GuidePedia

0


ΜΠΕΤΣΗΣ ΟΡΦΕΑΣ
Για να κατανοήσουμε την κατάσταση των δημογραφικών δεδομένων στην Αλβανία – όπως έχει διαμορφωθεί, κυρίως λόγω των κυβερνητικών πολιτικών – αρκεί να δούμε το εξής: Με βάση την πιο πρόσφατη Απογραφή, ο πληθυσμός της είναι περίπου 2,5 εκατομμύρια κάτοικοι, ενώ οι εκλογικοί κατάλογοι προβλέπουν δικαίωμα ψήφου για τις επικείμενες εκλογές τον επόμενο Μάιο, σε πάνω από 3,7 εκατομμύρια πολίτες.

Ο λόγος είναι βεβαίως ότι για πρώτη φορά έχει δοθεί η δυνατότητα επιστολικής ψήφου για τους Αλβανούς που ζουν εκτός χώρας, εξέλιξη που βεβαίως ενδιαφέρει και την Εθνική Ελληνική Μειονότητα – και για την εκλογική απόδοση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ-ΚΕΑΔ, αλλά και για να τονωθεί το ενδιαφέρον των Βορειοηπειρωτών ανά τον κόσμο, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις επικείμενες αλβανικές εκλογές.

Η διαδικασία εγγραφής και ο τρόπος υλοποίησης της επιστολικής ψήφου δεν διαφέρει και πολύ από όσα ίσχυσαν και στην Ελλάδα. Όμως αυτές οι ψήφοι μπορούν να επηρεάσουν ουσιαστικά την έκβαση των εκλογών, λόγω του εκλογικού συστήματος – 12 εκλογικές περιφέρειες για τις 140 έδρες της αλβανικής Βουλής – κάτι που σημαίνει ότι λίγες δεκάδες ψήφοι στην κάθε μία εξ’ αυτών θα κρίνουν ουσιαστικά την έκβαση των εκλογών. Να σημειωθεί ότι ο σχετικός αλγόριθμος διευκολύνει τους υπολογισμούς κυρίως του κυβερνώντος κόμματος…

Τα πολιτικά κόμματα στην Αλβανία έχουν ως κύρια προτεραιότητα την ψήφο των Αλβανών του εξωτερικού. Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, έχοντας προφανώς πολύ περισσότερες δυνατότητες να προσεγγίσει τους απόδημους πολίτες της Αλβανίας, στοχεύει δια αυτών να υπερκαλύψει την φθορά από την μακροχρόνια διακυβέρνηση του. Να σημειωθεί πως ο Ράμα δεν αρκείται σε μία τέταρτη τετραετία με μία απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά επιδιώκει απόλυτη πλειοψηφία που θα του παρέχει την δυνατότητα συνταγματικής αναθεώρησης, χωρίς συναινέσεις. Με ότι αυτό συνεπάγεται…

Η αντιπολίτευση, υπό την ηγεσία του κεντροδεξιού Δημοκρατικού Κόμματος με πρόεδρο τον Σαλί Μπερίσα, αποβλέπει και αυτή στην ψήφο των μεταναστών για να καλύψει την διαφορά με το κυβερνών κόμμα και να πετύχει την μεγάλη πολιτική ανατροπή. Προφανώς και είναι δύσκολο το στοίχημα του, με δεδομένες και τις περιορισμένες δυνατότητες του να προσεταιριστεί εκλογικά τους απόδημους Αλβανούς, σε σύγκριση με την κυβέρνηση.

Τα μάτια του Ράμα στην Αθήνα

Έχει γίνει πλέον προφανές ότι ο Ράμα έχει ως υψηλή προτεραιότητα να προσεταιριστεί την κοινότητα των Αλβανών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, άλλοι λιγότερα και άλλοι περισσότερα χρόνια. Είναι λογικό, καθώς λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας, μπορούν να ταξιδεύουν συχνά στην χώρα καταγωγής τους, έχοντας “ζωντανή” επαφή με τις πολιτικές εξελίξεις στην Αλβανία.

Όμως, υπάρχει και ένας άλλος λόγος, πιο σημαίνουσας πολιτικής σημασίας. Συγκεκριμένα, ενώ ο Ράμα ακολουθεί μια ανθελληνική ατζέντα και εργαλειοποιεί τον εθνικισμό– υπονομεύοντας ουσιαστικά το πεδίο συνύπαρξης των δύο λαών – την ίδια στιγμή επιδιώκει την έγκριση και την επιβεβαίωση της ατζέντας αυτής από τους πολίτες-ψηφοφόρους. Δηλαδή να διαταράσσει τις ελληνοαλβανικές σχέσεις – συχνά για λογαριασμό της Τουρκίας – και μέσω των εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών της Αλβανίας που ευεργετούνται εμπράκτως απ’ την Ελλάδα!

Για αυτό και τα Τίρανα μετέτρεψαν την Αθήνα σε χώρο προεκλογικής φιέστας – και σε ζωντανή μετάδοση – ενεργοποιώντας ταυτόχρονα την πλατφόρμα της αλβανικής Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, προκειμένου να εγγραφούν ψηφοφόροι εκτός Αλβανίας. Η δε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, όπως και βουλευτές του Ράμα, “εγκαινίασαν” ακόμα και κέντρα συνδρομής για τους Αλβανούς μετανάστες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στη διαχείριση της ηλεκτρονικής εφαρμογής!

Για να κατανοήσουμε τις πραγματικές σκοπιμότητες και στοχεύσεις, να σημειωθεί ότι οι υπεύθυνοι των προαναφερόμενων δομών είναι κομματικά στελέχη του Ράμα, από τις περιφέρειες Αργυροκάστρου και Αυλώνας! Ο σκοπός προφανής, η ανάγκη ποδηγέτησης και χειραγώγησης του γηγενούς Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

Υπό το πρίσμα αυτό παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η διαχρονικά λανθάνουσα προσέγγιση της Αθήνας στο ζήτημα. Έναντι των όποιων ανταλλαγμάτων και ισορροπιών, τηρείται σιγή από ελληνικής πλευράς στην εμμονή των Τιράνων στην ποδηγέτηση της κοινότητας των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών. Για αυτό και οι αυτόνομες πολιτικές τους οργανώσεις αφήνουν σαφή υπονοούμενα ομηρίας κι εγκατάλειψης τους, σε συνθήκες απαξίωσης…

Η προσδοκία για την Μειονότητα

Η ΟΜΟΝΟΙΑ, που επιβεβαιώνει με Ψήφισμα της επί την 34η Επέτειο ίδρυσης της την ταύτιση της με το ΚΕΑΔ, καλεί όλους τους ελληνικής καταγωγής πολίτες της Αλβανίας που διαμένουν εκτός της χώρας, να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία και να ψηφίσουν δια επιστολικής ψήφου. Η ΟΜΟΝΟΙΑ δεν θέτει το ζήτημα μόνο για δυνητικά εκλογικά της οφέλη, αλλά και για την υπεράσπιση των πολιτικών κι αστικών δικαιωμάτων των Ελλήνων της Μειονότητας.

Δεν πρέπει να αποσιωπάται το γεγονός ότι αφού Βορειοηπειρώτες αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια – ειδικά οι νεότεροι, δεύτερης και τρίτης γενιάς – αδιαφορούν μετέπειτα για τα πολιτικά τεκταινόμενα της χώρας ή και παραιτούνται από τα ληξιαρχικά, εκλογικά ακόμη και περιουσιακά δικαιωμάτα τους στην αλβανική επικράτεια. Ένα δικαίωμα που για χρόνια δεν χρησιμοποιείται ατονεί ή και ακυρώνεται, λέει η νομική επιστήμη…

Ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες, έχοντας βαθιά εμπειρία και μοναδική γνώση των πραγμάτων, σε σχετικό μήνυμα του αναφέρει: «…Αυτή είναι η ευκαιρία μας να ενισχύσουμε τον ρόλο μας στη διαμόρφωση του μέλλοντος της ιδιαίτερης μας πατρίδας, καθώς και να καταστήσουμε την πολιτική μας παρουσία και φωνή σεβαστή και υπολογίσιμη στον πολιτικό βίο της Αλβανίας…».

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top