Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, συναντάται σήμερα με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο παλάτι του Μπεστεπέ στην Άγκυρα, καθώς πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στην Τουρκία εν μέσω συνεχιζόμενης προσπάθειας προσέγγισης μεταξύ των δύο κρατών και μετά από διάστημα που ξεπερνά τη δεκαετία, κατά το οποίο οι αντεγκλήσεις και οι ύβρεις έδωσαν και πήραν.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν επισκέφθηκε το Κάιρο στις αρχές Αυγούστου και συναντήθηκε με τον Σίσι και τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Μπαντρ Αμπντελάτι. Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Φιντάν στις 5 Αυγούστου, ο Αμπντελάτι είπε ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν τα βήματα που πρέπει να ληφθούν για να διασφαλιστεί ότι η επίσκεψη του Σίσι θα είναι "όσο πιο παραγωγική γίνεται".
Πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες σχεδιάζουν να υπογράψουν αρκετές συμφωνίες συνεργασίας σε τομείς από την ενέργεια έως τον τουρισμό, καθώς και να πραγματοποιήσουν την πρώτη συνεδρίαση του νέου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας.
Οι σημερινές συζητήσεις θα επικεντρωθούν σε τρεις βασικούς τομείς:
- Προσπάθειες για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και τον συντονισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας.
- Ενίσχυση του διμερούς εμπορίου για αύξηση του όγκου από σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε 15 δισεκατομμύρια δολάρια.
- Αμυντική συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής προμήθειας τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Αίγυπτο.
Οι δύο χώρες αναβάθμισαν τον χαρακτηρισμό των σχέσεών τους σε επίπεδο "στρατηγικής συνεργασίας" κατά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αίγυπτο τον Φεβρουάριο, στην πρώτη επίσκεψη από το 2012. Η επίσκεψη περιγράφηκε τόσο από τον Σίσι όσο και από τον Ερντογάν ως η αρχή ενός "νέου κεφαλαίου στις σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου".
Μετά την ανατροπή της κυβέρνησης του Μοχάμεντ Μόρσι που συνδέεται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα το 2013, ο Ερντογάν είχε ορκιστεί ποτέ να μη δώσει τα χέρια με τον Σίσι, αποκαλώντας τον "βίαιο δολοφόνο". Η στροφή ήρθε στις αρχές του 2021, όταν η Τουρκία ξεκίνησε μια μεγάλη επίθεση γοητείας εξωτερικής πολιτικής για να επιδιορθώσει τους δεσμούς με τους πρώην περιφερειακούς εχθρούς της σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει την απομόνωσή της στην περιοχή και να αντλήσει κεφάλαια για να σώσει την παραπαίουσα οικονομία της. Το ξεκίνημα έγινε με εντολή του Ερντογάν στα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας να σταματήσουν εκπομπές εναντίον του Σίσι και της Αιγύπτου. Συνεχίστηκε με τη φωτογραφία - σήμα κατατεθέν με τη χειραψία Ερντογάν - Σίσι τον Νοέμβριο του 2022, μία φωτογραφία την οποία είχε σκηνοθετήσει και φέρει εις πέρας ο Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θανί, σεΐχης του Κατάρ, ο οποίος και απαθανατίστηκε στο βάθος της εικόνας να χαμογελά ικανοποιημένος.
Η διαδικασία οδήγησε στην εξομάλυνση των δεσμών της Τουρκίας με την Αίγυπτο καθώς και με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δεσμών σε μεγάλο βαθμό διαλυμένων λόγω της υποστήριξης της Άγκυρας στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από πολλές περιφερειακές πρωτεύουσες και η οποία αποτελεί κόκκινο πανί για την Αίγυπτο του Σίσι. Μεταξύ των τριών διαδικασιών, η εξομάλυνση της Τουρκίας με την Αίγυπτο κράτησε περισσότερο.
Οι δύο χώρες αντάλλαξαν πρεσβευτές τον Ιούλιο του 2023 και έκτοτε, οι επανειλημμένες αναφορές για την επικείμενη επίσκεψη του Σίσι στην Τουρκία αποδείχθηκαν λανθασμένες. Η προσέγγιση επιταχύνθηκε κατά τη διάρκεια του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα, καθώς οι διαφωνίες μεταξύ του Ισραήλ από τη μια και του Καΐρου και της Άγκυρας από την άλλη έφεραν τις δύο πλευρές στο ίδιο στρατόπεδο. Η Γάζα αναμένεται να είναι ένα από τα θέματα ατζέντας κατά την επίσκεψη Σίσι.
Επίκειται συμφωνία για drone μεταξύ Τουρκίας - Αιγύπτου
Η συμφωνία για την προμήθεια τουρκικών drone στην Αίγυπτο προγραμματίζεται να υπογραφεί κατά τη σημερινή επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στην Άγκυρα ανέφερε το Azernews.
Στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης επίσκεψης του αλ-Σίσι στην Τουρκία, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του συμβουλίου στρατηγικής συνεργασίας στο υψηλότερο επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών για να συζητηθούν οι προοπτικές αύξησης του διμερούς εμπορίου από 10 δισεκατομμύρια σε 15 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Το κύριο θέμα στο πρόγραμμα συνομιλιών του αλ Σίσι με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα είναι η διευθέτηση της παλαιστινιο-ισραηλινής σύγκρουσης.
Η ανατολική Μεσόγειος στις συζητήσεις Τουρκίας - Αιγύπτου
Η Ανατολική Μεσόγειος παρουσιάζεται ως κορυφαίο ζήτημα από την Άγκυρα, που ελπίζει σε μια συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας με την Αίγυπτο. Μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε, σύμφωνα με τη Yeni Şafak να αποτελέσει τον "πυρήνα" της εξομάλυνσης των σχέσεων.
Μάλιστα η φίλα προσκείμενη στην τουρκική προεδρία εφημερίδα φαίνεται να προχωρά σε μια επιδέξια προπαγανδιστική καμπάνια, υποστηρίζοντας ότι "θα μπορούσε να προκύψει ένα μνημόνιο περί θαλάσσιας δικαιοδοσίας κατόπιν διαπραγματεύσεων και συμφωνίας μεταξύ των μερών, ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης προόδου που καταγράφεται από την έναρξη της διαδικασίας εξομάλυνσης". "Αν και είναι απίθανο", αναγνωρίζει ο Φουάτ Εμίρ, υποψήφιος διδάκτωρ στο πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, "να υλοποιηθεί βραχυπρόθεσμα, τα οφέλη μιας πιθανής συμφωνίας με το Κάιρο είναι ζωτικής σημασίας για την κυβέρνηση Σίσι όσον αφορά την ενίσχυση της θέσης της Αιγύπτου στην παγκόσμια γεωπολιτική εξίσωση".
Πριν από λίγες ημέρες σε τηλεοπτικό πάνελ στον συμφερόντων Ερντογάν σταθμό aHaber, ο ακαδημαϊκός Ιρφάν Καγιά Ουλγκέρ σχολίασε: "Η υπογραφή της συμφωνίας με τη Λιβύη άνοιξε την πύλη της διχοτόμησης της Αν. Μεσογείου σαν να έχουμε συμφωνήσει με την Αίγυπτο. Εμείς έχουμε το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας. Η Ελλάδα ξεσηκώθηκε και μας έβαλε απέναντι και την Ε.Ε. Πήραν και αποφάσεις εναντίον μας". Στη συνέχεια της τοποθέτησής του προσθέτει: "Στη συνάντηση αυτή στην επίσκεψη στην Τουρκία, θεωρώ πως η συμφωνία καθορισμού θαλάσσιων περιοχών ευθύνης θα φτάσει σε ανώτερο επίπεδο. Σε περίπτωση που υπογραφεί αυτή η συμφωνία με την Αίγυπτο, η συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο θα είναι πια άχρηστη. Η Ελλάδα στη συμφωνία είχε εντάξει την Κρήτη και την Ρόδο, ενώ τα νησιά δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα, μόνο η ηπειρωτική χώρα μπορεί να έχει. Τώρα η συμφωνία με την Αίγυπτο θα αλλάξει τα δεδομένα. Η Αίγυπτος θα κερδίσει χώρο στην Αν.Μεσόγειο σε μέγεθος μπορούμε να μιλάμε όσο η Κύπρος και ίσως και μεγαλύτερο χώρο. Ίσως, δηλαδή θα παρακάμψει όλες τις ενέργειες της Ελλάδας στην περιοχή της Αν. Μεσογείου".
Ο Σίσι θα συνοδεύεται από αρκετούς επιχειρηματίες και θα συζητήσει ενεργειακά θέματα, συμπεριλαμβανομένου του υγροποιημένου φυσικού αερίου, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της εξόρυξης, ανέφερε το Al-Araby Al-Jadeed.
"Χαλί υποδοχής" στον "πραξικοπηματία"
Η Sözcü στο πρωτοσέλιδό της φέρει ειρωνικό τίτλο εγκαλώντας τον Ερντογάν για το ότι "αποκαλούσε δολοφόνο πραξικοπηματία τον Αλ Σίσι και τώρα του στρώνει χαλί υποδοχής".
Από την άλλη, οι υπόλοιπες φιλοκυβερνητικές εφημερίδες δεν ασχολούνται στο σημερινό τους φύλλο με την επίσκεψη Αλ Σίσι, πέρα από τη Milliyet, η οποία κάνει μια απλή καταγραφή της είδησης αναφερόμενη στο ιστορικόν της υπόθεσης, καθώς Αιγύπτιος πρόεδρος πηγαίνει στην Τουρκία, μετά από 12 χρόνια.
Η Yeni Akit εξηγεί ότι θα υπογραφούν 20 συμφωνίες μεταξύ Ερντογάν και Σίσι κάνοντας αναφορά στα θέματα που είναι στο τραπέζι.
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου