GuidePedia

0


Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, ανακοίνωσε την Τρίτη 14/01/25 μια νέα αποστολή, με την ονομασία «Baltic Sentry» (Φρουρός της Βαλτικής), για την προστασία των υποθαλάσσιων καλωδίων στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας.

Τους τελευταίους μήνες, μια σειρά περιστατικών με αποσυνδεδεμένα ή κομμένα υποθαλάσσια καλώδια στη Βαλτική Θάλασσα έχει αναδείξει την ευπάθειά τους.

Ενώ η περιοχή περιβάλλεται σε μεγάλο βαθμό από κράτη μέλη του ΝΑΤΟ —κερδίζοντας το προσωνύμιο «λίμνη του ΝΑΤΟ» — η σημαντική παρουσία της Ρωσίας, ιδιαίτερα από τον θύλακα του Καλίνινγκραντ, προσθέτει σε στρατηγικές ανησυχίες.

Τα υποθαλάσσια καλώδια, αν και συχνά αόρατα, είναι ζωτικής σημασίας για τις υπηρεσίες διαδικτύου, τις παγκόσμιες επικοινωνίες και αμέτρητες πτυχές της σύγχρονης ζωής.

Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, περίπου το 99% των παγκόσμιων δεδομένων ρέει μέσω αυτών των καλωδίων, καθιστώντας τα κρίσιμους αλλά ευάλωτους στόχους στον υβριδικό πόλεμο.

Η αποστολή «Baltic Sentry» στοχεύει στην αντιμετώπιση αυτών των αυξανόμενων κινδύνων.

Η αποστολή θα αναπτύξει περίπου 10 πλοία για την παρακολούθηση καλωδίων ενέργειας και δεδομένων στη Βαλτική Θάλασσα, ανέφερε την Τρίτη ο φινλανδικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας YLE.

Τα σκάφη αναμένεται να παραμείνουν στην περιοχή για έως και τέσσερις μήνες.

Σύμφωνα με την αναφορά, η επιχείρηση της συμμαχίας θα μπορούσε να ξεκινήσει ακόμη και αυτή την εβδομάδα, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη του ΝΑΤΟ να αντιμετωπίσει τις ευπάθειες εν μέσω πρόσφατων περιστατικών στην περιοχή.

Πόσα σκάφη θα αναπτύξει το ΝΑΤΟ στη Βαλτική

Η ανάπτυξη περίπου 10 σκαφών του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της αποστολής «Baltic Sentry» έχει σκοπό να αποτρέψει πράξεις δολιοφθοράς και να αυξήσει την πιθανότητα ταχείας αναχαίτισης τυχόν σαμποτέρ, ανέφερε ο YLE.

Ενώ το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε στις 30 Δεκεμβρίου ότι θα ενισχύσει την παρουσία του στη Βαλτική Θάλασσα, η συμμαχία δεν μπορεί να εμποδίσει τα πλοία να κινούνται στα διεθνή ύδατα, σημείωσε ο YLE.

Εν τω μεταξύ, η βρετανική κυβέρνηση αποκάλυψε τη Δευτέρα μια νέα πρωτοβουλία που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να «παρακολουθεί πιθανές απειλές για τις υποθαλάσσιες υποδομές και να παρακολουθεί τον ρωσικό σκιώδη στόλο», αναφερόμενη σε πλοία που χρησιμοποιούνται για την παράκαμψη των κυρώσεων.

Αναφερόμενος στην «Baltic Sentry», ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Ελσίνκι με ηγέτες χωρών του ΝΑΤΟ που συνορεύουν με τη Βαλτική Θάλασσα:

«Θα περιλαμβάνει μια σειρά από μέσα, συμπεριλαμβανομένων φρεγατών και αεροσκαφών θαλάσσιας περιπολίας, μεταξύ άλλων, και θα ενισχύσει την επαγρύπνησή μας στη Βαλτική».

Η αποστολή θα αναπτύξει επίσης έναν μικρό στόλο ναυτικών drones «για να παρέχει ενισχυμένη επιτήρηση και αποτροπή», πρόσθεσε ο Ρούτε.

Το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας δήλωσε:

«Συγκεκριμένα πλοία που έχουν αναγνωριστεί ως μέρος του σκιώδους στόλου της Ρωσίας έχουν καταχωρηθεί στο σύστημα, ώστε να μπορούν να παρακολουθούνται στενά όταν πλησιάζουν βασικές περιοχές ενδιαφέροντος».

Ο Φινλανδός Υπουργός Άμυνας, Άντι Χακάνεν, δήλωσε ότι η ικανότητα της χώρας να παρακολουθεί πλοία στην περιοχή ήταν σε «καλό επίπεδο», αλλά θα ενισχυθεί από την κοινή προσπάθεια των χωρών της Κοινής Εκστρατευτικής Δύναμης (JEF) «για την καλύτερη αναγνώριση ύποπτων πλοίων ακόμη και πριν φτάσουν στην περιοχή της Φινλανδίας».

Η πρωτοβουλία έρχεται εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για πιθανές ρωσικές δραστηριότητες μετά από μια σειρά περιστατικών στη Βαλτική.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top