Ακούγοντας ένας λογικός άνθρωπος, δηλώσεις Τραμπικών και Τούρκων αξιωματούχων , θα νόμιζε ότι βρίσκεται σε φρενοκομείο. Και όμως τα όσα λέγονται ,αποτελούν τρόπο σκέψης κορυφαίων αξιωματούχων. Μετά τις γνωστές δηλώσεις Ακάρ για την κατάληψη του Καστελλόριζου, ήρθε ο ακροδεξιός εταίρος του προέδρου Ερντογάν, ο Μπαχτσελί, να μας ενημερώσει ότι “Τα Δωδεκάνησα τα έχουν σφετεριστεί(σσ οι Έλληνες) και έχουν παρθεί με παιχνίδια του ποδαριού”. Η απάντηση του ΥΠΕΞ , όπως πάντα κατώτερη των περιστάσεων.
Πέραν του Ατλαντικού ηχεί ως νέα άγρια Δύση η επικήρυξη έναντι εκατομμυρίων δολαρίων, του εκλεγμένου Μαδούρο, οι απειλές για καταλήψεις χωρών και για πολέμους χωρίς αιτία. Ο Μπαχτσελί,είναι ο δεύτερος κορυφαίος παράγοντας της Τουρκίας μετά τον Ερντογάν. Αν λάβουμε υπόψη μας πως διατυπώνουν τις θέσεις τους οι ΗΠΑ του Τραμπ και του Μάσκ, το Ισραήλ του Νετανιάχου, η Τουρκία του Ερντογάν, θα διαπιστώσουμε ότι ο κόσμος μετατρέπεται σε ζούγκλα. Το κοινό τους γνώρισμα; είναι ακροδεξιοί. Στον ορίζοντα ανατέλλει ένας κόσμος χωρίς κανόνες. Συνθήκες, συμφωνίες και διεθνές δίκαιο χλευάζονται .Ποια μπορεί να είναι η αντίδραση;
Ο σοβινισμός ως κυρίαρχη πολιτική
Η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών είναι υπηρεσιακά ορθή, αλλά πολιτικά κατώτερη των περιστάσεων. Η αναφορά ότι “το καθεστώς των Δωδεκανήσων διέπεται από διεθνή συνθήκη, τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947”, είναι αυτή ακριβώς που προκαλεί αναγούλα στην τουρκική ελίτ. Τυπικά η αναφορά αυτή είναι ολόσωστη.
Αυτό που απουσιάζει είναι το στοιχείο της πολιτικής απάντησης στην Τουρκία και στο ντελίριο εθνικισμού που καλλιεργείται πλέον ως εθνική αλήθεια. Ότι οι διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες δεν μπορεί να ισχύουν πλέον γιατί η Τουρκία κατά τις δηλώσεις των ηγετών της “ασφυκτιά” και δεν χωρά στα σημερινά σύνορά της. Αυτό το πνεύμα αντίστασης στον τουρκικό σοβινισμό απουσιάζει από κάθε αναφορά της Αθήνας , γεγονός που εκλαμβάνεται από την Άγκυρα ως στάση φόβου και πανικού έναντι της ισχύος της Τουρκίας. Πέραν αυτών, η διπλωματική παθητικότητα και η άρνηση του πρωθυπουργού και του ΥΠΕΞ να αναλάβουν διεθνή πρωτοβουλία καταγγελίας της τουρκικής πολιτικής, εξελίσσεται σε εθνικό πρόβλημα...
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρει:
“το καθεστώς των Δωδεκανήσων διέπεται από διεθνή συνθήκη, τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947”
Η Ελλάδα, ως κυρίαρχο κράτος, δεν παραιτείται από το φυσικό και νόμιμο δικαίωμά της στην άμυνα, όπως προβλέπεται από το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Πόσο μάλλον, τη στιγμή που απειλείται με πόλεμο (casus belli) σε περίπτωση που ασκήσει δικαίωμα που απορρέει από την κυριαρχία της, όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο.
Για τη διατήρηση της ειρήνης απαιτείται σύνεση και υπευθυνότητα και όχι εχθροπαθείς δηλώσεις. Ζητήματα κυριαρχίας είναι εκτός συζήτησης και αναθεωρητικές αντιλήψεις είναι καθολικά απορριπτέες”.
Σε καταστολή το διεθνές δίκαιο
Είναι βέβαιο ότι ο Μπαχτσελί , όπως και πολλοί ηγέτες ή παράγοντες της εξουσίας, όταν έχουν σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό τους, κάνουν τα πάντα για να αυτοπροστατευθούν και ανοίγουν νέα μέτωπα για αντιπερισπασμό. Εδώ όμως δεν πρόκειται για ένα νέο μέτωπο, αλλά για ένα παλιό, μια ιστορική εμμονή της Τουρκίας για το πως διαμορφώθηκαν τα σύνορα στο Αιγαίο και τώρα θέλουν να αλλάξουν υπό τις ιαχές του “αιώνα της Τουρκίας”.
Ο εταίρος του Ερντογάν, απλά κλιμακώνει την αναθεωρητική πολιτική της χώρας του, αδιαφορώντας για τις διεθνείς συμφωνίες και συνθήκες. Αλλά αυτό δεν αποτελεί ζήτημα για έναν φασίστα. Να σημειώσουμε ότι ο ίδιος παράγοντας, ο Μπαχτσελί, τη μία ημέρα έκανε φρικτές δηλώσεις για γενοκτονία των Κούρδων και την άλλη μιλούσε για απελευθέρωση του Οτσαλάν. Οι παρεμβάσεις όμως αυτές, όσο και αν ακούγονται ως παρανοικές, δηλητηριάζουν τον τουρκικό λαό και ενισχύουν το εθνικιστικό ντελίριο στην τουρκική κοινωνία, καθώς τα αναθεωρητικά δόγματα και ο μεγαλοιδεατισμός για τον “αιώνα της Τουρκίας” είναι πλέον μέρος της εκπαίδευσης των νέων της γειτονικής χώρας.
Η Τουρκία έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα με τους Κούρδους. Οι οποίοι κερδίζουν συνεχώς έδαφος στον πολυετή αγώνα τους να αποκτήσουν την δική τους πατρίδα. Βλέποντας ο Ερντογάν ότι αυτή την περίοδο έχει ανάγκη από τις ψήφους των Κούρδων, διαφορετικά δεν θα πετύχει το σχέδιο επανεκλογής του, προσεγγίζει τον Οτσαλάν στην Τουρκία, αλλά πολεμά τους Κούρδους της Συρίας . Ο καιροσκοπισμός των κινήσεών του, είναι προφανής, αλλά εμπεριέχουν και έναν ιστορικό φόβο, για το που θα φθάσουν οι διεκδικήσεις των Κούρδων, εντός της Τουρκίας. Δηλαδή ρισκάρει, αλλά νοιώθει ασφαλής και ισχυρός ακόμη. Γιατί αν ο Τούρκος πρόεδρος συζητήσει έναν βαθμό αυτονομίας , η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει και οι σημερινοί σύμμαχοι να γίνουν εχθροί του. Ο Μπαχτσελί, που αναλαμβάνει συχνά τέτοιου είδους αποστολές, να ανοίγει δηλαδή δρόμους για τον Ερντογάν, αλλά το αποτέλεσμα είναι αμφίβολο. Γι αυτό και η ανάγκη για να ένα νέο μέτωπο στα Δωδεκάνησα, απλά είναι μια υπενθύμιση ότι η Τουρκία και τα σχέδιά της είναι απειλητικά για την ειρήνη .
Ζητείται απάντηση
Αλλά οι διακρατικές σχέσεις δεν είναι παιχνίδι. Η διεθνής αναστάτωση που προκαλείται από τις παρεμβάσεις Τραμπ -Μασκ θα βρει πολλούς μιμητές. Η βία ή η απειλή για χρήση βίας είναι στο προσκήνιο και στο κλίμα αυτό έχει ήδη ενσωματωθεί η Τουρκία.
Είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι οι διεθνείς οργανισμοί αργοπεθαίνουν και η δυνατότητα παρέμβασής τους ελαχιστοποιείται. Η σύμπηξη συμμαχιών όμως με χώρες της Ευρώπης είναι επιβεβλημένη. Η ΕΕ δείχνει να βρίσκεται σε κώμα, αλλά όσο υπάρχει πρέπει να αξιοποιηθεί σε μέγιστο βαθμό. Ο ΟΗΕ αδυνατεί να παρέμβει , αλλά μια χρήσιμη φράση μπορεί να πει, το ΝΑΤΟ βρυχάται και περιμένει τον Τραμπ, ενώ η Κίνα, η Ρωσία και πολλές ακόμη χώρες μελετούν τα δικά τους σχέδια αύξησης της επιρροής.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα εναλλακτικό σχέδιο. Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σιωπηλή στις τουρκικές αθλιότητες. ουΠρο ημερών η Τουρκία πρότεινε διεθνή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο με την συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων. Η Ελλάδα σιώπησε , αντί να αξιοποιήσει την ευκαιρία και να εμφανίσει το δικό τους σχέδιο χωρίς φυσικά τους Τουρκοκύπριους.
Παρά το γεγονός ότι έχει εξαγγελθεί εδώ και μήνες, δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση για την ημερομηνία σύγκλησης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας -Τουρκίας. Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Ιανουαρίου, ίσως καθυστερήσει λίγο. Είναι όμως ανάγκη, είτε μια απευθείας πρόκληση προς τον Ερντογάν να δηλώσει ξεκάθαρα αν υιοθετεί τις δηλώσεις Μπαχτσελί -Ακάρ, είτε να υπάρξει δημόσια και σκληρή απάντηση από τον Έλληνα πρωθυπουργό .
Δεν πρέπει να δίνεται η εντύπωση ότι οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων προκαλούν φόβο. Αντίθετα πρέπει να καταγγέλλονται γιατί ο σοβινισμός στην Άγκυρα, τείνει να ξεπεράσει κάθε όριο και γραμμή...
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου