Ο εξοπλισμός των νησιών με μη στρατιωτικό καθεστώς, βάσει ενός σχεδίου, αποτελεί πρόκληση για την Τουρκία και παρασύρει το Αιγαίο, που θα θέλαμε να είναι μια θάλασσα ειρήνης, σε μια δίνη εντάσεων και αντιπαραθέσεων”.

Ανέφερε πως “μεταξύ των επτά διαφορετικών νησιωτικών ομάδων στο Αιγαίο πέλαγος, ιδιαίτερα των Δωδεκάνησων, που είναι τα πιο κοντινά στη γεωγραφία της Ανατολίας, το να δείχνει τα όπλα η Ελλάδα μπροστά στη μύτη μας δεν είναι μονάχα ένα στρατηγικό λάθος, αλλά και ένα τραγικό λάθος, που θα έχει πολύ βαριές ιστορικές, στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες”.

Και συνέχισε: “Θα ήθελα να δηλώσω ανοιχτά για μια φορά ότι ειδικά τα Δωδεκάνησα έχουν τύχει σφετερισμού από τον πραγματικό ιδιοκτήτη που είναι το τουρκικό έθνος και έχουν κλαπεί με παιχνίδια του ποδαρίου” ισχυρίστηκε. Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί είπε ότι «το να ακολουθείται μια επιθετική και επεκτατική πολιτική στην απέναντι όχθη του Αιγαίου δεν έχει να ωφελήσει τίποτα κανέναν, ιδίως την χώρα που καταβάλλει αυτό τον κόπο».

«Η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τα κυριαρχικά της δικαιώματα στη Γαλάζια Πατρίδα. Καθώς υπάρχει η ειρηνική διπλωματία και το να ριζώσουμε τις σχέσεις καλής γειτονίας, το να στηριχθούμε στη γλώσσα του πολέμου και των όπλων, δεν θα έχει ως αποτέλεσμα με τίποτα να χάσει η Τουρκία, όπως ακριβώς έγινε και πριν από 103 χρόνια. Το λέω ανοιχτά και προειδοποιώντας πως δεν χρειάζεται καν να εκφράσουμε το τι θα συμβεί σε περίπτωση που η Ελλάδα υιοθετήσει τη στάσητων δυτικών χωρών και βγει απέναντί μας, όπως έγινε τη δεκαετία του 1920, και συμβουλεύω τη διοίκηση της Αθήνας να προσέχει τα βηματά της”, ανέφερε.

“Πιστεύω πως με την ειρήνη θα κερδίσουν όλοι. Ωστόσο, αν είναι απαραίτητο να πολεμήσουμε για να κερδίσουμε με την ειρήνη, αυτό θα είναι ένα γαμήλιο μπαϊράμι για εμάς”, ανέφερε. Είπε πως “οι εντάσεις και οι εξομαλύνσεις, οι αποστάσεις και οι προσεγγίσεις, οι σταθερές σχέσεις και οι ξαφνικές ρήξεις, οι διεθνείς σχέσεις αλλάζουν μορφή μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

“Ανάμεσα στα κράτη δεν υπάρχει μόνιμη και απόλυτη φιλία ή εχθρότητα. Μάλιστα, δεν έχουν υπάρξει μέχρι σήμερα. Το κρίσιμο σημείο είναι ο αμοιβαίος σεβασμός και ο αλληλοσεβασμός των ίσων και κυριαρχικών συμφερόντων κάθε κράτους στην υπάρχουσα δομή του διεθνούς συστήματος», σημείωσε.

Καλεί τον Οτσαλάν να ανακοινώσει τη διάλυση του PKK

Παράλληλα, ο Μπαχτσελί κάλεσε τον φυλακισμένο ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν να διαλύσει την κουρδική οργάνωση που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση μετά την δεύτερη συνάντησή του με τους εκπροσώπους του φιλοκουρδικού κόμματος DEM.

«Κατά την δεύτερη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ της αντιπροσωπείας του DEM και του Οτσαλάν θα πρέπει να δηλωθεί άνευ όρων ότι η οργανωτική ύπαρξη του PKK έχει λάβει τέλος, ότι δεν έχουν επιτευχθεί αποτελέσματα μέσω της τρομοκρατίας και ότι αυτή η ματωμένη σελίδα έχει κλείσει», δήλωσε ενώπιον της τουρκικής βουλής ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

«Οι τρομοκράτες του PKK είτε πρέπει να θάψουν τα όπλα τους, να παραδοθούν μαζί με τα όπλα τους είτε να συναντήσουν το αναπόφευκτο τέλος. Δεν υπάρχει παζάρι, διαπραγμάτευση με την τρομοκρατία», είπε προσθέτοντας ότι η πρώτη συνάντηση του Οτσαλάν με την αντιπροσωπεία του DEM, την περασμένη εβδομάδα, υπήρξε θετική εξέλιξη. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε έπειτα από την αιφνιδιαστική προτροπή του Μπαχτσελί προς τον Οτσαλάν να διαλύσει το PKK.

Οι συνομιλίες στο νησί Ιμραλί στην Θάλασσα του Μαρμαρά, όπου είναι φυλακισμένος ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, δημιούργησαν προσδοκίες για ειρήνευση. Όμως η ανησυχητική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι κουρδικές δυνάμεις στην Συρία και η αβεβαιότητα σχετικά με τις προθέσεις της Τουρκίας έχουν δημιουργήσει αμφιβολίες για τις επόμενες κινήσεις.

Μετά την πρώτη συνάντηση με τους εκπροσώπους του DEM, ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν εξέφρασε την πρόθεση να καλέσει το PKK να καταθέσει τα όπλα. Δύο πηγές του φιλοκουρδικού κόμματος δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι οργανώνεται και δεύτερη επίσκεψη αντιπροσωπείας του κόμματος στον Οτσαλάν στις 15 Ιανουαρίου. Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν συνελήφθη στην Κένυα το 1999 και έκτοτε παραμένει στην φυλακή.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top