GuidePedia

0


Ισχυρές είναι πλέον οι ενδείξεις ότι η Τουρκία βρίσκεται στην οδό της ολικής επαναφοράς στο πρόγραμμα του F-35 Lightning II, μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Η προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της γειτονικής χώρας, στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ, μιλώντας στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Προϋπολογισμού της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ «ίσως είναι πλέον πρόθυμες να παραδώσουν μαχητικά F-35 στην Τουρκία», αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει δραματ.

Ο Τούρκος υπουργός επιβεβαίωσε ότι η γειτονική χώρα έχει ξεκινήσει εκ νέου τις προσπάθειες απόκτησης του αεροσκάφους και αναφέρθηκε στα έξι μαχητικά του τύπου που έχουν ήδη κατασκευαστεί, αλλά ουδέποτε παραδόθηκαν στην τουρκική Αεροπορία (THK), παρότι η χώρα του είχε προβεί εξ αρχής σε επένδυση 1 δισ. δολαρίων στην ανάπτυξή του. Το πρώτο βγήκε από τη γραμμή παραγωγής του Φορτ Γουόρθ στο Τέξας, στις 10 Μαΐου 2018.

Η αναφορά Γκιουλέρ, όπως συνηθίζεται εξάλλου από τους Τούρκους αξιωματούχους, ήταν αρκούντως υπερφίαλη: «Τώρα που βλέπουν την πρόοδό μας με το KAAN, η στάση τους δείχνει να διαφοροποιείται. Αφήνουν να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να είναι πρόθυμοι να τα παραδώσουν. [Σε αυτό το πλαίσιο], υποβάλαμε εκ νέου την προσφορά μας για την προμήθεια των F-35». Φέρεται μάλιστα να προανήγγειλε τον τερματισμό του προγράμματος αναβάθμισης F-16 από τον υπάρχοντα αεροπορικό στόλο.

Αυτό το τελευταίο είναι μια εξέλιξη που δεν είναι καινούργια, καθώς είχε συζητηθεί από τον περασμένο Ιούλιο. Θα στηριχθούν στο εγχώριο πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών του τύπου, με αιχμή το ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA) της Aselsan και θα προχωρήσει μόνο η προμήθεια των 40 καινούργιων F-16 Block 70. Πρόκειται για δραματικές εξελίξεις με αλλαγή δεδομένων για την ελληνική άμυνα.

Εάν επιβεβαιωθούν, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να αξιολογήσει – εκτιμήσει την κατάσταση εκ νέου με μεγάλη προσοχή. Περιττό να αναφερθεί ότι ενδεχόμενη επιβεβαίωση θα έριχνε στα σκουπίδια αυτομάτως τα προπαγανδιστικά αφηγήματα -με τα οποία σε καθημερινή βάση «βομβαρδίζεται» η ελληνική κοινωνία- περί μαζικής ελληνικής αεροπορικής υπεροπλίας, μέρος των οποίων είναι και η προοπτική απόκτησης από την Ελλάδα 20 F-35A (συμβατικής αποπροσγείωσης) με δικαίωμα προαίρεσης (option) για άλλα 20, όταν το επιτρέψουν τα οικονομικά της χώρας. Τα υπόλοιπα είναι η παρουσία των γαλλικών Rafale και τα 83 αναβαθμισμένα F-16 στη διαμόρφωση «V».

Ωστόσο, είναι προφανές ότι χρειάζεται υπομονή για να διευκρινιστούν οι προθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών κι επίσημα. Ωστόσο, τα δεδομένα έχουν αλλάξει στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν πλέον εκτός από τον Λευκό Οίκο τη Βουλή και τη Γερουσία, ενώ ο Τραμπ μοιάζει από πανίσχυρος έως απόλυτα ανεξέλεγκτος. Την ίδια στιγμή, θα πρέπει να συνυπολογιστεί και ο παράγοντας Έλον Μασκ, που εμφανίζεται μέχρι στιγμής σχεδόν ως… συμπρόεδρος, έχει μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα στην Τουρκία, με τον Ερντογάν να αναφέρεται πολύ πρόσφατα σε κοινές τεχνολογικές πρωτοβουλίες.

Παράλληλα όμως, θα πρέπει να συνυπολογιστεί η θέση του εν λόγω για τα F-35, καθώς όπως προκύπτει από τις αναρτήσεις του στα κοινωνικά δίκτυα και συγκεκριμένα στην πλατφόρμα «X» της οποίας είναι ιδιοκτήτης, αναφέρθηκε στα μαχητικά πέμπτης γενιάς με διόλου κολακευτικά σχόλια. Επί της ουσίας τα αποκάλεσε απαρχαιωμένα, παραπέμποντας σε βίντεο με πολύ μεγάλο αριθμό μη επανδρωμένων κινεζικών αεροχημάτων… Από την άλλη πλευρά βέβαια, υπάρχει και η βιομηχανική διάσταση.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει, ότι η εξαγωγική προώθηση των F-35 σε πελάτες όπως η Τουρκία που είχε δεσμευθεί να προχωρήσει στην προμήθεια περισσοτέρων από 100 μαχητικών αεροσκαφών του τύπου, μπορεί να βο0ηθήσει στην αντιστάθμιση του κόστους που θα συνεπαγόταν για την κατασκευάστρια εταιρία Lockheed Martin, ενδεχόμενη πρωτοβουλία περικοπής των κονδυλίων για την προμήθεια του μαχητικού από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.

Η Τουρκία από την πλευρά της, γνωρίζει καλά πως να κάνει «χάρες» στους ισχυρούς και να αποσπά το μέγιστο ως αντάλλαγμα γι’ αυτές. Ας μη λησμονούμε, ότι τουλάχιστον 10 εταιρίες συμμετείχαν στην αλυσίδα εφοδιασμού του μαχητικού F-35 και παρέμειναν εκεί για αρκετό καιρό μετά από τον εξοβελισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα (άνοιξη 2018), ως αποτέλεσμα της απόκτησης του ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής και αντιβληματικής προστασίας μακρού βεληνεκούς S-400 Triumf.

Μήπως τελικά αυτή καθαυτή η κατοχή των S-400 από την Τουρκία θα μετεξελιχθεί σε πλεονέκτημα, επειδή το στερεότυπο της «αναντικατάστατης χώρας» για την Ατλαντική Συμμαχία (ΝΑΤΟ) παραμένει πολύ ισχυρό στους κόλπους της αμερικανικής γραφειοκρατίας; Σε αυτό το πλαίσιο, η έλευση Τραμπ με δεδομένη προδιάθεση για μπίζνες και τα επιχειρηματικά συμφέροντα του Έλον Μασκ στην Τουρκία, λειτουργήσουν με τρόπο που θα αλλάξει τα δεδομένα επί του πεδίου…

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top