Φανταστείτε ότι βρισκόμαστε στο 2030. Η Ρωσία και η Κίνα πραγματοποιούν τα πρώτα μεγάλα στρατιωτικά τους γυμνάσια στην Αρκτική.
Με την ονομασία Vostok 2030, η κοινή άσκηση περιλαμβάνει χιλιάδες στρατιώτες, τανκς, αεροσκάφη και το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού και του κινεζικού βόρειου στόλου.
Τα τελευταία πέντε χρόνια, η Ρωσία και η Κίνα έχουν αυξήσει σταθερά τη στρατιωτική και οικονομική τους παρουσία στην Αρκτική, σημειώνουν σε ανάλυσή τους οι Financial Times.
Η «εκεχειρία» του 2025 στον πόλεμο Ουκρανίας – Ρωσίας επέτρεψε στη Μόσχα να ανασυγκροτήσει τον στρατό της.
Το Πεκίνο έχει επίσης αρχίσει να θεωρεί το ΝΑΤΟ αποδυναμωμένο, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιτάχυνε τη μετατόπιση της εστίασης της Ουάσινγκτον από την Ευρώπη προς την Κίνα.
Ξαφνικά, η Ρωσία ανακοινώνει ότι έχει επεκτείνει τον έλεγχό της στην υφαλοκρηπίδα της Αρκτικής.
Η Κίνα δηλώνει ότι αναγνωρίζει τη διεκδίκηση αυτή.
Η Ρωσία, με τη σειρά της, δηλώνει ότι η διεκδίκηση της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας είναι επίσης νόμιμη.
Αμέσως μετά, σινορωσικές δυνάμεις εισβάλλουν στο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας, μια στρατηγική ομάδα νησιών.
Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ κινητοποιούνται – αλλά δεν διαθέτουν το βάρος και την υλικοτεχνική δύναμη του αμερικανικού στρατού για να το ανακαταλάβουν.
Οι σύμμαχοι της Ευρώπης στο ΝΑΤΟ βρίσκονται αντιμέτωποι πλέον με ένα τρομερό στρατηγικό δίλημμα: να παραχωρήσουν τον έλεγχο του Σβάλμπαρντ ή να επικαλεστούν την πλήρη ισχύ της συνθήκης αμοιβαίας άμυνας και να εξαπολύσουν πυρηνικό πλήγμα αντιποίνων.
Στο Λονδίνο και το Παρίσι, ο Βρετανός πρωθυπουργός και ο Γάλλος πρόεδρος, οι οποίοι ελέγχουν τα δύο ξεχωριστά πυρηνικά οπλοστάσια της Ευρώπης, βρίσκονται αντιμέτωποι με μια τρομακτική απόφαση.
Αυτό το όραμα της αποκάλυψης δεν είναι προφητεία. Αλλά ούτε είναι εντελώς απίθανο, τονίζουν οι FT.
Με βάση το νέο βιβλίο «The Retreat From Strategy» του στρατηγού λόρδου Ντέιβιντ Ρίτσαρντς, πρώην επικεφαλής των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, και του Τζούλιαν Λίντλεϊ-Φραντς, καθηγητή στην Ολλανδική Ακαδημία Άμυνας, το σενάριο αυτό αποκαλύπτει τις απειλές ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν αν δεν αντιμετωπιστούν.
Για όλες τις απώλειες που έχει υποστεί μέχρι στιγμής στην Ουκρανία -έως και 700.000 νεκροί ή τραυματίες, σύμφωνα με τις βρετανικές στρατιωτικές πληροφορίες- ο στρατηγός Κρίστοφερ Καβόλι, ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ, προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι ο ρωσικός στρατός θα βγει από τον πόλεμο «ισχυρότερος από ό,τι είναι σήμερα».
Επιπλέον, οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας «θα βρίσκονται στα σύνορα της συμμαχίας μας … θα διοικούνται από τους ίδιους ανθρώπους που ήδη μας βλέπουν ως εχθρούς», είπε και πρόσθεσε:
«Θα έχουμε έναν αντίπαλο με πραγματικές ικανότητες και σαφείς προθέσεις».
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου