Ανησυχία στο ίδιο ταραγμένο θέατρο της Μέσης Ανατολής γεννούν οι αναφορές της Wall Street Journal για συγκέντρωση τουρκικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Συρία.
Επικαλούμενη πληροφορίες Αμερικανών αξιωματούχων, η WSJ αναφέρει κινητικότητα από πλευράς του τουρκικού στρατού και φιλοτουρκικών πολιτοφυλακών στη βόρεια Συρία (SNA-Συριακός Εθνικός Στρατός), η οποία δημιουργεί την εντύπωση επικείμενης εισβολής προς τα εδάφη των Κούρδων.
Οι δυνάμεις αυτές, που αποτελούνται από πολιτοφυλακές, Τούρκους κομάντος και μονάδες πυροβολικού, συγκεντρώνονται κοντά στο Κομπάνι, πόλη της Συρίας με ισχυρή κουρδική παρουσία, στα βόρεια συριακά σύνορα με την Τουρκία, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.
Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το ρεπορτάζ της WSJ, η συγκέντρωση στρατού στα σύνορα θυμίζει τις προετοιμασίες της Άγκυρας πριν από την τουρκική εισβολή στη Συρία το 2019. Ένας Αμερικανός αξιωματούχος προειδοποίησε ότι «μια διασυνοριακή επιχείρηση θα μπορούσε να είναι επικείμενη».
Οι ίδιες πηγές τόνισαν επίσης ότι μια ενδεχόμενη τουρκική επίθεση θα ενισχύσει την αστάθεια στην περιοχή και θα υπονομεύσει τις προσπάθειες οριστικής εξόντωσης του Ισλαμικού Κράτους.
Σύμφωνα με τη Jerusalem Post, η οποία επικαλείται τη WSJ, ως απάντηση στην κλιμάκωση αυτή, ο Ιλχάμ Αχμέντ, ανώτερος αξιωματούχος της κουρδικής πολιτικής διοίκησης στη Συρία, συνέταξε επιστολή προς τον εκλεγμένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, προτρέποντάς τον να πιέσει τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εγκαταλείψει τα επιχειρησιακά σχέδιά του.
Η επιστολή του Αχμέντ επισημαίνει ότι η Τουρκία είχε ως στόχο να καταλάβει κουρδικά εδάφη πριν από την ορκωμοσία του Τραμπ, αναγκάζοντας έτσι τη νέα κυβέρνηση να αναγνωρίσει την εξουσία της Άγκυρας στην περιοχή.
«Εάν η Τουρκία προχωρήσει στην εισβολή, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές», αναφέρεται στην επιστολή του Αχμέντ, με τον ίδιο να υπογραμμίζει ότι μια τέτοια επιχείρηση θα μπορούσε να εκτοπίσει περισσότερους από 200.000 Κούρδους και να αποτελέσει απειλή για τις χριστιανικές κοινότητες στην περιοχή.
Μεγάλα τμήματα της βόρειας Συρίας ελέγχονται εδώ και χρόνια από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), συμμαχία κουρδικών και αραβικών πολιτοφυλακών στην οποία κυριαρχούν οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).
Οι YPG αποτελούν βραχίονα του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), συριακού παρακλαδιού του παράνομου στην Τουρκία Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK).
Στήνει καθεστώς ο Τζολάνι
Στην κατεύθυνση να καλύψει το κενό εξουσίας μετατρέποντας την οργάνωση της οποίας ηγείται σε κανονικό κράτος στην Συριία, κινείται ο Μοχαμάντ Αλ Τζολάνι, που πλέον χρησιμοποιεί το πραγματικό του όνομα Άχμαντ αλ Σάρα.
Στο πλαίσιο αυτό χθες διακήρυξε ότι «Η Συρία πρέπει να παραμείνει ενωμένη και χρειάζεται να συναφθεί νέο κοινωνικό συμβόλαιο ανάμεσα στο κράτος και το σύνολο των θρησκειών που θα εγγυάται κοινωνική δικαιοσύνη». Η δήλωση, μετά την συνάντησή του με ομάδα αντιπροσώπων της κοινότητας των Δρούζων, έγινε μέσω Telegram.
Ο Τζολάνι ηγείται της Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ), τον συριακό άλλοτε βραχίονα της Αλ Κάιντα, που διαβεβαιώνει πως έχει διακόψει εδώ και χρόνια κάθε σχέση με την τελευταία. Χθες, ο Τζολάνι υποστήριξε σε Βρετανούς διπλωμάτες στην Δαμασκό ότι θεωρεί απαραίτητη την άρση των διεθνών κυρώσεων για να επιστρέψουν οι πρόσφυγες έπειτα από 13 χρόνια πολέμου, μετά την κατάληψη της εξουσίας στη Συρία από συμμαχία ισλαμιστικών παρατάξεων. Αναφέρθηκε ακόμη στη σημασία της αποκατάστασης των σχέσεων ανάμεσα στη Δαμασκό και το Λονδίνο.
Παράλληλα, ο Τζολάνι μετατρέπει τον HTS στον κανονικό στρατό της Συρίας καθώς ανακοίνωσε ότι οι ένοπλες παρατάξεις θα διαλυθούν και οι μαχητές τους θα ενταχθούν στον στρατό της νέας εξουσίας που ανέτρεψε τον πρώην πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ. «Οι παρατάξεις θα διαλυθούν κι οι μαχητές θα προετοιμαστούν να ενταχθούν στις τάξεις του υπουργείου Άμυνας. Όλοι θα υπόκεινται στον νόμο», ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του που δημοσιοποιήθηκαν μέσω Telegram.
Κάπως έτσι, ο ακόμη επικηρυγμένος από τις αμερικανικές υπηρεσίες μετατρέπεται στον ισχυρό παράγοντα της Συρίας. Η πρώτη ενέργεια ήταν να σχηματίσει κυβέρνηση σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό επί Άσαντ. Πλέον ελέγχει τα αποθέματα χρυσού του δικτάτορα που αποχώρησε και μετατρέπει την ισλαμιστική οργάνωση σε κορμό του εθνικού στρατού. Είναι αυτονόητος ο ρόλος του στρατού σε μία χώρα στη κατάσταση της Συρίας σε συνδυασμό με τα σώματα ασφαλείας. Δεν είναι δίχως σημασία ότι, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει ο διεθνείς Τύπος, διπλωμάτες από διάφορες δυτικές χώρες αναζητούν προσβάσεις στον Μοχαμάντ αλ Τζολάνι.
Πριν καταλάβει στο σύνολο της χώρας η HTS, από το 2017 είχε την κυριαρχία και τον απόλυτο έλεγχο στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας. Προσεταιρίστηκαν τους αξιωματούχους του Άσαντ, δημιούργησαν υπουργεία και αναθέρμαναν την τοπική οικονομία. Οι διεθνείς αναλυτές σημειώνουν ότι ο τρόπος που συμπεριφέρθηκαν στον τοπικό πληθυσμό είναι διαφορετικός από τις πρακτικές του ΙSIS, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να διπλασιαστεί ο αριθμός των κατοίκων. Στο Ιντλίμπ συνυπάρχουν Δρούζοι μουσουλμάνοι και Κούρδοι. Από τις μέχρι στιγμής κινήσεις του, ο Τζολάνι δείχνει ότι θα διαχειριστεί την χώρα κατά το πρότυπο του Ιντλίμπ.
Ο ρόλος της Τουρκίας και ο Τραμπ
Είναι δεδομένο ότι η Hayat Tahrir al-Sham δίχως να ταυτίζεται μαζί της είχε και εξακολουθεί να διατηρεί σχέσεις με την Τουρκία η οποία ελέγχει μεγάλες ζώνες στην Βόρεια Συρία.
Σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ, η Τουρκία κρατά το κλειδί των εξελίξεων στην Συρία. Σε δηλώσεις του μίλησε για «μη φιλική κατάληψη του ελέγχου». Χρησιμοποίησε τον όρο στη Συρία “unfriendly takeover”, που προέρχεται από τον κόσμο των επιχειρήσεων και συνήθως αποδίδεται “επιθετική εξαγορά”.
Είπε ακόμη: «Η Τουρκία είναι πολύ έξυπνη. Είναι πολύ έξυπνος τύπος, πολύ επίμονος. Η Τουρκία έκανε μη φιλική κατάληψη του ελέγχου χωρίς να χαθούν πολλές ζωές. Μπορώ να πω ότι ο Άσαντ ήταν χασάπης. Η Τουρκία το ήθελε για χιλιάδες χρόνια και τώρα το έχει, οι άνθρωποι που ανέλαβαν ελέγχονται από την Τουρκία και αυτό είναι εντάξει».
Αναφέρθηκε και στον Ερντογάν: «είναι κάποιος με τον οποίο τα πάω σπουδαία. Έχει δημιουργήσει πολύ δυνατό στρατό, που δεν έχει υποστεί φθορά»
Μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, η Ουάσιγκτον και η Άγκυρα διεξήγαγαν συνομιλίες επικεντρωμένες στην αποτροπή της ενίσχυσης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), κατά τις κυβερνήσεις των δύο χωρών. Η Ουάσιγκτον διατηρεί δύναμη περίπου 900 στρατιωτικών στην ανατολική Συρία και συνεργάζεται με την παράταξη YPG, τη δεσπόζουσα δύναμη στις λεγόμενες Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει επανειλημμένα έντονες τριβές με την Άγκυρα.
Την Κυριακή, ο τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ δήλωσε πως η Άγκυρα είναι «έτοιμη» να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στην επόμενη συριακή κυβέρνηση αν θελήσει να πολεμήσει τους αυτονομιστές Κούρδους, κάτι που χαρακτήρισε κοινή επιδίωξη. Για την Άγκυρα, “τρομοκρατική” οργάνωση είναι οι ΣΔΔ. Απεναντίας, η Ουάσιγκτον θεωρεί την παράταξη αυτή “κρίσιμη” για την αποτροπή νέας ενίσχυσης του ΙΚ. Οι ΣΔΔ υπήρξαν αιχμή του δόρατος στις επιχειρήσεις εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης στο συριακό έδαφος. Ο κ. Γκιουλέρ είπε πως «αναμένουμε οι αμερικανοί φίλοι μας να αναθεωρήσουν τις θέσεις τους».
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου