GuidePedia

0


«Η Τουρκία μπορεί να γίνει μια ισχυρή, ευημερούσα, υψηλού κύρους και αποτελεσματική χώρα εάν βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ανατολή και τη Δύση ταυτόχρονα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη το Σαββατοκύριακο. [Kremlin pool/EPA/EFE]

Η Τουρκία θα είναι το πρώτο μέλος του ΝΑΤΟ που θα ζητήσει την ένταξή της στο οικονομικό μπλοκ BRICS, στο οποίο πρωτοστατούν η Ρωσία και η Κίνα, όπως μετέδωσαν διάφορα πρακτορεία.

Το Bloomberg ανέφερε τη Δευτέρα (2 Σεπτεμβρίου) ότι η Άγκυρα ζήτησε επίσημα να ενταχθεί στην ομάδα των χωρών της αναδυόμενης αγοράς, καθώς κοιτάζει πέρα από τους παραδοσιακούς δυτικούς συμμάχους της. Το Newsweek επικοινώνησε με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για σχόλια.

«Η Τουρκία μπορεί να γίνει μια ισχυρή, ευημερούσα, υψηλού κύρους και αποτελεσματική χώρα εάν βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ανατολή και τη Δύση ταυτόχρονα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη το Σαββατοκύριακο. «Οποιαδήποτε άλλη μέθοδος εκτός από αυτή δεν θα ωφελήσει την Τουρκία, αλλά θα τη βλάψει».

«Δεν χρειάζεται να επιλέξουμε μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης [SCO], όπως ισχυρίζονται ορισμένοι», πρόσθεσε ο Ερντογάν. «Αντιθέτως, πρέπει να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με αυτούς και με άλλους οργανισμούς σε μια βάση win-win», πρόσθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Πρώην Τούρκος διπλωμάτης δήλωσε στο Newsweek ότι η κίνηση αυτή οφείλεται σε «συσσωρευμένη απογοήτευση» της Άγκυρας από τη Δύση και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αυτή δεν είναι η στρατηγική, από την Άγκυρα, να αντικαταστήσει τη Δύση, αλλά είναι μια στρατηγική για την ενίσχυση των σχέσεων με μη δυτικές δυνάμεις σε μια εποχή που η ηγεμονία των ΗΠΑ εξασθενεί», δήλωσε ο Σινάν Ούλγκεν, επικεφαλής της δεξαμενής σκέψης EDAM με έδρα την Κωνσταντινούπολη.

Η ομάδα BRICS, που πήρε το όνομά της από τις χώρες Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα και Νότια Αφρική, περιλαμβάνει χώρες που δεν αναφέρονται στο ακρωνύμιο, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), η Αιθιοπία και η Αίγυπτος, οι οποίες εντάχθηκαν μόλις φέτος. Το μπλοκ θεωρείται εναλλακτική λύση στην παγκόσμια σκηνή της ομάδας G7 υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, το Bloomberg ανέφερε ότι η κυβέρνηση Ερντογάν πιστεύει ότι «το γεωπολιτικό κέντρο βάρους» απομακρύνεται από τις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες.

Η κίνηση αυτή δείχνει επίσης τους στόχους της Άγκυρας «να καλλιεργήσει δεσμούς με όλες τις πλευρές σε έναν πολυπολικό κόσμο», ενώ εξακολουθεί να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της ως βασικό μέλος του ΝΑΤΟ, πρόσθεσε το δημοσίευμα.

Το Bloomberg ανέφερε επίσης ότι η Άγκυρα είχε υποβάλει αίτηση πριν από μήνες λόγω της απογοήτευσης για την καθυστέρηση της προσπάθειάς της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στόχο που επιδιώκει να πετύχει εδώ και δεκαετίες.

«Ένας από τους οδηγούς είναι η φιλοδοξία για ενισχυμένη στρατηγική αυτονομία», δήλωσε ο Ούλγκεν στο Newsweek.

«Η διμερής σχέση με τις ΗΠΑ ήταν επίσης προβληματική», πρόσθεσε ο ίδιος, όπως αναφέρει το Newsweek. «Αυτού του είδους οι απογοητεύσεις έχουν παρακινήσει την τουρκική κυβέρνηση να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση». Υπάρχει η πεποίθηση στην Άγκυρα ότι μπορεί να το κάνει αυτό «χωρίς πολιτικό κόστος που θα συνδεόταν με αυτή την αναπροσαρμογή».

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top