GuidePedia

0

Ο Ερντογάν νομίζει ότι “παίζει” στα δάκτυλα του τον Μπάιντεν και τον Τραμπ: Στην “κόψη του ξυραφιού” οι Κούρδοι στη Συρία…

Τα πράγματα έχουν δυσκολέψει πολύ στη Βόρεια Συρία και εδώ δεν έχουν αμφιβολία ότι ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν εκμεταλλεύεται τη μεταβατική περίοδο, από τον σημερινό Πλανητάρχη Τζο Μπάιντεν στον επόμενο, τον Ντόναλντ Τραμπ.

Κυβερνά μεν ο κ. Μπάιντεν αλλά είναι υποχρεωμένος να έχει στο μυαλό του ότι σε ένα μήνα έρχεται ο εκλεγμένος, ο οποίος μπορεί να έχει διαφορετικές θέσεις, σε κρίσιμα θέματα, από τις δικές του.

Άρα περπατά σε τεντωμένο σχοινί και ενώ δεν είναι υποχρεωμένος, επέλεξε να ζητήσει από την αρχή συνεργασία με το επιτελείο του κ. Τραμπ. Την Τετάρτη ο επόμενος υπουργός Μάρκο Ρούμπιο συνεργάστηκε για μερικές ώρες με τον Άντονι Μπλίνκεν και την Παρασκευή αντιπροσωπεία από το Επιτελείο του κ. Τραμπ βρέθηκε στο Πεντγάγωνο.

Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Διότι γνωρίζουμε τις αποφάσεις του κ. Μπάιντεν για τους Κούρδους της Συρίας, ενώ δεν είναι ξεκάθαρες οι θέσεις του εκλεγμένου Προέδρου.

Οι δηλώσεις που έκανε πρόσφατα ο κ. Τραμπ για την Τουρκία και τον Ερντογάν, χαρακτηρίζονται από μία ασυναρτησία.

Η πρώτη και γρήγορη ανάγνωση ήταν ότι στηρίζει τις ενέργειες του Τούρκου προέδρου και ότι λίγο-πολύ του χαρίζει τη Συρία. Ο κ. Τραμπ αναφέρθηκε σε παλαιότερη απόφασή του να αποσύρει τα στρατεύματα των ΗΠΑ από τη Συρία, δηλώνοντας ότι έσωσε ζωές, ενώ επέκρινε την ανάπτυξη 900 Αμερικανών στρατιωτών.

Υποστήριξε ότι η Τουρκία, την οποία χαρακτήρισε «μεγάλη δύναμη» έχει ουσιαστικά αναλάβει τον έλεγχο στη Συρία χωρίς σημαντικές απώλειες ζωών. Ωστόσο οι παρατηρήσεις του ήταν συχνά ασυνάρτητες, σημειώνεται μεταξύ άλλων από την εφημερίδα Financial Timew.

Και αυτό περισσότερο ειπώθηκε με βάση την προηγούμενη εμπειρία του 2019, όταν διέταξε να αποχωρήσουν οι Αμερικανοί στρατιώτες από τη βόρεια Συρία, επειδή του το ζήτησε ο Ερντογάν.

Άλλαξε απόφαση όταν παραιτήθηκε ο τότε υπουργός Άμυνας και όταν ο τότε αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλοι στρατηγοί απείλησαν με μαζική αποχώρηση.

Η δεύτερη ανάγνωση των δηλώσεων ίσως να είναι περισσότερο πιο κοντά στον τρόπο σκέψης του κ. Τραμπ, αν και ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι γνωρίζει με ακρίβεια πως σκέφτεται και πως αντιδρά ο εκλεγμένος Πρόεδρος.

Μερικοί αναλυτές υποστηρίζουν, λοιπόν, ότι ούτε τη Συρία παρέδωσε στον Ερντογάν, ούτε τους Κούρδους θα προδώσει και ότι εν πάση περιπτώσει δεν έχει πάρει τελικές αποφάσεις για την περιοχή. Και για τις όποιες τελικές αποφάσεις θα συνεργαστεί με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ.

Με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου γνωρίζονται από τα νεανικά τους χρόνια, σκέφτονται σε πολλά θέματα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και έχουν την ίδια θέση για το Ιράν. Ήδη έχουν συζητήσει τον τρόπο δράσης και αντίδρασης τους για το πυρηνικό πρόγραμμα.

Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι μπορεί να σπάσουν εντελώς οι δεσμοί του με τον Ερντογάν εάν ο Τούρκος πρόεδρος πιστέψει ότι ο κ. Τραμπ θα συνταχθεί με τον Νετανιάχου και θα τον …”προδόώσει”. Θα μπορούσε να συμβεί και το ανάποδο; Δηλαδή να τα σπάσει με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό για χάρη του Ερντογάν; Οι αναλυτές δεν το βλέπουν ούτε καν σενάριο.

Τίθεται ένα άλλο πολύ σοβαρό ερώτημα που αφορά τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες και παρά τις πιέσεις της Ουάσιγκτον ο Ερντογάν θα εισβάλει στη βόρεια Συρία χωρίς να ερωτήσει κανένα.

Θα αντιδράσει ο κ. Μπάιντεν και θα προστατεύσει τους Κούρδους; Και τι θα έκανε στη θέση του ο κ. Τραμπ.

Ο σημερινός Πρόεδρος φέρεται να τείνει στην αναζήτηση τρόπων για να τηρήσει τη συμφωνία του με τους Κούρδους. Όσον αφορά τον κ. Τραμπ, δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε απάντηση.

Αναλυτές εξωτερικής πολιτικής δήλωσαν στην FT ότι ο κ. Τραμπ έστελνε ένα μήνυμα στον Ερντογάν, με τον οποίο είχε μια ταραχώδη σχέση.

Τα σχόλια του αντανακλούν την τάση του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ να κρατά σε αναμμένα κάρβουνα τους παγκόσμιους ηγέτες. Ο Ερντογάν μπορεί να πίστευε ότι ο Τραμπ θα ήταν ένας «άσσος στο μανίκι» του αλλά δεν θα είναι σίγουρος για το πού ακριβώς βρίσκεται.

Θυμίζουμε ότι στη συνέντευξη Τύπου στη Φλόριντα τη Δευτέρα, ο Trump δήλωσε ότι πιστεύει πως η Τουρκία βρίσκεται πίσω από την ομάδα ανταρτών που ανέτρεψε τον δικτάτορα της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ (Bashar al-Assad), χαρακτηρίζοντας τον Erdoğan «έναν έξυπνο και πολύ σκληρό τύπο» και υποστηρίζοντας ότι ο η Άγκυρα οργάνωσε μια «μη φιλική κατάληψη» (“unfriendly takeover”: σ.σ. επιχειρηματικός όρος για επιθετική εξαγορά) της γειτονικής της χώρας, χωρίς να χαθούν πολλές ζωές.

To δημοσίευμα ακολούθως κάνει μια αναδρομή στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκία κατά την πρώτη προεδρική θητεία του Trump, με ιδιαίτερη μνεία στα θέματα που προκάλεσαν τριβές μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι δεσμοί μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας, σημειώνεται, έχουν βελτιωθεί τελευταία, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους και δυτικούς διπλωμάτες, παρά τις κάποιες εντάσεις που προκλήθηκαν από την κριτική του Erdoğan στο Ισραήλ για την επίθεσή του στη Γάζα.

Η Τουρκία, ωστόσο, έχει αντιταχθεί σθεναρά στην υποστήριξη της Ουάσινγκτον προς τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) που τις ταυτίζει με το PKK, ενώ η Ουάσιγκτον τις θεωρεί κρίσιμο εταίρο για να εμποδίσει την ISIS να ανασυγκροτηθεί σημαντικά στη Συρία.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top